Τουρκία: Το πλήρες lockdown ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για την οικονομία της

Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι λόγω κορονοϊού στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους για σχεδόν τρεις εβδομάδες και να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις ως μέρος των αυστηρότερων μέτρων που έχει λάβει η χώρα έως τώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, δεν ανακοίνωσε κάποιο πακέτο τόνωσης για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο των νέων περιορισμών. Με τον πληθωρισμό της Τουρκίας σε διψήφιο ποσοστό, την κατρακύλα της λίρας και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα, πολλοί Τούρκοι έχουν ήδη ζοριστεί πολύ

οικονομικά.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ένα «πλήρες lockdown» θα ξεκινήσει την Πέμπτη (29/4) και θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου. Οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και θα βγαίνουν έξω μόνο για τα ψώνια και άλλες βασικές ανάγκες, ενώ τα υπεραστικά ταξίδια θα επιτρέπονται μόνο με ειδική άδεια. Τα εστιατόρια επιτρέπεται μόνο να παραδίδουν φαγητό.

Ορισμένες επιχειρήσεις και βιομηχανίες εξαιρούνται από το κλείσιμο, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων, της γεωργίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της αλυσίδας εφοδιασμού και των εταιρειών logistics.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε επίσης έναν κατάλογο εξαιρούμενων ατόμων, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη του κοινοβουλίου, εργαζομένοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αστυνομικοί και μερικοί άλλοι. Οι τουρίστες εξαιρούνται επίσης από την 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την παράταση των πληρωμών για εγγεγραμμένους εργαζομένους των οποίων οι ώρες μειώθηκαν λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν γρήγορα κάτω από 5.000 για «να μην μείνει πίσω» η Τουρκία, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να ξανανοίγουν.

«Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε αναπόφευκτα ένα μεγάλο τίμημα σε κάθε πεδίο, από τον τουρισμό έως το εμπόριο και την εκπαίδευση», είπε. Η Τουρκία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό για την εισροή ξένου νομίσματος στην οικονομία.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέπληξαν την κυβέρνηση την Τρίτη. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, κάλεσε τον Ερντογάν να παρέχει ένα πακέτο κοινωνικής βοήθειας που θα βοηθούσε τις κλειστές επιχειρήσεις και τους εργάτες στις άτυπες οικονομίες της Τουρκίας. Προέτρεψε επίσης την αναστολή των διαδικασιών επιβολής του χρέους για κάποιο χρονικό διάστημα. Ενώ συμφωνεί με την αναγκαιότητα ενός lockdown, ο Κιλιντσάρογλου είπε: «Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε. Πρέπει να ζήσουν».

Η κυβέρνηση διανέμει τόνους κρεμμυδιών και πατάτας αυτό το μήνα με πολλή τυμπανοκρουσία. Πολλοί το βλέπουν ως μια σαφή ένδειξη του πόσο οι Τούρκοι υποφέρουν από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και τη φτώχεια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, δήλωσε ότι τα επίπεδα φτώχειας της Τουρκίας αυξήθηκαν από 10,2% το 2019 σε 12,2% το 2020.

Τον Μάρτιο, η τουρκική κυβέρνηση χώρισε τη χώρα σε τέσσερα επίπεδα κινδύνου και ήρε τις απαγορεύσεις του Σαββατοκύριακου ενώ επέτρεψε τα γεύματα ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους σε πολλές επαρχίες. Τα κρούσματα δεν άργησαν να αυξηθούν, θέτοντας τις περισσότερες τουρκικές πόλεις στην κατηγορία του «πολύ υψηλού κινδύνου».

Αντιμέτωπος με ένα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ο Ερντογάν στα μέσα Απριλίου ανακοίνωσε μερικό lockdown κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, επαναφέροντας τις απαγορεύσεις του Σαββατοκύριακου, επεκτείνοντας τις ώρες βραδινής απαγόρευσης και κλείνοντας τα εστιατόρια.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κυμαίνονται κατά μέσο όρο σε περίπου 60.000 την ημέρας αυτόν τον μήνα. Η χώρα κατέγραψε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων στις 21 Απριλίου, με 362.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα κατέγραψαν 37.312 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 353 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός θανάτων στην Τουρκία από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 38.711.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟι "αυτήκοοι" μάρτυρες του "αφήστε τα πτώμα να στοιβάζονται", καίνε τον ΤζόνσονΑύξηση της φορολογίας για το 0,3% των πλουσιότερων Αμερικανών θέλει ο ΜπάιντενΠάνω από 17.300 νεκροί σε μια εβδομάδα στην Ινδία - Μόνο που δεν πεθαίνουν όλοι λόγω του κορονοϊού
Keywords
Τυχαία Θέματα