Το «πάρε-δώσε» στη διαπραγμάτευση και οι νέες εμμονές του ΔΝΤ παρά τα μέτρα των 2,6 δισ. ευρώ

Υπό τον φόβο να «αδειάσουν» τα ταμεία αλλά και υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούν στη χώρα οι δανειστές φαίνεται πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενδώσει στην εφαρμογή μέτρων που θα φέρουν ζεστό χρήμα ύψους 2,6δισεκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως και παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης στις συζητήσεις σε επίπεδο Brussels Group, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται να υπάρχει και πάλι εμπλοκή και διάσταση απόψεων στο θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων και της πρόθεσης
της κυβέρνησης να επαναφέρει της ΣΣΕ, κυρίως από πλευράς του ΔΝΤ. Η δε εθνική αντιπροσωπεία προσπαθούσε το Σαββάτο να πείσει τους θεσμούς, παρουσιάζοντας σειρά στοιχείων και μελετών, πως τα επιχειρήματά της και στα δύο θέματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αντι-αναπτυξιακά

Πέραν πάντως των ζητημάτων που άπτονται των εργασιακών, η εφαρμογή του πακέτου μέτρων, που αποτυπώνεται και στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου τόσο να κλείσει το 2015 με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1% για φέτος αλλά και για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο η διαπραγμάτευση.

Ποιοι θα σηκώσουν το βάρος

Ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού θα πληρώσουν, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής όσοι ήδη έχουν επιβαρυνθεί με το φόρο πολυτελείας και όσοι διαθέτουν σκάφη αναψυχής και μέχρι τώρα είχαν εξαιρεθεί.

Ωστόσο, στα δημόσια έσοδα αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερο όσοι καλούνται πληρώσουν φόρο διαμονής 5% στα πολυτελή ξενοδοχεία των δημοφιλών νησιών, όσοι θα καταβάλουν φόρο 3% σε εστιατόρια και μπαρ.

Παράλληλα, προβλέπονται στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες του Δημοσίου, με στόχο την εξοικονόμηση 200εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο ΕΝΦΙΑ και η πρόθεση για συνολική συμφωνία

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και φέτος και η επανεξέτασή του να μετατεθεί για το 2016. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη χρυσή τομή που βρέθηκε επί των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης που φέτος θα κυμανθεί κάτω από 1%, βοήθησαν στην ξεμπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων και, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας αναμένεται να επέλθει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η οποία και θα τεθεί υπ' όψιν του EuroWorkinig Group εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Σημειώνεται πως εάν επιτευχθεί συνολική συμφωνία- κάτι που επιθυμεί και η Άγκελα Μέρκελ αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο- η κυβέρνηση εκτιμάται πως μπορεί να φέρει όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα στη Βουλή- και όχι μόνο αυτά που έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα- και να ζητηθεί η ψήφιση της συμφωνίας συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να αποδέχεται τη μείωση του αριθμού των προσλήψεων για το 2015 ενώ αν και αρνείται την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, φέρεται να παραδέχθηκε το οξύ πρόβλημα που υπάρχουν στο ασφαλιστικό. Γι αυτό και φαίνεται πως το προσεχές διάστημα θα επιχειρήσει να ανοίξει το θέμα εγκαινιάζοντας έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο.

Πηγή: Το Βήμα

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα