Τουρκία: Μοναδική ανακάλυψη αρχαιολόγων για piercing την Εποχή του Λίθου (Φωτό)

Αρχαιολόγοι στην Τουρκία ανακάλυψαν νέα πρωτοποριακά ευρήματα σχετικά με προϊστορικά τρυπήματα προσώπου (piercing) και τους ανθρώπους που τα έκαναν.

Προσωπικός διάκοσμος -συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων που μοιάζουν με σκουλαρίκια, τα οποία πιστεύεται ότι φοριούνταν ως piercings- έχει τεκμηριωθεί μεταξύ των λαών της νεολιθικής ή της ύστερης Eποχής του Λίθου σε πολλές τοποθεσίες στη νοτιοδυτική Ασία, με στοιχεία που χρονολογούνται έως και πριν από 12.000 χρόνια. Αλλά κανένα από τα αντικείμενα αυτά δεν

είχε προηγουμένως συνδεθεί άμεσα με τα μέρη του σώματος όπου μπορεί να είχαν φορεθεί.

Jewelry found beside ancient bodies in Turkey are 11,000-year-old piercings. See them https://t.co/iudnsG8cAW

— Lexington Herald-Leader (@heraldleader) March 11, 2024

Τώρα, η ανάλυση των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο Μποντζουκλού Τάρλα (Boncuklu Tarla) στη νοτιοανατολική Τουρκία αποκάλυψε ταφές στις οποίες βρέθηκαν στολίδια για piercings τοποθετημένα κοντά στα αυτιά και το στόμα των ενοίκων σε τάφους, οι οποίοι χρονολογούνται πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Τα ευρήματα παραπέμπουν σε ένα είδος στολιδιού που ονομάζεται labret, το οποίο συχνά φοριόταν στο κάτω χείλος, σύμφωνα με το CNN.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα τρυπήματα προσώπου σε ανθρώπους της Νεολιθικής Νοτιοδυτικής Ασίας συνδέονται άμεσα με τα μέρη του σώματος που τρυπούσαν, ανέφεραν ερευνητές τη Δευτέρα στο περιοδικό Antiquity. Τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν ότι η πρακτική του piercing ήταν ήδη κοινή κατά την πρώιμη Νεολιθική Εποχή.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών έχουν εντοπιστεί θαμμένοι στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, αλλά τα εν λόγω στολίδια, που βρέθηκαν πρόσφατα, εντοπίστηκαν μόνο κοντά στα λείψανα ενηλίκων. Αυτό υποδηλώνει ότι τέτοια στολίδια δεν φορούσαν τα παιδιά και η απόκτηση αυτών των τρυπημάτων μπορεί να σηματοδοτούσε τελετουργίες ενηλικίωσης εντός κοινωνικών ομάδων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες εποίκησαν το Boncuklu Tarla από περίπου το 10.300 π.Χ. έως το 7.100 π.Χ., καθώς οι άνθρωποι άρχιζαν να απομακρύνονται από τον νομαδικό τρόπο ζωής και να σχηματίζουν οικισμούς. Οι πρώτες ανασκαφές στην τοποθεσία έγιναν το 2012 και έκτοτε έχει εντοπιστεί πληθώρα διακοσμητικών στοιχείων από τη νεολιθική περίοδο - περίπου 100.000 αντικείμενα μέχρι σήμερα.

Μεταξύ αυτών, ανακαλύφθηκαν πολλάστολίδια για τρύπημα αυτιών και χειλιών. Τα labret, τα οποία εξακολουθούν να φοριούνται σε ορισμένους πολιτισμούς στην Αμαζονία και την Αφρική, υπάρχουν σε διάφορες μορφές: στρογγυλεμένα, επιμήκη και σε σχήμα δίσκου. Μερικά είναι μακριά και λεπτά, αλλά τα περισσότερα έχουν ένα άκρο που είναι πιο φαρδύ και πεπλατυσμένο, και ποικίλλουν σε διάμετρο και πλάτος.

It also provides an additional means to explore how people in the past expressed their identities through their personal appearances. “They had very complex ornamentation practices involving beads, bracelets and pendants”, says Dr Baysal. 12/13 pic.twitter.com/8pa0uWnxke

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Μοναδική, Εποχή, Λίθου Φωτό,tourkia, monadiki, epochi, lithou foto