Το «Βιάγκρα» είναι υποψήφιο φάρμακο κατά της άνοιας

Η χορήγηση του φαρμάκου ταδαλαφίλη,ένα φάρμακο που σχετίζεται στενά με το βιάγκρα, μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ατόμων με αγγειακή άνοια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Η φάση δύο της κλινικής μελέτης εξέτασε εάν η ταδαλαφίλη αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες με στένωση των εγκεφαλικών αρτηριών, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια και αγγειακή άνοια.

Η μελέτη γίνεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Άγιος Γεώργιος

του Λονδίνου και του Νοσοκομείου Άγιος Γεώργιος και χρηματοδοτείται από κοινού από το Ίδρυμα Ανακάλυψης Φαρμάκων για το Αλτσχάιμερ με έδρα τις ΗΠΑ και την Εταιρεία Αλτσχάιμερ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης δεν βρήκαν σημαντική αύξηση στη ροή του αίματος, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η πιθανή χρήση της ταδαλαφίλης βελτιώνει τη κατάσταση ορισμένων ομάδων ασθενών, κάτι που δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα.

Η άνοια είναι μια παγκόσμια πρόκληση για την υγειονομική περίθαλψη, που υπολογίζεται ότι επηρεάζει 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Έως το 2050 αυτός ο αριθμός θα αγγίξει τα 139 εκατομμύρια. Υπάρχουν λίγες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς και η νέα μελέτη διερεύνησε εάν η ταδαλαφίλη, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της αγγειακής άνοιας - ένας κοινός τύπος άνοιας κατά την οποία υπάρχει μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Η μελέτη έδειξε πως το sildenafil (βιάγκρα) και το vardenafil, φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αύξηση της ροής του αίματος στη στυτική δυσλειτουργία και στην πνευμονική υπέρταση (μια μορφή πνευμονικής νόσου), ως πιθανούς υποψηφίους για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της άνοιας.

Η ταδαλαφίλη ανήκει στην ίδια ομάδα φαρμάκων και οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι μηχανισμοί που αυξάνουν τη ροή του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να ισχύουν και στον εγκέφαλο, παρέχοντας στα εγκεφαλικά κύτταρα υγιέστερη παροχή αίματος και μειώνοντας τα συμπτώματα της άνοιας.

Για τη μελέτη δημιουργήθηκαν δύο ομάδες. Στο πρώτο γκρουπ χορηγήθηκε μια δόση ταδαλαφίλης, ενώ στο δεύτερο χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια έγινε καταγραφή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν σημαντική διαφορά στη ροή του αίματος μεταξύ αυτών που έλαβαν ταδαλαφίλη και εκείνων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν μια τάση για αυξημένη ροή αίματος σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες (όσους ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών) στη λευκή ουσία του εγκεφάλου (σ.σ βρίσκεται στην εξωτερική περιοχή της φαιάς ουσίας (στον νωτιαίο μυελό), η οποία είναι η πιο σημαντική περιοχή για την αγγειακή άνοια.

Επίσης, δεν καταγράφηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της χορήγησης της ουσίας.

Ο Δρ Τζέρεμι Ισαάκς, επιβλέπων κλινικός ερευνητής της μελέτης και σύμβουλος νευρολόγος στο Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος είπε: «Η στένωση των εγκεφαλικών αρτηριών είναι ένας κοινός παράγοντας που συμβάλλει στη γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους και επί του παρόντος δεν έχει καμία θεραπεία. Αυτή ήταν μια μελέτη ορόσημο στην οποία προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο που είναι χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης. Αν και δεν βρήκαμε σημαντική επίδραση μετά από μία δόση ταδαλαφίλης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα οφελών από τη μακροχρόνια χρήση, για την οποία περαιτέρω έρευνα απαιτείται.»

Ο Δρ. Ατικους Χαινσγουάρθ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης του Πανεπιστημίου Αγιος Γεώργιος, είπε: «Τα φάρμακα που μοιάζουν με το βιάγκρα αξίζουν περαιτέρω έρευνα για πιθανή χρήση στην άνοια.»

Πηγή: Medicalxpress

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βιάγκρα,viagkra