Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση στην Αγκυρα

Οι συγγενείς του Hasan Huseyin Canbaz, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης μελών του PKK στην τουρκική αεροδιαστημική και αμυντική εταιρεία TUSAS στην Άγκυρα την Τετάρτη, θρηνούν κατά τη διάρκεια της κηδείας στο νεκροτομείο Karsiyaka στην Άγκυρα.

Η ανταρτική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την Παρασκευή την ευθύνη για την φονική επίθεση στην τουρκική βιομηχανία του αμυντικού τομέα TUSAS στην Άγκυρα.

«Η ενέργεια αυτοθυσίας,

που διαπράχθηκε μέσα στο συγκρότημα της TUSAS στην Άγκυρα γύρω στις 15:30 της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα του ‘Τάγματος των αθανάτων’», ανέφερε το PKK που παραθέτει τα ονόματα των δύο επιτιθέμενων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 22 και αποδόθηκε γρήγορα από την κυβέρνηση στο PKK.

«Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί πριν από καιρό», προσθέτει το PKK, διευκρινίζοντας πως αυτή δεν συνδεόταν με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, όπου οι αρχές φάνηκε πως ήθελαν να προωθήσουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση με τους Κούρδους μαχητές. Έγινε για να στείλει «προειδοποιήσεις και μηνύματα κατά των γενοκτονικών πρακτικών, των σφαγών και των πρακτικών απομόνωσης που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση», αναφέρει το PKK.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, έκανε λόγο την Τετάρτη για τρομοκρατική επίθεση και πρόσθεσε ότι δύο δράστες (ένας άνδρας και μία γυναίκα) «εξουδετερώθηκαν». Σε εικόνες από βίντεο που τράβηξαν κάμερες στις εγκαταστάσεις φαίνεται ένας άνδρας να πυροβολεί μέσα στο κτίριο με τυφέκιο εφόδου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η επίθεση στα κεντρικά της ΤΑΙ είναι μια «αχρεία επίθεση κατά της επιβίωσης της χώρας μας...καμία τρομοκρατική οργάνωση, καμία εστία κακού που σημαδεύει την ασφάλειά μας δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της».

Την επίθεση έσπευσε αμέσως να καταδικάσει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ με ανάρτησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Από την πρώτη σχεδόν στιγμή, ο ένας εκ των δύο δραστών της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στο Καραμανκαζάν, κοντά στην Άγκυρα, ταυτοποιήθηκε, ως μέλος του PKK.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, είναι ο Αλί Ορέκ, με κωδική ονομασία «Ρότζερ», μέλος του ΡΚΚ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Related...Τουρκία: Ταυτοποιήθηκε ο ένας δράστης της επίθεσης στην ΤΑΙ: «Μέλος του ΡΚΚ»Συρία: 27 άμαχοι νεκροί στους τουρκικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με ΜΚΟΛίβανος: Νεκροί εργαζόμενοι ΜΜΕ σε ισραηλινό πλήγμα - Γάζα: Νέες επαφές για κατάπαυση πυρός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, PKK, Αγκυρα,tourkia, PKK, agkyra