Τρίτο πρόστιμο σε βάρος της Google από την ΕΕ: 8 δισ. σε δύο χρόνια

Συνεχίζοντας τις προσπάθειές της να χαλιναγωγήσει τους αμερικανικούς «γίγαντες» του Ιντερνετ, η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε νέο, μεγάλο πρόστιμο στην Google, με το σκεπτικό ότι μπλοκάρει τους ανταγωνιστές της στον τομέα των διαφημίσεων που προβάλλονται στις αναζητήσεις των χρηστών του Ιντερνετ.

Το

πρόστιμο, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, είναι το τρίτο που επιδικάζει η ΕΕ στην Google από το 2017.

«Η Google έχει ισχυροποιήσει την κυριαρχία της στον τομέα της online διαφήμισης μέσω μηχανών αναζήτησης και έχει οχυρωθεί απέναντι στις πιέσεις των ανταγωνιστών εφαρμόζοντας περιορισμούς που είναι παράνομοι με βάση την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ» δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία παίζει τον ρόλο του «κακού δαίμονα» των τεχνολογικών «γιγάντων».

Η Βεστάγκερ πρωτοστάτησε τόσο στην επιβολή των δύο προηγούμενων προστίμων σε βάρος της Google, όσο

Το 2018 η ΕΕ επέβαλε στην Google πρόστιμο ύψους 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, κατηγορώντας την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί το Android, το δημοφιλές λογισμικό της, για να μπλοκάρει τον ανταγωνισμό.

Προηγήθηκε άλλο ένα πρόστιμο ύψους 2,4 δισ., το 2017, για την παρεμπόδιση ανταγωνιστικών site σύγκρισης αγορών.

Τι ακριβώς κάνει η Google

Τα περισσότερα site έχουν λειτουργία αναζήτησης. Οταν την χρησιμοποιούν οι χρήστες, εκτός από τα αποτελέσματα της αναζήτησής τους βλέπουν και διαφημίσεις. Αυτή την υπηρεσία προσφέρει η Google, η οποία το 2006 άρχισε να μπλοκάρει τις διαφημίσεις των ανταγωνιστών της, όπως η Microsoft και η Yahoo. H τακτική αυτή σταμάτησε το 2016, σύμφωνα με την Google.

Η Google έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον των δύο προηγούμενων αποφάσεων της ΕΕ. Τα ευρωπαϊκά πρόστιμα δεν έκαναν καμμία σοβαρή διαφορά στα έσοδα της Alphabet - η μητρική εταιρεία της Google - που το 2018 είχε τζίρο 137 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μία προσπάθεια να αποφύγει επιπλέον μπελάδες, η Google ανακοίνωσε την Τετάρτη μια σειρά αλλαγών στις υπηρεσίες που προσφέρει στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά οι χρήστες του Android θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν άλλους browsers και άλλες μηχανές αναζήτησης, ενώ όσοι κάνουν τις αγορές τους μέσω Google Shopping, θα βλέπουν στις αναζητήσεις τους και αποτελέσματα άλλων site για αγορές.

Η απάντηση της Google

Με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Google ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Κεντ Γουόκερ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι οι υγιείς, ακμάζουσες αγορές είναι προς το συμφέρον όλων. Εχουμε ήδη υλοποιήσει ένα ευρύ φάσμα αλλαγών στα προϊόντα μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στους προβληματισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τους προσεχείς μήνες θα κάνουμε περαιτέρω επικαιροποιήσεις προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη προβολή στους ανταγωνιστές, στην Ευρώπη».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ντίσνεϊ: Και επίσημα η εξαγορά της 21st Century Fox έναντι 71,3 δισ. δολαρίων Μοντέλο Netflix: «Πόλεμος» στο τηλεκοντρόλ με Apple, Walt Disney και Warner
Keywords
Τυχαία Θέματα