Τράπεζα της Αγγλίας: Οι Βρετανοί είναι φτωχότεροι και με χαμηλούς μισθούς

Φτωχότεροι είναι οι Βρετανοί τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια καθώς ο υψηλός πληθωρισμός που παραμένει στο 10,1% «μετακυλάτε» από τις εταιρείες στους εργαζόμενους με τον κίνδυνο οι πληθωριστικές πιέσεις να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» τόνισε ο Huw Pill, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε στη Βρετανία, είναι η απροθυμία να αποδεχτούμε ότι η οικονομική μας κατάσταση είναι χειρότερη από πριν και όλοι να αναλάβουμε  το μερίδιό

μας», είπε ο Pill μιλώντας στη Νομική Σχολή του παν/μιου  Κολούμπια.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Pill αναφερόμενος στους πληθωριστικούς κραδασμούς που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό τους τελευταίους 18 μήνες, είπε ότι μετά την πανδημία η ενεργειακή κρίση και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών, που ενίσχυαν τη ζήτηση, εκτίναξαν τις τιμές των τροφίμων στα ύψη.

Αυτό οδήγησε σε έναν φαύλο κύκλο λέγοντας ότι ήταν «φυσικό» ότι μετά την εκτίναξη του κόστους διαβίωσης οι εργαζόμενοι θα ζητούσαν αυξήσεις μισθών και οι επιχειρήσεις θα ανέβαζαν τις τιμές. «Φυσικά, αυτή η διαδικασία είναι τελικά αυτοκαταστροφική», είπε ο Pill.

Η Βρετανία πληρώνει ακριβά τις εισαγωγές της

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι μεγάλος εισαγωγέας φυσικού αερίου και τροφίμων, αντιμετώπισε μια κατάσταση όπου οι τιμές των προϊόντων που εισήγαγε έχουν εκτοξευτεί δυσανάλογα με αυτά που εξάγει που είναι κυρίως υπηρεσίες.

«Αν αυτό που αγοράζετε έχει αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτό που πουλάτε, τότε σίγουρα η οικονομική σας κατάσταση θα είναι χειρότερη», είπε ο Pill.

«Κατά κάποιο τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποδεχθούμε ότι είμαστε σε χειρότερη οικονομικά θέση και να μην διατηρούμε ψηλά τις δαπάνες αυξάνοντας τις τιμές αντί να αυξήσουμε τους μισθούς και μετακυλόντας το κόστος ενέργειας στους πολίτες.

Να σημειωθεί, ότι τον Φεβρουάριο του 2022, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό όταν είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να επιδείξουν «συγκράτηση» στις συζητήσεις για τις αμοιβές. Τα σχόλια του Μπέιλι επικρίθηκαν από τα συνδικάτα επειδή επικεντρώθηκαν στο πώς οι μισθοί, όχι τα εταιρικά κέρδη, μπορούν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

Η σχέση μισθού-τιμής απασχολεί πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σούνακ καθώς οι αυξανόμενοι μισθοί δημιουργούν μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις αυξάνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις και ενισχύοντας τη ζήτηση.

Ωστόσο, τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν όσο και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε ΗΠΑ και ευρωζώνη που να στηρίζουν αυτόν τον συσχετισμό επί του παρόντος.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού

Οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, έχουν πει ότι οι μισθοί μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω χωρίς να διακινδυνεύσουν την ανάπτυξη, καθώς οι αυξήσεις δεν θα είναι μεγαλύτερες του πληθωρισμού με τις επιχειρήσεις να διαθέτουν ακόμη περιθώρια

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο επιμένουν ότι η βρετανική οικονομία κινδυνεύει ιδιαίτερα λόγω των τεράστιων εισαγωγών της,  την αδυναμία της βρετανικής λίρας και την αγορά εργασίας που έχει περιοριστεί λόγω του Brexit.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμενόταν να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό τον Μάρτιο, αλλά έφτασε στο 10,1%, με τον βασικό πληθωρισμό - που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια και παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Αγγλίας - στο 5,7%

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚασιδιάρης: Το νομικό τέχνασμα με δεύτερο κόμμα του ανοίγει το δρόμο για τις κάλπεςΚασιδιάρης: Με απειλές ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στην Α΄Αθηνών με τους «Έλληνες»ΕΚΤ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τράπεζα, Αγγλίας, Βρετανοί,trapeza, anglias, vretanoi