Τουρκία: Η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που ζητά να ενταχθεί στους BRICS

Η Τουρκία έγινε το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που ζήτησε να ενταχθεί στο οικονομικό μπλοκ BRICS υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ.

Το αίτημα της Τουρκίας να ενταχθεί στο οικονομικό μπλοκ των BRICS αποσκοπεί στη δημιουργία συμμαχιών εκτός αυτών που ήδη έχει στη Δύση.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος

Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του έχει υποβάλει αίτημα για ένταξη στους BRICS.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ και σε ερώτηση αν η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση προσχώρησης στους BRICS, ο Ομέρ Τσελίκ απάντησε:

 «Ούτως ή άλλως, ο αξιότιμος πρόεδρός μας το έχει δηλώσει ήδη σε διάφορες περιστάσεις. Το γνωρίζετε αυτό. Δηλαδή, το αίτημά μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη σχετικά με αυτό. Εάν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλαδή μια αξιολόγηση των BRICS σχετικά με την ένταξη στους BRICS, ή κάποια απόφαση των BRICS κ.λπ. θα τη μοιραστούμε μαζί σας σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει ανοιχτά ότι η Τουρκία θέλει να συμμετέχει σε όλες αυτές τις σημαντικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των BRICS».

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα την βλάψει».

Ο πρόεδρος Ερντογάν ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα φέρει την Τουρκία σε καλύτερη θέση παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση Ερντογάν πιστεύει ότι τα πιο ανεπτυγμένα κράτη έχουν απολέσει την προηγουμένως ασυναγώνιστη κυριαρχία τους στο παγκόσμιο γεωπολιτικό πεδίο.

«Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης [SCO], όπως ισχυρίζονται κάποιοι», δήλωσε. «Αντιθέτως, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας τόσο με αυτούς όσο και με άλλους οργανισμούς σε μια βάση win-win».

Ο Sinan Ülgen, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), υπογράμμισε περαιτέρω την αποφυγή της Τουρκίας από το να βασίζεται αποκλειστικά στους δυτικούς συμμάχους της.

«Αυτή δεν είναι η στρατηγική, από την Άγκυρα, να αντικαταστήσει τη Δύση, αλλά είναι μια στρατηγική για την ενίσχυση των σχέσεων με μη δυτικές δυνάμεις σε μια εποχή που η ηγεμονία των ΗΠΑ εξασθενεί», δήλωσε ο Ülgen.

Μιλώντας στο Newsweek, ο Ülgen είπε ότι η κίνηση αυτή μπορεί να προήλθε από την απογοήτευση της Τουρκίας με τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία επιδιώκει εδώ και καιρό να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά η προσπάθειά της έχει συναντήσει πολλά εμπόδια.

«Ένας από τους κινητήριους μοχλούς είναι η φιλοδοξία για ενισχυμένη στρατηγική αυτονομία», δήλωσε ο Ülgen. «Η δεύτερη κινητήρια δύναμη είναι αυτές οι συσσωρευμένες απογοητεύσεις με τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

BREAKING:

Keywords
Τυχαία Θέματα