Τους πετύχαμε στη ρακή και τώρα ζητούν διάλογο

Αναμφίβολα μπήκαμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η δημοσιοποίηση του θαλάσσιου χωροταξικού χάρτη, κυρίως αυτό, αλλά και το μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, γεννούν πολλά σενάρια για το μέλλον Αθήνας - Άγκυρας στις διπλωματικές τους συνδιαλλαγές.

Βεβαίως η δημοσιοποίηση αυτού  του χάρτη, ο όποιος κατατέθηκε ήδη  στην Κομισιόν, ήταν μία ανελαστική υποχρέωση της χώρας μας, με απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, να τον παραδώσει μέχρι τέλος

Απριλίου. Κάτι το οποίο φυσικά γνωρίζε και η Τουρκία. Γι αυτό και όταν έμαθε για την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, έσπευσε από νωρίς να βγάλει δικό της χάρτη, κόβοντας το Αιγαίο στη μέση. Άλλη μία τουρκική συμπεριφορά του «τσαμπουκά» γείτονα. Ο οποίος, υπενθυμίζω, δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Και μάλιστα ήταν η μόνη χώρα το 2019 που σε σχετικό ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η μόνη επαναλαμβάνω, αρνήθηκε να το υπογράψει.

Με το δικό της “breakfast” χάρτη, όχι επίσημα, αλλά μέσω πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, να μας απειλεί με «πριόνισμα» του Αιγαίου η Άγκυρα μετά το ΚΥΣΕΑ, φαίνεται ότι τελούσε υπό την επίδραση μεσημεριανής τουρκικής ρακής (έτσι κι αλλιώς, το ραμαζάνι έχει τελειώσει).

Οπότε, τι έγινε; Το τουρκικό ΥΠΕΞ έβγαλε μία ανακοίνωση που ήταν πέντε πάνω - πέντε κάτω, με σχετικά χαμηλούς τόνους και ζητώντας συνεργασία. Χωρίς να πουλάει το γνωστό νταηλίκι. Αναζητώντας διάλογο για συνεργασία. Δηλαδή μέσα σε όλα, η Αγκυρα «θυμήθηκε» την κοινή υποχρέωση για σχέσεις καλής γειτονίας! Αυτό ακριβώς που επαναλαμβάνει συνέχεια στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ότι εμείς θέλουμε συνέχεια έναν καλόπιστο εποικοδομητικό  διάλογο, διατηρώντας βέβαια στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Θα μου πείτε ότι η συνεργασία που αναζητά είναι και στη θάλασσα του Αιγαίου… Πάγια η θέση της, μόνο που αυτή τη φορά έμεινε αυστηρά στο θέμα του διαλόγου, χωρίς κανείς να αποκλείει ότι δεν μπορεί να μειωθούν και οι άλλες γνωστές απαιτήσεις της και τελικά να οδηγηθούμε στην Χάγη που επιθυμεί διακαώς η Ελλάδα. Χάγη πάντως, όπως το εννοούμε εμείς, με μοναδικό θέμα ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα.

Βεβαίως και ο Τούρκος είναι ένας απρόβλεπτος συνομιλητής. Αλλά χθες ήταν εξίσου αξιοσημείωτη και η ασυνήθιστα χαμηλών τόνων αντίδραση του. Κάτι πολύ σημαντικό για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Το λες και επιτυχία με βήματα προς τα εμπρός. Και φαίνεται ότι στο μέλλον, όχι τόσο μακριά, θα έχουμε κι άλλες πολύ ενδιαφέρουσες θετικές εξελίξεις, χωρίς για λόγους ευνόητους να αποδεσμεύονται λεπτομέρειες.

Βάζω όμως και ένα σημαντικό ζήτημα: ότι η συνέχεια πρέπει να είναι ανάλογη. Τώρα πια χωρίς να δίνουμε την όποια εικόνα των υπαναχωρήσεων, της έλλειψης πρωτοβουλιών ή του μουδιάσματος. Τα χθεσινά γεγονότα δείχνουν και τη θέληση της Ελλάδας και τη δυναμική στρατηγική της. Και ταυτόχρονα με την επιδίωξη να μην έχουμε παραφωνίες/αντιφωνίες στο πλέγμα των ελληνικών κομμάτων. Πολύ σημαντική αυτή η τελευταία παράμετρος.

Να επαναλάβω στο τέλος αυτού του άρθρου ότι έγραψα στην αρχή: Μπαίνουμε σε πολύ ενδιαφέρουσα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και πρέπει εμείς να έχουμε τις πρωτοβουλίες από δω και μπρος.

Related...«4 φορές η Ελλάδα»: Βίντεο 1' λεπτού από τον Αγγελο Συρίγο για τη νέα Θαλάσσια Ζώνη 480.000 χλμΥΠΕΞ Τουρκίας: Το ελληνικό σχέδιο παραβιάζει περιοχές μας αλλά «να συνεργαστούμε στο Αιγαίο»Τουρκία: Με «σημαία» τη «Γαλάζια Πατρίδα» το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο Ερντογάν
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τους πετύχαμε στη ρακή και τώρα ζητούν διάλογο,