Τρέξιμο: Τέσσερις λόγοι που σου κάνει περισσότερο καλό από όσο νομίζεις
Το παρόν «πόνημα» δεν συνιστά αναδημοσίευση κάποιας επιστημονικής έρευνας που «πείθει» για τα οφέλη του τρεξίματος. Αποτελεί περισσότερο προσωπικό σημείωμα ενός τύπου που μισούσε το τρέξιμο - πριν το ξεκινήσει - και που τελικά το αγάπησε.
Ημουν από εκείνους που δεν καταλάβαιναν την ευχαρίστηση που μπορεί να αντλεί κανείς με το να του «βγαίνει η γλώσσα». Μέχρι που βρέθηκα σε μια δύσβατη παραλία και μου βγήκε όχι γλώσσα αλλά η ψυχή στην ανηφόρα.
Κάπως έτσι αποφάσισα να πάρω δραστικά μέτρα. Κι επειδή δεν είμαι φαν των γυμναστηρίων, η αρχή έγινε με ένα ελαφρύ τζόγκινγκ.
Ολα αυτά πιθανότατα είναι αδιάφορα. Αλλά από προσωπική πείρα, μπορώ να εγγυηθώ ότι το τρέξιμο παρέχει πολλαπλά οφέλη, που ούτε καν φαντάζεται όποιος δεν το τολμάει.
1. Βελτιώνει αισθητά τη φυσική κατάστασηΔεν είναι μια βαρετή θεωρητική προσέγγιση. Η βελτίωση είναι αισθητή σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, π.χ. δεν λαχανιάζεις για να ανεβοκατέβεις μια σκάλα, ούτε αισθάνεσαι κατάκοπος μετά από 10 λεπτά περπάτημα. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα.
2. Αυξάνει κατακόρυφα την αυτοπεποίθησηΜε αισθητά βελτιωμένη την φυσική κατάσταση, αυτομάτως αυξάνεται και η αυτοπεποίθηση. Αφενός το σώμα γυμνάζεται, αφετέρου υπάρχει αυτή η αίσθηση της ευεξίας και ενός πιο «υγιεινού» τρόπου ζωής. Και μαζί με αυτά έρχεται η υπέροχη αίσθηση ότι νικάς τον τεμπέλη εαυτό σου.
3. Ανοίγει παράθυρο για «ατασθαλίες»Προσοχή εδώ: Δεν λέμε ότι αν τρέχεις, μπορείς να τρως ό,τι και όσο θέλεις. Αλλά, ναι: μπορείς να φας εκείνο το λαχταριστό γλυκό ή να κάνεις δώρο στον εαυτό σου ένα junk γεύμα χωρίς τύψεις, ειδικά μετά από μια καλή προπόνηση. Το αξίζεις.
4. Ανεβάζει κατακόρυφα την ψυχολογία σουΑνεξάρτητα από την ανεβασμένη αυτοπεποίθηση (βλέπε πιο πάνω), το τρέξιμο συμβάλλει αφάνταστα στην βελτίωση της ψυχολογίας. Δεν αναφέρομαι καν στις έρευνες που έχουν διαπιστώσει ότι ενεργοποιούνται οι ενδορφίνες και τα ενδοκανναβινοειδή του οργανισμού μας (σ.σ. οι ενδορφίνες λειτουργούν όπως τα οπιοειδή...). Αυτά είναι για τους επιστήμονες. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: όταν τρέχεις, «ξεδίνεις». Με κάποιο μαγικό τρόπο, μετά τα πρώτα μέτρα, τα νεύρα και το άγχος πάνε περίπατο. «Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ» δεν έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι; Προσωπικά επιλέγω να τρέχω μετά τη δουλειά. Οσο κουρασμένος κι αν νιώθω, φεύγει όλη ένταση της ημέρας.
Τι να ΜΗΝ κάνειςΟι συμβουλές που ακολουθούν είναι καθαρά προσωπικές, κάπως αντιδημοφιλείς και σίγουρα δεν προέρχονται από κάποιον ειδικό. Ωστόσο, εξ ιδίας πείρας θα συνιστούσα τα εξής:
1. Μην επιλέξεις τον διάδρομοΜια χαρά είναι ο διάδρομος, δεν λέω. Αλλά, εφόσον έχεις τη δυνατότητα, βγες έξω να τρέξεις. Σε κάποια κοντινή αθλητική εγκατάσταση, στο πάρκο της γειτονιάς, σε έναν ήσυχο δρόμο. Ειδικά για όποιον αναζητά κίνητρο, με αυτό τον τρόπο η προπόνηση γίνεται λιγότερο μονότονη και βαρετή. Αν έχεις, μάλιστα, ακουστικά, αξιοποίησέ τα. Βάλε την αγαπημένη σου μουσική στα αυτιά και απόλαυσέ το.
2. Μην χρονομετράς τις επιδόσεις σουΟι περισσότεροι αρχάριοι - κι εγώ μεταξύ αυτών - πέφτουν στην παγίδα των gadget που μετρούν χρόνο, καρδιακούς παλμούς, αποστάσεις κ.λπ. Προς θεού δεν αφορίζω τη βοήθεια της τεχνολογίας, ίσα-ίσα. Αλλά, ειδικά στις αρχές, με το να μετράς τις επιδόσεις σου και να σου γίνεται εμμονή η βελτίωσή τους, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να πιέζεις παραπάνω τον εαυτό σου και στο τέλος να μην το ευχαριστιέσαι. Εξάλλου, αν δεν έχεις σκοπό να συμμετέχεις σε αγώνες, όλο αυτό δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Απλά τρέξε όσο θέλεις και με τον ρυθμό που θέλεις, ώστε να το απολαμβάνεις.
3. Μην τρέχεις με παρέα, εκτός αν...Ενα άλλο συνηθισμένο «λάθος» είναι το τρέξιμο με παρέα. Εντάξει, προφανώς και δεν είναι λάθος να βγεις για τρέξιμο με κάποιον φίλο, ξάδερφο, σύμβιο, άγνωστο (γιατί όχι;). Αλλά το πιθανότερο είναι να μην έχετε τον ίδιο ρυθμό, την ίδια όρεξη και τις ίδιες αντοχές. Συνεπώς, το σπορ είναι κάπως πιο μοναχικό. Εκτός αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω, με τον οποίον υπάρχει κυριολεκτικά συγχρονισμός.
Βέβαια, ο καθένας επιλέγει στο τέλος μόνος του πώς θα τρέξει. Σε κάθε περίπτωση η μια και μοναδική συμβουλή που δεν πρέπει να αποφύγει κανείς είναι η εξής: ξεκίνα τρέξιμο, κάλλιο αργά παρά ποτέ.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕBarre a Terre: Η γυμναστική που μακραίνει το σώμαΜια κουβέντα - αποκάλυψη για το πώς θα βελτιώσουμε την εικόνα του σώματός μας μέχρι το καλοκαίριΝα τρώμε καλύτερα πριν την πρωινή προπόνηση ή μετά; Ειδικοί απαντούν- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καβάλησαν το καλάμι και δουλεύουν, προκαλούν και απειλούν τους ψηφοφόρους…
- Κατέβασαν μπάρες στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών
- Εκλογές 2023: Η «ΝΙΚΗ» απαντά για την «καρατόμηση» της Ζιάκα - «Η απόφαση ήταν ομόφωνη»
- Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έρχεται στο Καραϊσκάκη
- Τα τρία εξανθήματα που δείχνουν ότι «επικίνδυνα παράσιτα» ζουν στο δέρμα μας
- Αλλαγή… «Πλεύσης» για τις λίστες – «Φάλτσο η πορεία» λένε υποψήφιοι και αποχωρούν
- Η αυτοδυναμία Μητσοτάκη, η ανατροπή Τσίπρα και το σύνθημα Ανδρουλάκη
- Καταγάλανα νερά, παραλίες που αποθεώνονται παγκοσμίως: Το νησί - όνειρο στο οποίο φτάνεις (και) με αυτοκίνητο είναι φέτος το απόλυτο must
- «Αγριεύει» ο καιρός την Κυριακή - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες
- Έρχονται ανατροπές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Μυστηριώδεις δομές εντοπίστηκαν στο κέντρο του Γαλαξία
- Πολεμικός ανταποκριτής: Τα «μάτια και τα αυτιά» της παγκόσμιας κοινής γνώμης - Η ιστορία του
- Ο νέος «χρυσός»: Τι συμβαίνει με τα τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης
- Όταν τα μυρμήγκια μοιράζουν πόνο: Πώς λειτουργεί το «πιο οδυνηρό τσίμπημα εντόμου στον κόσμο»
- Τρέξιμο: Τέσσερις λόγοι που σου κάνει περισσότερο καλό από όσο νομίζεις
- Επιχειρηματίας πίνει το αίμα κροκόδειλου για να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τρέξιμο: Τέσσερις λόγοι που σου κάνει περισσότερο καλό από όσο νομίζεις
- Ο νέος «χρυσός»: Τι συμβαίνει με τα τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης
- Πολεμικός ανταποκριτής: Τα «μάτια και τα αυτιά» της παγκόσμιας κοινής γνώμης - Η ιστορία του
- Επιχειρηματίας πίνει το αίμα κροκόδειλου για να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση
- Μυστηριώδεις δομές εντοπίστηκαν στο κέντρο του Γαλαξία
- Όταν τα μυρμήγκια μοιράζουν πόνο: Πώς λειτουργεί το «πιο οδυνηρό τσίμπημα εντόμου στον κόσμο»
- Πέθανε στην φυλακή ο «Unabomber»
- Γιάννης Μαρκόπουλος: Η γενέτειρα Κρήτη και το όραμα για επιστροφή στις ρίζες
- Δέκα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου που έγραψαν ιστορία
- Πέθανε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Προειδοποίηση για χαλάζι και κεραυνούς
- Η οικολογία βάζει τέλος στα... οχτάρια (+video)
- Γιάννης Φλωρινιώτης: Από το ορφανοτροφείο, στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι
- Σίτι – Ίντερ τελικός Champions League: «Ήταν γραμμένο στα αστέρια, μας ανήκει»
- Κοινωνικός Τουρισμός: Πώς θα κάνετε αίτηση – Πότε μπορούν να εξαργυρωθούν τα voucher
- Πυροβολισμοί στη Στοκχόλμη – Νεκρός ένας 15χρονος, στο νοσοκομείο άλλοι τρεις τραυματίες
- Bookreads: Ο Μπάρι Χάνα ήταν ένας παράταιρος πρίγκιπας του Αμερικάνικου Νότου
- Κεφτέδες με σπανάκι
- Πανελλαδικές 2023: Πότε ανακοινώνονται οι βαθμολογίες, πότε οι Βάσεις