Τρεις μήνες διορία στην Ελλάδα από την ΕΕ για έλεγχο των συνόρων, αλλιώς μας βγάζουν από τη Σένγκεν

Η Ελλάδα έχει διορία τριών μηνών για να εφαρμόσει το πακέτο των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Aυτή είναι η απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο της ΕΕ όσον αφορά στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την προσφυγική κρίση.

Στην Ελλάδα δίνεται διορία για να προχωρήσει στην εφαρμογή 50 συστάσεων προς ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων,
μεταδίδει το Reuters, διαφορετικά η χώρα μας κινδυνεύει με διετή αποκλεισμό από τη Σένγκεν.

Όπως αναφέρει το Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες τονίζουν ότι η απόφαση της ΕΕ δεν στοχεύει στην απομόνωση ή τον στιγματισμό της Ελλάδα, αλλά στη διασφάλιση των συνόρων αλλού στην Ευρώπη.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση, η προτεινόμενη δράση καλύπτει διάφορους τομείς όπως είναι οι διαδικασίες καταγραφής, η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, οι διαδικασίες συνοριακών ελέγχων, η ανάλυση κινδύνου, το ανθρώπινο δυναμικό και η εκπαίδευσή του, οι υποδομές και η διεθνής συνεργασία.

Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει πως η σύσταση αναγνωρίζει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έπειτα από μια απότομη αύξηση των μικτών μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι πολλά κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκούς ελέγχου των εξωτερικών συνόρων σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν, καθώς και στην υποδοχή και τη διαχείριση των αφίξεων των μεταναστών.

Συνεχίζοντας, η ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και ως αποτέλεσμα της αλλαγής στις μεταναστευτικές οδούς, καθώς και της συνολικής αύξησης του αριθμού των αφίξεων, η Ελλάδα έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις αυτές. «Ο αριθμός των αφίξεων είναι τόσο μεγάλος ώστε οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα του οποιουδήποτε κράτους-μέλους θα είχε τεθεί υπό σοβαρή πίεση», αναφέρει.

Τέλος, σύμφωνα με τη σύσταση που υιοθέτησε το Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά δεδομένης της κλίμακας του προβλήματος, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. «Η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν είναι σε σοβαρό κίνδυνο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ και πρέπει να επιλυθούν συλλογικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κοινοτική πηγή επιβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση των συστάσεων από το Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει τρεις μήνες διορία να διορθώσει τις αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, το Μάιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια.

#Schengen: To @EUCouncil ενέκρινε τις συστάσεις προς την Ελλάδα https://t.co/GYQjgSKyHY #Greece #RefugeeCrisis pic.twitter.com/fGJ92DWVyT

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) February 12, 2016

Διαβάστε την ανακοίνωση στα αγγλικά

Επεξήγηση των κανόνων #Schengen. Μάθετε περισσότερα: https://t.co/DSRP7GDezK #RefugeeCrisis #Greece @EU_Commission pic.twitter.com/ME4xFJdJNl

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) February 12, 2016

Επεξήγηση των κανόνων της Σένγκεν στα ελληνικά

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών και συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ευρώπη να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Πρέπει να προετοιμαστούμε ως κοινωνία να αντέξουμε ακόμα και αν παρθούν αποφάσεις οι οποίες δεν είναι αυτές που πρέπει να είναι» είπε ο κ. Δραγασάκης και τόνισε ότι είναι σημαντικό να δούμε τι θα κάνει η Τουρκία.

Ακόμη σχολίασε πως στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυνάμεις που ακολουθούν μία λογική ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του θέματος, αλλά ακούγονται και φωνές από ορισμένες χώρες που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ευρώπη έχει και κάποια κεκτημένα, τα οποία αν αρνηθούμε τότε θα πάμε σε χειρότερες καταστάσεις για όλους.

«...Ο κ. Μουζάλας και ο πρωθυπουργός και εγώ θα σας πω ότι θα πρέπει ως κοινωνία να προετοιμαστούμε για όλα, ακόμα και για κλείσιμο συνόρων...Χρειάζεται νηφαλιότητα» είπε, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα ως ακραίο, ενώ διευκρίνισε πως εάν το σενάριο του κλεισίματος των συνόρων γίνει πραγματικότητα δεν θα σημαίνει και έξοδος από τη Σένγκεν.

«Μιλάμε για ένα ακραίο σενάριο ότι για κάποιους μήνες ενδεχομένως θα πρέπει να διαχειριστούμε μία κατάσταση όπου εδώ θα έχουμε 50.000 - 60.000 πρόσφυγες».

«Υπάρχει μια ανάγκη ως κοινωνία να είμαστε προετοιμασμένοι για ακραία σενάρια, εάν γίνει αυτό (το κλείσιμο των συνόρων) τότε αυτός ο κόσμος θα αναζητήσει άλλες διαδρομές, αυτό σημαίνει ότι θα σταδιακά θα αποδυναμωθούν αυτές οι ροές» δήλωσε.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα