Τρεις σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου που αναμένουμε το 2016

Η έγκαιρη διάγνωση, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχει θέσει η ιατρική επιστήμη εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το 2016 φαίνεται να είναι η χρονιά που θα έχουμε πολλές εξελίξεις. Ήδη εδώ και αρκετά χρόνια γίνονται πολλές μελέτες που αφορούν τον εντοπισμό, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά φαίνεται ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών. Η Αθηνά Αγγελίδου- Σκούρα, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια Ν.Ν.Θ.Α., μίλησε στην HuffPost Greece σχετικά με τις ιατρικές εξελίξεις
που αναμένουμε το 2016.

Στοχοποίηση του καρκίνου
Η νεότερη τάση στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, κατευθύνεται πλέον προς τη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα θεραπεύει, όχι έναν συγκεκριμένο, αλλά πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου συγχρόνως. Παρόλο που οι παραδοσιακές κλινικές μελέτες εστιάζουν στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου για κάθε τύπο καρκίνου βάσει του οργάνου στο οποίο εμφανίζεται (στήθος, πνεύμονας, κλπ.), οι νέες μελέτες εστιάζουν σε θεραπείες που στοχεύουν σε κλινικές μεταλλάξεις, οι οποίες εμφανίζονται σε όγκους ανεξαρτήτως της προέλευσης του καρκίνου. Διεθνείς κλινικές μελέτες καταδεικνύουν ότι ένα φάρμακο που αντιμετωπίζει μία συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, είναι αποτελεσματικό σε πολλά και διαφορετικά είδη καρκίνων συγχρόνως, όπως στον καρκίνο του πνεύμονα και των οστών.

Νέα εμβόλια
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταπολεμά τα μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις. Θα μπορούσε άραγε να εκπαιδευθεί ώστε να καταπολεμά και τα καρκινικά κύτταρα;
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω από την εφαρμογή της ανοσοθεραπείας με εμβόλια που εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιεί τον αντι-ιικό μηχανισμό του, για να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα όταν αυτά εμφανίζονται, χωρίς να βλάπτει τα υγιή. Το FDA έχει ήδη εγκρίνει τέτοιου τύπου εμβόλια, για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, αλλά και του μελανώματος. Επίσης, σύγχρονες έρευνες εστιάζουν στο συνδυασμό νέων και παλαιότερων εμβολίων. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι ο συνδυασμός του παλαιότερου αντιτετανικού εμβολίου με το νεότερο αντικαρκινικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση του γλοιβλαστώματος , ενός τύπου καρκίνου του εγκεφάλου. Ασθενείς που υποβλήθηκαν στο διπλό εμβολιασμό, έζησαν 3-7 χρόνια περισσότερο σε σχέση με ασθενής που υποβλήθηκαν στο εμβόλιο χωρίς το αντιτετανικό τμήμα. Ένα τέτοιο εμβόλιο αναμένεται και για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Καλύτερος εντοπισμός του καρκίνου
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου θα μπορούσε να προκύψει και από τον εντοπισμό παθολογικών πρωτεινών μέσω αιματολογικής εξέτασης. Ο καρκίνος παράγει παθολογικές πρωτεΐνες, τις οποίες οι σύγχρονες αιματολογικές εξετάσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν. Ένας νέος τύπος αιματολογικής ανάλυσης επιτρέπει στους ερευνητές να εντοπίσουν τις πρωτεΐνες νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα και η θεραπεία. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στον καρκίνο του παγκρέατος, του προστάτη αλλά και των ωοθηκών. Μάλιστα, αποδείχθηκε σε πρόσφατη κλινική μελέτη ότι η πρωτεϊνική ανάλυση βοήθησε στην έγκαιρη διάγνωση διπλάσιου αριθμού καρκίνου των ωοθηκών.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα