Το παλαιότερο animation στον κόσμο δημιουργήθηκε στο Ιράν πάνω σε αγγείο πριν από 5.200 χρόνια

Κινούμενη εικόνα σχεδίου σε ένα αγγείο που βρέθηκε στη Σαχρ-ί Σόκτα, που βρίσκεται πλέον στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν.

Για πολλούς, η απαρχή των κινουμένων σχεδίων ξεκινά στις αρχές του εικοστού αιώνα και την την έλευση της Κινηματογραφίας. Από τότε, οι animators και κινηματογραφικά στούντιο όπως οι Pixar και Ghibli, έχουν φέρει στις μεγάλες και στις μικρές οθόνες μια τεράστια και εκπληκτική ποικιλία κινουμένων σχεδίων που κόβουν την ανάσα.   

Ωστόσο οι προσπάθειες σύλληψης του φαινομένου του κινουμένου σχεδίου έχουν τις ρίζες τους στα παλαιολιθικά χρόνια. Μέσα σε σπηλιές

βρέθηκαν χαραγμένα σχέδια, όπου ζώα απεικονίζονταν με πολλά πόδια, σε υπερτεθειμένες θέσεις, προφανώς για να δοθεί η αίσθηση της κίνησης. 

Το πρώτο δείγμα animation εντοπίζεται στη στη Σαχρ-ί Σόκτα (Shahr-i Sokhta) γνωστή και ως η Καμένη Πόλη του Ιράν. H Καμένη Πόλη είναι η γενέτειρα ενός ένδοξου μητριαρχικού πολιτισμού ο οποίος εμφανίστηκε 5.200 χρόνια πριν και άφησε τα μυστηριώδη ίχνη του στις πεδιάδες της επαρχίας Σιστάν και Βελουχεστάν στο νοτιοανατολικό Ιράν. Η «Καμένη Πόλη», κατά τις τρεις τελευταίες χιλιετερήδες απέκτησε το παρατσούκλι της, λόγω των πολυάριθμων ιχνών από στάχτη και σκόνη που βρέθηκαν σε αυτόν το χώρο που αποτελεί πλέον μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ.

Η  Σαχρ-ί Σόκτα ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1967. Περίπου μια δεκαετία αργότερα, μια ιταλική αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε ένα πήλινο αγγείο που φέρει πάνω του ζωγραφισμένα πέντε σχέδια μιας κατσίκας και αποτελεί για κάποιους αναλυτές το πρώτο animation στην ιστορία.

«Το τεχνούργημα φέρει πέντε εικόνες που απεικονίζουν μια άγρια ​​κατσίκα να πηδά για να φάει τα φύλλα ενός δέντρου», αναφέρει ο ιστότοπος του Κύκλου Αρχαίων Ιρανικών Σπουδών. «Μερικά χρόνια αργότερα, ο Ιρανός αρχαιολόγος Δρ. Mansur Sadjadi, ο οποίος διορίστηκε αργότερα ως νέος διευθυντής της αρχαιολογικής ομάδας που εργαζόταν στην Καμένη Πόλη, ανακάλυψε ότι οι εικόνες αποτελούσαν μια σχεδιοκίνηση». Το είδος του ζώου που απεικονίζεται ανήκει στην τάξη Capra aegagrus (σ.σ αίγαγρος), «γνωστό και ως «περσικό αγριοκάτσικο της ερήμου», και δεδομένου ότι είναι αυτόχθον ζώο της περιοχής, ήταν απολύτως λογικό να εμφανίζεται στην εικονογραφία της Καμένης Πόλης».

Αυτό το δοχείο, που εκτίθεται πλέον στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν στην Τεχεράνη, δεν είναι το μοναδικό εύρημα που αντικατοπτρίζει την εκπληκτική εξέλιξη του πρώιμου πολιτισμού που το παρήγαγε. «Ο πρώτος γνωστός τεχνητός βολβός ματιού στον κόσμο, με δύο τρύπες και στις δύο πλευρές και μια χρυσή κλωστή για να τον συγκρατεί στη θέση του, ανακαλύφθηκε στον σκελετό μιας γυναίκας στο Σαχρ-ί Σόκτα», αναφέρει η Mehr News. Οι ανασκαφές έχουν επίσης φέρει στο φως «τα παλαιότερα σημάδια χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο», καθώς και ενδείξεις ότι «οι κάτοικοι της Καμένης Πόλης έπαιζαν τάβλι», ή τουλάχιστον κάποιο είδος επιτραπέζιου παιχνιδιού που παιζόταν με ζάρια, έναν χάρακα με ακρίβεια μισού χιλιοστού και πολλά άλλα εκπληκτικά εργαλεία, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της πόλης ήταν ειδήμονες στον αστικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά, τις επιστήμες, την ιατρική και τη μηχανική.

Πηγή: Openculture.com, iranculture.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚαθημερινές, περίεργες, χιουμοριστικές ιστορίες στην Αρχαία ΑθήναΑνεπιθύμητος ο Μπαζ Λάιτγιαρ: Χώρες της Μέσης Ανατολής απαγόρευσαν την προβολή του animationΗ Ιταλία εγκαινίασε νέο μουσείο αποκλειστικά για αρχαιότητες που ανακτήθηκαν από διακινητές
Keywords
Τυχαία Θέματα