Τόκιο: Ενα σκληρό Brexit μπορεί να πλήξει τις ιαπωνικές επενδύσεις στην Βρετανία

Η Ιαπωνία προειδοποίησε σήμερα τους δύο υποψηφίους που ανταγωνίζονται για να διαδεχθούν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές εταιρίες, τερματίζοντας πιθανώς τον επενδυτικό ‘μήνα του μέλιτος’ της Ιαπωνίας με τη Βρετανία.

Σε μια έκκληση προς τον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζέρεμι Χαντ, ο υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο δήλωσε ότι το Τόκιο δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ότι ορισμένες

εταιρίες ήδη μετακινούνται εκτός της χώρας και ότι μπορεί να χαθούν περισσότερες επενδύσεις.

«Γνωρίζω τον Μπόρις και γνωρίζω τον Τζέρεμι, και τους δύο αρκετά καλά», δήλωσε ο Κόνο στο Reuters στην Οσάκα όπου ξεκινά η σύνοδος της Ομάδας των 20 (G20) την Παρασκευή. «Τους έχω πει ότι η Ιαπωνία δεν θα ήθελε ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Άρα ελπίζουμε ότι το Brexit μπορεί να γίνει με έναν συντεταγμένο και ήρεμο τρόπο».

Η Ιαπωνία ανέκαθεν θεωρούσε τη Βρετανία μια φιλική προς τις επιχειρήσεις, φιλελεύθερη πύλη εισόδου προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και περίπου 1.000 ιαπωνικές εταιρίες εδρεύουν στη χώρα, μεταξύ των οποίων μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και τεχνολογικές εταιρίες. Οι ιαπωνικές εταιρίες έχουν επενδύσει πάνω από 60 δισεκ. λίρες στη Βρετανία.

Αλλά με την ψήφο του 2016 υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ κάποιες ιαπωνικές εταιρίες άρχισαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές του εκτός της Βρετανίας, ανησυχώντας ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο μιας άτακτης υποχώρησης στις 31 Οκτωβρίου.

«Σας παρακαλώ, όχι ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Κόνο στο BBC. «Κάποιες εταιρίες ήδη άρχισαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες περιοχές στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να αποχωρήσουν επενδύσεις από τη Βρετανία, ο Κόνο δήλωσε: «Θα μπορούσε να συμβεί αυτό, να υπάρξουν λιγότερες επενδύσεις».

BREXIT

Ο νέος ηγέτης της Βρετανίας θα ανακοινωθεί στις 23 Ιουλίου. Και οι δύο υποψήφιοι ―ο Τζόνσον και ο Χαντ― έχουν πει ότι είναι έτοιμοι να βγάλουν τη Βρετανία από το μπλοκ χωρίς συμφωνία, αν και αυτό δεν είναι η επιλογή που προτιμούν.

Η έξοδος χωρίς συμφωνία σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, άρα η αποχώρηση θα είναι απότομη, κάτι που αποτελεί εφιαλτικό σενάριο για πολλές επιχειρήσεις αλλά και το όνειρο των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit που θέλουν μια καθαρή έξοδο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εκφράσει με ιδιαίτερα έντονο ύφος την αντίθεσή τους σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία λόγω των φόβων για δασμούς έως 10% στα αυτοκίνητα, για καθυστερήσεις στα τελωνεία και για νέα γραφειοκρατικά εμπόδια. Η Συντηρητική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ είχε προσελκύσει ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες στη Βρετανία τη δεκαετία του ’80 για να ξαναχτίσει μια προβληματική εγχώρια βιομηχανία με υποσχέσεις για πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.

Πέρυσι, η Nissan, η Toyota και η Honda κατασκεύασαν περίπου τα μισά από το 1,5 εκατ. αυτοκίνητα της Βρετανίας, προσφέροντας απασχόληση σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους άμεσα και μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι υπέρμαχοι του Brexit εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Γερμανία, που εξάγει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα στη Βρετανία κάθε χρόνο, δεν θα επιβάλει περιορισμούς προκειμένου να προστατεύσει αυτό το εμπόριο. Κάποιοι υποστηρικτές του Brexit λένε ότι θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα αλλά μακροπρόθεσμα η Βρετανία θα ευημερήσει εάν αποκοπεί από το μπλοκ.

Ωστόσο, η Honda ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον χρόνο ότι θα κλείσει τη βρετανική της μονάδα, ενώ η Nissan ακύρωσε τα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα νέο όχημα στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ στη βόρεια Αγγλία. Και οι δύο εταιρίες απέδωσαν τις αποφάσεις τους σε άλλους παράγοντες πέραν του Brexit.

Ο Κόνο προειδοποίησε σήμερα για τον αντίκτυπο που θα έχει στον κλάδο μια άτακτη έξοδος. «Εάν υπάρξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και εάν πρέπει να περνάμε μέσω κανονικών τελωνειακών ελέγχων, αυτές οι δραστηριότητες ίσως να μην μπορούν να συνεχιστούν», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα