Το σχέδιο Τσίπρα: Συμμετοχή Καμμένου, ανοχή Θεοδωράκη, ένταξη Κουβέλη

Ο βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ευρύτερη στήριξη. Στόχος είναι η κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά να έχει αποδοχή έως και 180 βουλευτών και να έχει αντιμνημονιακό χαρακτήρα. Στην Κουμουνδούρου θέλουν να σχηματιστεί κυβέρνηση με εσωτερική συνοχή που θα σταματήσει την λιτότητα και θα διώξει την τρόικα.

Ο
Αλέξης Τσίπρας, που έχει μιλήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όταν θέλησαν να του μεταφέρουν τα συγχαρητήριά τους, θα συναντηθεί τις επόμενες δύο ημέρες με τον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν θα έχει 149, 150 ή 151 βουλευτές. Οι συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα απαντούν ότι ανεξαρτήτως του πόσες έδρες θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή θα επεδίωκαν και θα επιδιώξουν να υπάρξουν ευρύτερες συγκλίσεις.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πάνω σε ποια βάση θα υπάρξει συνεργασία. Στις επαφές που θα έχει με τα άλλα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη το οποίο είναι αυτό που τον δεσμεύει με το 36,6% του λαού. Προτάσεις που γίνονται στη βάση ανταλλαγής πολιτικών θέσεων, θα φέρουν πίσω την συζήτηση για συνεργασία.

Το τρίτο ερώτημα είναι με ποια κόμματα υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας. Αυτονοήτως αποκλείονται τα κόμματα που έφεραν τα μνημόνια, δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό ο Αλ. Τσίπρας δεν έκανε αναφορά σε συνάντηση με τον Α. Σαμαρά και τον Ε. Βενιζέλο, αν και μίλησε μαζί τους.

Έτσι μένουν
α) ο Π. Καμμένος δήλωσε στον Αλ. Τσίπρα ότι έχει διάθεση για να συνεργαστεί στο πλαίσιο μίας κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ – άλλωστε αυτό ήταν το προεκλογικό του σύνθημα το οποίο τον έφερε στη Βουλή με το πολιτικά υψηλό και απρόσμενο 4,7%. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει ως "έντιμη" την στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά.

β) ο Στ. Θεοδωράκης φαίνεται ότι θέλει να συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και κλείσθηκε το ραντεβού. Το Ποτάμι αντιλαμβάνεται ότι για να μην στερέψει πρέπει να παραμείνει στην κεντρική πολιτική επικαιρότητα…

γ) ο Φ. Κουβέλης μετά το ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ δήλωσε εμφατικά «είμαι εδώ» και στην Κουμουνδούρου είδαν θετικά το γεγονός ότι χαιρέτισε την πολιτική αλλαγή που συνετελέσθη στην Ελλάδα.

Το τέταρτο ερώτημα είναι με ποια μορφή θα μπορούσε να αποτυπωθεί η συμπόρευση. Όσον αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες μπορεί να είναι μία «κλασσική» συμμετοχή στην κυβέρνηση. Το ίδιο θα μπορούσε να υπάρξει και με στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Αντίθετα η συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση δεν είναι τόσο κοντά και γι’ αυτό ίσως να προκριθεί μία ψήφος ανοχής. Επισημαίνεται πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν συμφωνούν στην συμμετοχή του Ποταμιού στη νέα κυβέρνηση, ενώ διαψεύδουν ότι ζητούν την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το Υπουργείο Άμυνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα