Το Συμβούλιο Εφετών θα αποφασίσει για την έκδοση ή μη των πέντε φοιτητών στην Ιταλία για τα επεισόδια στα εγκαίνια της EXPO 2015

To Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αναμένεται να αποφασίσει, εάν θα εκδοθούν στην Ιταλία πέντε Έλληνες φοιτητές, για τους οποίους έχει υποβληθεί αίτημα από τις Ιταλικές Αρχές, προκειμένου να δικαστούν εκεί, για επεισόδια, που έγιναν στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μιλάνο την πρωτομαγιά με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO 2015.

Σήμερα Πέμπτη συζητήθηκε η πρώτη υπόθεση, που αφορά
τους δύο από τους πέντε φοιτητές, ενώ αύριο Παρασκευή το συμβούλιο εφετών, που θα συνεδριάσει υπό άλλη σύνθεση, θα ασχοληθεί με το αίτημα των Ιταλικών Αρχών, που αφορά την έκδοση των άλλων δύο Ελλήνων φοιτητών και τέλος την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο εφετών – που θα συνεδριάσει, επίσης, υπό διαφορετική σύνθεση – θα κριθεί η έκδοση ή όχι του νεαρότερου όλων 19χρονου φοιτητή.

Το αίτημα της Ιταλίας, που εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους πέντε φοιτητές, αφορά κατηγορίες για αδικήματα σχετικά με «καταστροφές» και «διακεκριμένη αντίσταση» οι οποίες τιμωρούνται στην γειτονική χώρα με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ επιτρέπεται απροσδιόριστος χρόνος προφυλάκισης.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ζητήσει να μην γίνει αποδεκτό το ιταλικό αίτημα έκδοσης, για να δικαστούν οι πέντε φοιτητές στη χώρα μας, καθώς υπάρχει η δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να αρνηθεί την έκδοση Έλληνα πολίτη.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από την ιταλική Δικαιοσύνη σε βάρος των εντολέων τους, είναι «αόριστο και σαθρό», τονίζουν ότι,βρίθει αοριστιών και αντιφάσεων και υποκρύπτει κατασταλτικού τύπου διαδικασίες και ποινικοποίηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδήλωση.
Σημειώνουν επίσης ότι, οι φοιτητές δεν συνελήφθησαν στη διαδήλωση, αλλά προσήχθησαν την επόμενη ήμερα, ενώ έβγαιναν από κατειλημμένο χώρο, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά και ενισχύει την πεποίθηση των συνηγόρων ότι πρόκειται για φρονηματικές διώξεις.

Oι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ζητήσει από τη στιγμή της σύλληψης των πέντε νεαρών, να εφαρμοστεί ο νόμος, που προβλέπει άσκηση δίωξης από τις ελληνικές Αρχές, ώστε να δικαστούν στην Ελλάδα, όπου οι συγκεκριμένες κατηγορίες αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα.
Οι γονείς των φοιτητών, σε συνέντευξη τύπου υποστήριξαν, μεταξύ άλλων ότι, ενδεχόμενη έκδοση των παιδιών τους θα εξοντώσει οικονομικά και σωματικά τόσο τους ίδιους, όσο και τις οικογένειες τους.

Οι Έλληνες φοιτητές σε ανακοίνωση τους ανέφεραν σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης: «Την 1η Μάη 2015 μια μεγαλειώδης διαδήλωση λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο. Δεν ήταν απλά μια μέρα γενικής απεργίας, αλλά μια μέρα Πανιταλικής συνάντησης των κινημάτων (σωματεία βάσης, κοινωνικά κέντρα, φοιτητικές και μαθητικές ομάδες, επιτροπές αγώνα για τη στέγη, μεταναστευτικές κοινότητες, το κίνημα No Tav κλπ) ενάντια στα μέτρα λιτότητας που περνούσε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Ρέντσι. Hταν επίσης και το αποκορύφωμα ολόκληρου του κινήματος ΝO EXPO ενάντια στην παγκόσμια επιχειρηματική έκθεση EXPO 2015, με συμμετοχή κόσμου από πολλές χώρες της Ευρώπης και τα προκλητικά χλιδάτα εγκαίνιά της, την ημέρα εκείνη. Η μαζικότητα και η δυναμική της διαδήλωσης ήταν το αποκορύφωμα ενός κινήματος επτά χρόνων, που έθεσε σε αμφισβήτηση την έκθεση και την πολιτική εκστρατεία γύρω από αυτήν, φέρνοντας σε κρίση τις πολιτικές καριέρες των κυβερνητικών αξιωματούχων και τοπικών "αρχόντων"».

Ενώ για το ένταλμα των Ιταλικών Αρχών τόνιζαν: «Η έκδοση του Ευρωεντάλματος, τα γελοία κατηγορητήρια, η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε διαδηλώσεις, οι πολιτικές δίκες που κατά καιρούς έχουν οδηγήσει στις φυλακές αγωνιστές για 15 χρόνια, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πως όσο οι από τα κάτω συνευρίσκονται στους δρόμους και ενώνουν τις φωνές τους, η καταστολή θα μένει και θα εντείνεται. Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ενεργοποιείται για πρώτη φορά (μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για βαριά ποινικά αδικήματα όπως εμπορία ναρκωτικών, σωματεμπορία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ) για να διώξει διαδηλωτές. Αποτελεί ξεκάθαρα μια προσπάθεια αναβάθμισης της διεθνοποιημένης καταστολής και μια απόπειρα ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και της συνάντησης των κινημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα στοίχημα όλων των κομματιών του ευρωπαϊκού - ανταγωνιστικού κινήματος να μπει ένα φρένο σε αυτές τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις μπλοκάροντας στην πράξη τις εκδόσεις».

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πέντε φοιτητές έγινε σήμερα Πέμπτη στο Εφετείο, όπου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, όπου κατοικούν οι νεαροί, υπάλληλοι της δημοτικής Αρχής, συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, φοιτητικές και άλλες οργανώσεις, καθώς και φίλοι τους.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα