Τρεις + μια σοφές συμβουλές που θα μας γλυτώσουν από αμηχανία σε συνέντευξη για πρόσληψη

Μπορούμε να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο για μια συνέντευξη για  να προσληφθούμε σε μια δουλειά, αλλά και πάλι υπάρχει το ενδεχόμενο να μας κάνουν μια «πονηρή» ερώτηση που θα μας προβληματίσει η απάντηση της.

Θα έπρεπε να απαντήσουμε «δεν ξέρω» όταν πράγματι δεν γνωρίζουμε την απάντηση;Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Η απάντηση ενδέχεται να «πει» πολλά για την ικανότητα μας να διαχειριζόμαστε καταστάσεις κρίσεως, που εμπεριέχουν πάντα το στοιχείο της πίεσης.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ειλικρίνεια

θα βοηθήσει πολύ. Είναι όμως το μόνο που απαιτείται; Ας δούμε (περισσότερο αναλυτικά) τι λένε και πώς πρέπει να απαντήσουμε έτσι ώστε να αποφύγουμε κακοτοπιές που μπορεί να μας οδηγήσουν στο λάθος αποτέλεσμα.

1. Δεν λέμε ψέματα

Ο Ντάνιελ Σπέις, σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού, μας προτείνει να παραθέσουμε μια προσωπική εμπειρία ή αλλιώς να απαντήσουμε ως εξής: «Δεν έχω βρεθεί στο παρελθόν σε αυτήν την κατάσταση, αλλά ότι θα το χειριζόμουν ως εξής».

Το μεγαλύτερο λάθος που βλέπει να κάνουν οι υποψήφιοι όταν δεν γνωρίζουν την απάντηση είναι να πουν ψέματα.

2. Δεν πλατειάζουμε με άσχετα θέματα

Εάν δεν καταλαβαίνουμε τι ζητούν, ζητάμε διευκρινίσεις. Το χειρότερο λάθος είναι να πλατειάζουμε με άσχετα θέματα, σύμφωνα με πρόεδρο της Careerstone Group, Μαίρη Άμπατζαϊ.

«Νομίζουν ότι αν μιλήσουν αρκετά, έχουν απαντήσει στην ερώτηση. Λάθος. Όταν πλατειάζεις με άσχετα θέματα, δείχνει ότι είσαι κακός στην επικοινωνία. Το νόημα είναι ότι απλά προσπαθείς να ”κατακλύσεις” τον συνομιλητή σου με λόγια γιατί δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς».

Παράλληλα όπως επισημαίνει η Μαίρη Άμπατζαϊ, με το να ζητήσουμε να επαναληφθεί η ερώτηση κερδίζουμε χρόνο για να σκεφτούμε την απάντηση, ενώ σύμφωνα με τον Ντάνιελ Σπέις, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το χιούμορ προς όφελός μας για να ζητήσουμε να μας επαναλάβουν την ερώτηση, αφαιρώντας με αυτό τον τρόπο την όποια αμηχανία επικρατεί εκείνη την στιγμή.

3. Δεν τα παρατάμε λέγοντας «δεν ξέρω»

Αναδεικνύουμε τον εαυτό μας. Πέρα από τα βασικά προσόντα, οι εταιρείες γνωρίζουν ότι δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, επομένως είναι φυσιολογικό να παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη μια συγκεκριμένη δεξιότητα ή δεν γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, λέει ο Τεχάλ Ουαγκάντια, υπεύθυνος προσλήψεων για μια μεγάλη τεχνολογική εταιρία.

Αλλά δεν λέμε απλώς «δεν ξέρω» όταν βρεθούμε σε αδιέξοδο. Θέλουμε να μεταφέρουμε στον συνομιλητή μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε καινούργιες εμπειρίες που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε στον επαγγελματικό μας χώρο. Έτσι λοιπόν η απάντηση μας θα μπορούσε να είναι, «Δεν το ξέρω αυτό ακόμα, αλλά θέλω πολύ να το μάθω και να εξελίξω τις ικανότητες μου».

Το θέμα είναι να υποστηρίξουμε ότι είμαστε ο καλύτερος υποψήφιος για τη δουλειά και να συνδέσουμε τις προηγούμενες εμπειρίες και τις ικανότητες με αυτό που απαιτεί η εργασία.

«Ποτέ δεν λέμε ”δεν έχω αυτή την εμπειρία” και σταματάμε την πρόταση εκεί» λέει η Άσλεϊ Γουότκινς από το γραφείο ευρέσεως εργασίας, White Step Resumes. «Πρέπει να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας και να συνδέσουμε τις κουκκίδες μεταξύ αυτού που έχουμε κάνει στο παρελθόν και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με τον νέο μας ρόλο. Να είμαστε ειλικρινείς και να μην λέμε ψέματα ότι έχουμε την απόλυτη εμπειρία. Επισημαίνουμε πως οι ικανότητες που αποκτήσαμε σε βάθος χρόνου μας προετοίμασαν για να αναλάβουμε τον συγκεκριμένο ρόλο».

Tip

Μην ξεχνάμε ότι και αυτός που κάνει την συνέντευξη βρίσκεται σε δύσκολη θέση

Να θυμόμαστε πως η συνέντευξη είναι μια αμφίδρομη σχέση. Το πώς ανταποκρίνονται όταν χρειαζόμαστε βοήθεια ή διευκρίνιση σε μια ερώτηση μπορεί να μας πει πολλά για τις αξίες τους.

«Αν ένας διευθυντής προσλήψεων ή μια εταιρεία δεν είναι δεκτικοί στο να είμαστε ευάλωτοι, αυτό είναι καλό», λέει ο Τεχάλ Ουαγκάντια. «Τώρα ξέρουμε ότι δεν είναι μια εταιρεία στην οποία θέλουμε να εργαστούμε, γιατί ποιος ψάχνει υπαλλήλους που είναι 100% τέλειοι;»

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤο ρούχο που ξαφνικά ξεπουλάει παντού είναι απλό και διαχρονικόΤα οκτώ πιο συνηθισμένα όνειρα με πρώην συντρόφους και τι μπορεί να σημαίνουνΈξι σημάδια τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος που εντοπίζονται στην συνέντευξη για πρόσληψη
Keywords
Τυχαία Θέματα