Τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από 3/11 για 14 ημέρες

Την επιβολή τοπικού lokchdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθυστέρησε κατά μία ώρα η ενημέρωση του κ. Πέτσα προς τους πολιτικούς συντάκτες, καθώς έπρεπε να προηγηθεί η ενημέρωση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έλαβε την απόφαση για δραστικά μέτρα σε Θεσσαλονίκη

και Σέρρες, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Ποια θα είναι η διαφορά σε σχέση με το καθολικό lockdown της περασμένης άνοιξης; Θα παραμείνουν όλα κλειστά για τις επόμενες 14 μέρες, δηλαδή και το λιανεμπόριο. Τα μόνα που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους θα είναι τα σχολεία. ”Όπως και στο διάστημα του «γενικού lockdown», επανέρχεται και στην περίπτωση του «τοπικού lockdown» η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις” διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, ενώ για τις ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Επίσης απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζέρβας: Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη

″Μακάρι να μη χρειαστεί”, ήταν η απάντηση του κ. Πέτσα σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να εφαρμοστεί το τοπικό lockdown και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως ανακοίνωσε και μία διαφοροποίηση στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, ”η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες: Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο», τη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών. Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου”, ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας.

«Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας «ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Σχετικά με το σύστημα υγείας, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του απέναντι σε αυξημένες ανάγκες.

Όπως διευκρίνισε, στα μέτρα αυτά - όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - περιλαμβάνεται η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων, συνεχίζονται όμως κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού).

Επίσης κανονικά γίνονται και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ ο κ. Πέτσας τόνισε:

- Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έχουν φτάσει τις 7.000.

- Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τις 557 το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.

- Τα τεστ φτάνουν καθημερινά τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια.

- Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.

- Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα