Τουρκία: Βρέθηκε η σαρκοφάγος του «αληθινού Άγιου Βασίλη» σε εκκλησία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πέτρινη σαρκοφάγο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ντέμρε, στην Αττάλεια της Τουρκίας και πιστεύουν ότι πρόκειται για τον τόπο ταφής του Έλληνα επισκόπου Αγίου Νικολάου, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στον θρύλο του Άγιου Βασίλη.

Με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ebru Fatma Findik από το Πανεπιστήμιο Hatay Mustafa Kemal, το εύρημα αποτελεί μέρος ενός προγράμματος με τίτλο «Κληρονομιά του μέλλοντος».

Η σαρκοφάγος έχει μήκος περίπου δύο μέτρα και οι ερευνητές λένε ότι θάφτηκε μεταξύ 1,5-2 μέτρων κάτω από τη γη. Το πέτρινο

φέρετρο είχε ένα υπερυψωμένο καπάκι και μια κεκλιμένη οροφή, που μοιάζει με το στυλ που συναντάται συνήθως στην περιοχή.

Ανακαλύφθηκε μέσα στο παράρτημα της εκκλησίας

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη σαρκοφάγο μέσα στο διώροφο παράρτημα της εκκλησίας, το οποίο βρίσκεται υπό ανασκαφή από το 1989.

Η ομάδα των ερευνητών αναζητά επιγραφές στη σαρκοφάγο, για να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι να βρούμε μια επιγραφή στη σαρκοφάγο.

Αυτό θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση του περιεχομένου της ταφής και θα μας επέτρεπε να προσδιορίσουμε την ακριβή περίοδο στην οποία χρονολογείται», υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Interestingengineering.

Το ταξίδι των λειψάνων του Αγίου Νικολάου

Πρώιμος χριστιανός επίσκοπος ελληνικής καταγωγής, ο Άγιος Νικόλαος ήταν ιδιαίτερα διάσημος για την πρακτική των μυστικών δώρων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η λαϊκή παράδοση του Άγιου Βασίλη γύρω από την κληρονομιά του.

Σχεδόν δύο αιώνες μετά τον θάνατό του, ο Θεοδόσιος Β’, ο βυζαντινός αυτοκράτορας, διέταξε την κατασκευή της εκκλησίας που ήταν αφιερωμένη στον άγιο τον 6ο αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε πάνω από τον τόπο ταφής του επισκόπου.

Στη συνέχεια, το σώμα του Αγίου Νικολάου εκταφιάστηκε και ξαναθάφτηκε στην εκκλησία.

Αλλά, από τον 11ο αιώνα, τα λείψανά του φέρονται να μεταφέρθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας.

Εκεί, φυλάχτηκαν ως ιερά λείψανα στη Βασιλική του Αγίου Νικόλα στη Νότια Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας, Βενετσιάνοι ναυτικοί περισυνέλεξαν τα περισσότερα από τα λείψανά του και τα μετέφεραν στη Βενετία. Στη Βενετία, τα λείψανα τοποθετήθηκαν στη βασιλική του μοναστηριού San Nicolò al Lido.

Μια επιθεώρηση των θραυσμάτων οστών τόσο από το Μπάρι όσο και από τη Βενετία, που διεξήχθη το 1953, αποκάλυψε ότι ανήκαν στο ίδιο άτομο. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για τον ίδιο τον Άγιο Νικόλαο, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Archaeology News.

«Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Άγιος Νικόλαος θάφτηκε κοντά στον ιερό χώρο της πόλης των Μύρων στην Τουρκία. Το γεγονός ότι βρήκαμε μια σαρκοφάγο κοντά στην εκκλησία, η οποία πιστεύεται ότι φιλοξενεί τον τάφο του, μπορεί να υποδηλώνει ότι πρόκειται πράγματι για την ιερή περιοχή που αναζητούσαμε.

Πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική επιβεβαίωση των ιστορικών πηγών σχετικά με τον τόπο ταφής του Αγίου Νικολάου», δήλωσε η καθηγήτρια, μιλώντας στο Turkiye Today.

Καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται, τα στοιχεία που θα βρεθούν θα μπορούσαν να φέρουν τους αρχαιολόγους πιο κοντά στην εξιχνίαση του μυστηρίου που κρύβεται πίσω από την ταφή του Αγίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα