Το plan A και B των Βρυξελλών: Μνημόνιο 5ετίας με συμφωνία γέφυρα ή παράλληλο νόμισμα

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών θα διεξαχθεί σκληρή μάχη. Όλες οι πλευρές συγκλίνουν ότι λύση στο ελληνικό ζήτημα δεν θα δοθεί στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής, αλλά θα απαιτηθεί χρόνος που προσδιορίζεται στους 3 μήνες, προκείμενου να τεθεί σε ισχύ η νέα συμφωνία για το νέο πρόγραμμα.

Ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν , ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που
θα στηριχθεί στην τελευταία πρόταση Γιούνκερ με 5 ή 6 τροποποιήσεις, δεν θα τεθεί καν στο τραπέζι. Οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν σε νέο 5ετές πρόγραμμα, που θα συνοδεύεται με χρηματοδότηση που θα προσεγγίζει τα 70 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμός στήριξης και οι όροι θα πρέπει να συζητηθούν εξ΄αρχής.
Ας δούμε όμως τα δύο σχέδια που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες:

Το PLAN A με συμφωνία γέφυρα

Το βασικό σχέδιο το plan A περιλαμβάνει, εντός του επόμενου τριμήνου να συναφθεί νέα συμφωνία με την Ελλάδα, που χρηματοδοτηθεί με 70 δισ. ευρώ ( δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν θα υπάρχει συμμετοχή το ΔΝΤ, το πιο πιθανό είναι να παρακαμφθεί και η χρηματοδότηση να γίνει αποκλειστικά από την Ε.Ε)

Θα ζητηθούν σκληρά μέτρα, όμως οι Ευρωπαίοι θα καταστήσουν σαφές, ότι εφόσον οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβερνήσεις αποδώσουν (φοροδιαφυγή κ.α) θα μπορούν να γίνουν αποδεκτά ισοδύναμα, προκείμενου να αντικατασταθούν μέτρα.

Οι Ευρωπαίοι, θα αποδεχτούν τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση όλους τους εφαρμοστικούς νόμους της νέας συμφωνίας στη Βουλή.

Οι δόσεις θα είναι καθορισμένες χρονικά και θα δίνονται αν προχωρούν και ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις ανά τρίμηνο.

Στη νέα συμφωνία θα περιλαμβάνεται και η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με ποσό περί τα 10 δισ. ευρώ (μέσω ELA), ενώ στα προτεινόμενα μέτρα από πλευράς δανειστών, θα είναι ορισμένα σκληρά μέτρα όπως η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, να μην υπάρχουν εξαιρέσεις στο ΦΠΑ , να αναβληθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά κ.α

Αν αυτό το σενάριο γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, θα προταθεί γέφυρα συμφωνίας για το επόμενο τρίμηνο, με χρηματοδότηση που μπορεί να φθάσει τα 7 με 11 δισ. ευρώ , προκειμένου να πληρωθεί η ληξιπρόθεσμη οφειλή στο ΔΝΤ ύψους 1,53 δισ, αλλά η δόση στην ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα στις 20 Ιουλίου ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Σε αυτήν την συμφωνία γέφυρα πιθανότατα θα αξιοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις με βάση την πρόταση Γιούνκερ.

Δέσμη μεταρρυθμίσεων-δημοσιονομική ισορροπία, έναντι χρηματοδότησης κ απομείωσης χρέους.Και δάνειο-γέφυρα, μέχρι την συμφωνια. Λύση λογικής.

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) July 7, 2015

Παράλληλα θα διατεθούν χρήματα στις τράπεζες για να αποκατασταθεί με ρευστότητα, ενώ θα αυξηθεί και ELA, από τη στιγμή που η Ελλάδα θα βρεθεί έστω και σε προσωρινό πρόγραμμα.

Το PLAN B του παράλληλου νομίσματος που οδηγεί σε Grexit

Στην περίπτωση που ελληνική πλευρά απορρίψει το σχέδιο των δανειστών η ρήξη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και τουλάχιστον από κάποιες χώρες θα ζητηθεί να ενεργοποιηθεί, το κακό Plan B. Σύμφωνα με αυτό θα δοθεί στην Ελλάδα ένα ποσό 30-35 δισ., το οποίο δεν θα επιστραφεί με την προϋπόθεση, η χώρα μας να υιοθετήσει ένα διπλό νόμισμα, με σταθερή συναλλαγματική ιστορία με το ευρώ.

Φυσικά όπως έχουν επισημαίνει πολλά στελέχη της ελληνικής κυβέρνηση το σενάριο του παράλληλου νομίσματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο Grexit.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα