Το Τόκιο "πονοκεφαλιάζει" για το πως θα αποδεσμεύσει αποθέματα πετρελαίου μετά το αίτημα των ΗΠΑ

Η ιαπωνική κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρόπους για να παρακάμψει τους περιορισμούς στην αποδέσμευση εθνικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου μετά από σχετικό αίτημα της Ουάσινγκτον για τη συντονισμένη ανάληψη δράσης, σε συνδυασμό με άλλες μεγάλες οικονομίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες τιμές της ενέργειας, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις κυβερνητικές πηγές με γνώση των σχεδίων.

Ενώ ο Πρωθυπουργός Φούμιο Kισίντα απάντησε θετικά το Σαββατοκύριακο στο αίτημα της Ουάσιγκτον, η Ιαπωνία,

τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου στον κόσμο, περιορίζεται στο πώς μπορεί να ενεργήσει με τα αποθέματά της - που αποτελούνται τόσο από ιδιωτικά όσο και από δημόσια.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη διάθεση ποσοτήτων που υπερβαίνουν την ελάχιστη ποσότητα των αποθεμάτων που προβλέπονται από το νόμο.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης τα ιδιωτικά αποθέματα που αποτελούν μέρος του εθνικού αποθέματος, τα οποία ορισμένοι σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να απελευθερωθούν χωρίς περιορισμούς, είπε στο Reuters μια δεύτερη πηγή.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, εκτός του να κάνουμε κάτι» μετά από ένα αίτημα των ΗΠΑ, δήλωσε μία άλλη πηγή στο Reuters.

Οι πηγές μίλησαν ανώνυμα, καθώς το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η ιαπωνική νομοθεσία επιτρέπει τη διάθεση πετρελαϊκών αποθεμάτων σε περιπτώσεις έλλειψης ή φυσικών καταστροφών, αλλά δεν έχει κάποια πρόβλεψη για μία τέτοια ενέργεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Xιροκάζου Mατσούνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ενώ ο Kισίντα είπε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία να εξετάσει τι θα μπορούσε να κάνει νομικά.

″Θα έπρεπε να αλλάξουμε τη νομοθεσία μας και αυτό θα πάρει χρόνο. Αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα ιδιωτικά αποθέματα μπορούν να απελευθερωθούν”, είπε η δεύτερη πηγή.

Ιαπωνικές ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων κατέχουν περίπου 175 εκατομμύρια βαρέλια αργού και προϊόντων πετρελαίου ως μέρος του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου (SPR), αρκετά για κατανάλωση περίπου 90 ημερών, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία Jogmec, η οποία διαχειρίζεται το SPR και τις αποδεσμεύσεις μετά από πολιτικές αποφάσεις.

Τα αποθέματα των εταιρειών πετρελαίου έχουν αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου του 1991 και μετά τον σεισμό και τις καταστροφές του τσουνάμι του 2011, αντίθετα  η Ιαπωνία δεν έχει προχωρήσει ποτέ στη διάθεση πετρελαίου από τα κρατικά πετρελαϊκά αποθέματά της.

Η τιµή του αργού Brent, υποχώρησε ελαφρά τη Δευτέρα μετά την πτώση των τιμών την Παρασκευή, μια πτώση που αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στα επικείμενα lockdown στην Ευρώπη και όχι στα σχέδια για την απελευθέρωση του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε σε ένα ασυνήθιστο αίτημα προς μερικές από τις χώρες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο διάθεσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, αφού κράτη μέλη του ΟΠΕΚ και σύμμαχοί τους απέρριψαν τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για την επιτάχυνση αύξησης της παραγωγής τους.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα Yomiuri ανέφερε ότι η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συντονίσουν μια ανακοίνωση για την απελευθέρωση των αποθεμάτων πετρελαίου μέσα στην εβδομάδα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση διατηρούσε αποθέματα πετρελαίου επί τη βάσει ημερήσιας κατανάλωσης 145 ημερών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι ποσότητες αυτές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες από τα αποθέματα των ενενήντα ημερών που απαιτεί ο νόμος.

Τα αποθέματα του ιδιωτικού τομέα είχαν καταγραφεί συνολικά σε ποσότητες που αντιστοιχούν στην κατανάλωση 90 ημερών, έναντι νομικής προϋπόθεσης για αποθέματα κατανάλωσης εβδομήντα ημερών.

Πηγή: Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟ Μπάιντεν ζητά αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου από Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία«Ρωσικός στόλος» κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ (φορτωμένος με πετρέλαιο ντίζελ)Η εποχή του πετρελαίου μπαίνει σε τροχιά κρίσης
Keywords
Τυχαία Θέματα