Το πρόγραμμα Πάπα Φραγκίσκου, Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου στη Λέσβο. Στο νησί και ο Τσίπρας

Οριστικοποιείται το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη, το Σαββάτο 16 Απριλίου.

Οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο θα βρεθούν στο νησί, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το προσφυγικό, επέλεξαν δε τη Λέσβο ως το παγκόσμιο πλέον σήμα κατατεθέν της προσφυγικής κρίσης αλλά και της αλληλεγγύης.

Το
πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 15 Απριλίου με την άφιξη το πρωί του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας και μετά από συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου με τους επιχώριους μητροπολίτες του νησιού, τον Μυτιλήνης Ιάκωβο και τον Μηθύμνης Χρυσόστομο, ο Αθηνών θα κινηθεί προς την Καλλονή. Εκεί θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, γνωστού ως «παπα Στρατή» ο οποίος πέθανε πρόσφατα και ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου «Αποστολή του παπα Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου. Από την Καλλονή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα κινηθεί στην Αγιάσο όπου στο ναό της Παναγίας θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Εν τω μεταξύ στις 8 περίπου το βράδυ προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη θα φθάσει στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο εκ μέρους της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, τον Πατριάρχη θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος. Αργά το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη στο ξενοδοχείο του δεύτερου.

Περίπου στις 10.15 το πρωί του Σαββάτου, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, θα υποδεχθούν τον Πάπα και τη συνοδεία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που εν τω μεταξύ θα έχει φθάσει στο νησί.

Όλοι μαζί, και μάλιστα με αυτοκίνητο στο οποίο θα συνεπιβαίνουν, θα κινηθούν στο χοτ σποτ της Μόριας. Εκεί θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα από το hot spot θα συνυπογράψουν μια διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο hot spot, θα μετακινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στον «περίκλειστο» λεγόμενο χώρο του επιβατηγού λιμανιού, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν, αλλά και πέρασαν τις πρώτες μέρες τους στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα, στεφάνια στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων μεγάλων και μικρών, χάθηκαν στην προσπάθεια ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

Στον ίδιο χώρο και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου - Σάμου) ο Πάπας θα συναντηθεί με την Κοινότητα των Καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί.

Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο Πάπας θα πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους Ορθοδόξους Ιεράρχες και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο.

Στα βήματα του Απστόλου Παύλου- η σημειολογία της επίσκεψης

Η επίσκεψη των θρησκευτικών ηγετών συμπίπτει με την επέτειο της επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου στη Μυτιλήνη στις 16 και 17 Απριλίου του 58 μ.Χ. Ο Απόστολος Παύλος αποβιβάσθηκε συνοδευόμενος από τον Ευαγγελιστή Λουκά, τους Μακεδόνες Σώπατρο, γιο του Πύρρου από τη Βέροια, Αρίσταρχο και Σεκούνδο από τη Θεσσαλονίκη και τους Μικρασιάτες Γάιο από τη Γαλατική Δέρβη, Τιμόθεο από τα Λύστρα της Λυκαονίας και Τρόφιμο και Τυχικό από την Έφεσο.

Στο σημείο όπου θεωρείται το σημείο αποβίβασης του Αποστόλου Παύλου και όπου πριν χρόνια ανασκάφηκε το ακρομώλιο του αρχαίου Ευρίπου που ένωνε το βόρειο αρχαίο λιμάνι της πόλης με το νότιο «τριηρικό λιμένα», σήμερα υπάρχει ένα μικρό πάρκο με το ναϊδριο σε ανάμνηση της επίσκεψης του Αποστόλου στη Μυτιλήνη. Δίπλα το μνημείο των Φωκαέων προσφύγων των διωγμών του 1914 και 1922. Στην απέναντι δε ακριβώς πλευρά του δρόμου βρίσκεται το άγαλμα της Μικρασιάτισας Μάνας σήμα κατατεθέν των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, της άφιξης τους στη Μυτιλήνη και του ριζώματος στους στην πόλη και στις γύρω γειτονιές που κατοικήθηκαν αποκλειστικά και μόνο από Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τις πράξεις των Αποστόλων, ο Απόστολος Παύλος γιόρτασε το Πάσχα του 58 μ.Χ στους Φιλίππους, έφυγε για τη Νεάπολη και από εκεί πήγε στην Τρωάδα. Η πορεία αυτή κράτησε πέντε μέρες. Μετά από επταήμερη παραμονή στην Τρωάδα κατευθύνθηκε στην Άσσο απέναντι από τη Λέσβο, εκεί απ' όπου χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν το περασμένο χρόνο στο νησί μεταξύ Μήθυμνας και Σκάλας Συκαμνιάς.

Από την Άσσο ο Απόστολος Παύλος πλέοντας κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Λέσβου έφθασε στη Μυτιλήνη όπου παρέμεινε μια βραδιά πριν αναχωρήσει για τα δυτικά παράλια της χερσονήσου της Ερυθραίας απέναντι από τη Χίο.

Ο J. Holzner στο έργο του «Παύλος» στηριζόμενος στους υπολογισμούς του Γερμανού αστρονόμου Ε.Κ Gengel τοποθετεί το τμήμα αυτό της τρίτης Αποστολικής πορείας στο 58 μ.Χ. το δε Πάσχα στις 28 Μαρτίου. Έτσι προκύπτει η αναχώρηση του από τους Φιλίππους στις 4 Απριλίου, η άφιξη του στην Τρωάδα στις 9 Απριλίου, η αναχώρηση του δε για την Άσσο και το πέρασμα του στη Μυτιλήνη όπου και διέμεινε ένα βράδυ στις 16 - 17 Απριλίου.

Ο Απόστολος Παύλος δεν δίδαξε στη Μυτιλήνη. «Φαίνεται ότι δεν εθεώρησε το Λεσβιακόν έδαφος κατάλληλον και ώριμον προς κήρυξιν και διάδοσιν των αρχών του Χριστιανισμού διότι εώρακε την πόλιν κατείδωλον και φιλόσοφον και ίσως συνεστάλη ίνα μη κινήση τα μειδιάματα, ως πότε εν Αρείω Πάγω των ακροατών μυτιληναίων, οίτινες ως παράδοξα και παράχορδα θα εθεώρουν τα ρήματα και ιδία τα περί θεού Εσταυρωμένου» αναφέρει ο Ευστράτιος Δράκος στο από 1928 βιβλίο του «Μελέτη επί της ιστορίας της Εκκλησίας της Λέσβου».

Ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου

Με ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Νικόλαος Αποστολικός, Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου και Σάμου), αναφέρεται στην επίσκεψη του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος στο νησί της Λέσβου».

Όπως σημειώνεται «η απόφαση αυτή των τριών αξίων Ιεραρχών και ο σκοπός για τον οποίο πραγματοποιείται το ταξίδι τους, μας πλημμυρίζει από χαρά. Βλέπουμε σ' αυτό την ευαισθητοποίηση του χριστιανικού κόσμου για το μαρτύριο τόσων και τόσων αδελφών μας, ανεξαρτήτου φυλής, γλώσσας και θρησκείας. Οι συνάνθρωποί μας αυτοί αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, για να προστατεύσουν τη ζωή τους και να βρουν μία χώρα της Ευρώπης, όπου θα τους δοθεί έμπρακτα η δυνατότητα να καταλάβουν ότι ο Χριστιανισμός δεν έχει καμία σχέση με το μίσος, τον πόλεμο και την εκδίκηση. Η απάντηση του Χριστιανισμού, ακόμη και στους διωγμούς εναντίον του, είναι η αγάπη».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμα πως «η Εκκλησία του Χριστού, παρά τα όποια εσωτερικά προβλήματα και αδυναμίες της, ιδιαιτέρως στην ενότητά της, διαθέτει και σήμερα Αγίους Ποιμένες, οι οποίοι δε διστάζουν να κάνουν την υπέρβαση των διαφορών τους, και μαζί, όχι μόνο στον άμβωνα, αλλά και στον τόπο της δυστυχίας, να δώσουν κοινή μαρτυρία της πίστης τους στον Θεό που είναι Αγάπη. Στο πρόσωπο όλων αυτών των δυστυχισμένων αδελφών ξέρουν να διακρίνουν το πληγωμένο πρόσωπο του Χριστού. Δεν αρκούν τα κηρύγματα από τους άμβωνες των ναών μας, και βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα βλαβερά και επικίνδυνα εκείνα κηρύγματα και οι μύδροι εναντίον όσων επιθυμούν και εργάζονται για την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού. Όλα αυτά είναι ξένα προς το Ευαγγέλιο, και οι τρεις επίσημοι Ταξιδιώτες προς τη Λέσβο το γνωρίζουν καλά, γι' αυτό και με το σύνθημα «η αγάπη του Κυρίου συνέχει ημάς», θα έλθουν σε έναν από τους τόπους του πόνου και της προσφυγιάς, για να παρηγορήσουν, να εμψυχώσουν, να σκουπίσουν ένα δάκρυ στα μικρά παιδιά, στις πονεμένες μητέρες, στους αδύναμους πατέρες, να δώσουν ελπίδα στους χωρίς όνειρα νέους και νέες. Έρχονται για να πουν στους κυβερνώντες τα έθνη, να αποφασίσουν επιτέλους να σταματήσουν την εμπορία και τη χρήση των όπλων, που είναι η αιτία όλης αυτής της δυστυχίας.».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Το επικείμενο ταξίδι των τριών Προκαθημένων αποτελεί παράδειγμα μίμησης για κάθε ποιμένα της Εκκλησίας και είναι η σημερινή φωνή της έστω και μη πλήρως ενωμένης Εκκλησίας του Χριστού. Η προσευχή μας συνοδεύει τα βήματά σας, Αγιώτατοι Πατέρες, και η μικρή και ταπεινή Καθολική Επισκοπή Χίου (Λέσβου-Σάμου) και ιδιαιτέρως η Καθολική Εκκλησία της Λέσβου σάς εύχεται το «καλώς να έλθετε». Η παρουσία σας, η αγάπη σας, η ευαισθησία της καρδιάς σας δε θα εμψυχώνει μόνο τους δυστυχισμένους αδελφούς μας πρόσφυγες, αλλά και όλους τους κατοίκους του νησιού αυτού, καθώς και των άλλων ακριτικών νησιών μας. Είναι οι άνθρωποι που απέδειξαν ότι ξέρουν να συμμερίζονται τον πόνο του άλλου, να προσφέρουν αγάπη, να δείχνουν αλληλεγγύη, να σώζουν ανθρώπους ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους.

Η Καθολική Εκκλησία της Λέσβου θεωρεί την απόφασή σας εμπνευσμένη από το Άγιο Πνεύμα και προφητική!

Γι' αυτό και από τώρα αναφωνεί: "Ευλογημένοι οι ερχόμενοι στο όνομα του Κυρίου"».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα