Τόμσεν για διαπραγματεύσεις: «Είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδές, αλλά να υπάρχει μια λογική συνέπεια»

Σε δηλώσεις στο πρακτορείο Bloomberg, προέβη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ενώ η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές βρίσκεται στην τελική της φάση.

Ο Πολ Τόμσεν δήλωσε πως: «Είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για την επίτευξη των οικονομικών στόχων. Είμαστε ένας θεσμός που έχει ρεαλισμό», διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως
«πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη τις οικονομικές πραγματικότητες. Στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να υπάρχει μια λογική συνέπεια. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μεταχειριζόμαστε τις χώρες - μέλη μας με ίσο τρόπο, ότι εφαρμόζουμε ομοιόμορφα τους κανόνες μας».

Το πρακτορείο Bloomberg, από πλευράς του, σημειώνει πως υπάρχουν λίγες ενδείξεις πως το ΔΝΤ και ο Τόμσεν μπορεί να παρακάμψουν τώρα τους κανόνες ή τις κόκκινες γραμμές τους.

Αν και κάποια θέματα, όπως οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι για τον προϋπολογισμό είναι διαπραγματεύσιμοι, υπογραμμίζεται από το πρακτορείο, η θέση του Ταμείου είναι ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να περιλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα για περικοπές στις συντάξεις.

Το σημερινό δημοσίευμα του Αντριου Μαγέντα, με τίτλο: «Γνωρίστε έναν από πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα», δίνει το προφίλ του Πολ Τόμσεν και εστιάζει στην άρνησή του να κλείσει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στα τέλη του 2014, όταν βρισκόταν στην εξουσία η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Τόμσεν εκπροσωπούσε το ΔΝΤ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, που συζήτησε την πρόταση της Ελλάδας για εκταμίευση 1,8 δις. ευρώ και τη χορήγηση στη χώρα νέων πιστωτικών γραμμών με χαλαρότερους όρους.

Εξάλλου, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, εκφράσθηκε θετικά για να προχωρήσει η αξιολόγηση, αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, επικαλούμενος πηγή με γνώση του θέματος.

Αλλά, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε προχωρήσει αρκετά με τη μείωση των δαπανών σε τομείς, όπως οι συντάξεις, προσθέτει ο Μαγέντα, κάνοντας αναφορά σε άλλη πηγή που μετείχε στο Eurogroup.

Όταν ήρθε η σειρά του Τόμσεν, η θέση του ήταν καθαρή: «Συμφωνώ με τον Μάριο». Κατά την άποψη του Τόμσεν, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε κάνει αρκετά για να υλοποιήσει τις αλλαγές που είχε υποσχεθεί. Η άποψη του, προσθέτει το δημοσίευμα, επικράτησε και επτά εβδομάδες μετά ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία.

Ο... φοιτητής Τόμσεν

Καθηγητής του Τόμσεν στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και, μάλιστα, επιβλέπων της διπλωματικής εργασίας του ήταν ο Νιλς Τίγκεσεν, ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρώ. Ο Τίγκεσεν θυμάται τον πρώην φοιτητή του ως ήσυχο, σοβαρό και εξαιρετικά εργατικό. Όταν ο Τόμσεν δυσκολεύθηκε να προσληφθεί στο ΔΝΤ, επειδή δεν είχε διδακτορικό, ο Τίγκεσεν συνέστησε στο Ταμείο να του δώσει αυτή την ευκαιρία, παρά την έλλειψη του συγκεκριμένου πτυχίου.

«Θα περίμενα από αυτόν να είναι με κάποια έννοια ένας μέσος οικονομολόγος του ΔΝΤ που γράφει εκθέσεις», δήλωσε ο καθηγητής. Αντίθετα, σημειώνει το Bloomberg, ο Τόμσεν ασχολήθηκε με τον πυρήνα της λειτουργίας των αποστολών του Ταμείου - επισκεπτόμενος χώρες για να αξιολογήσει τις οικονομικές πολιτικές τους ή την πρόοδό τους όσον αφορά την εκπλήρωση των όρων δανεισμού. Απορροφήθηκε τόσο πολύ από τη δουλειά αυτή, ώστε ακύρωσε τα σχέδια του να επιστρέψει στη Δανία για να κάνει διδακτορικό.

Ένας πρώην συνεργάτης του Τόμσεν στο ΔΝΤ, ο Ασοκα Μόντι, ζήτησε τον περασμένο μήνα - με άρθρο του στο Bloomberg - από το Ταμείο να «αναγνωρίσει την ευθύνη του για τη δύσκολη κατάσταση της χώρας» και να διαγράψει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται πως ο Τόμσεν γεννήθηκε σε μία μικρή πόλη 16.000 κατοίκων της Δανίας, την Ααμπέρναα, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Ο πατέρας του ήταν παντοπώλης και η μητέρα του ασχολήθηκε με την ανατροφή του ίδιου και των πέντε αδελφιών του.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα