Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ δεν ζητά διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης για τις τράπεζες

Σε καλή θέση διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες σημειώνοντας ότι μέχρι την Παρασκευή θα είναι γνωστή η τελική λύση για τα stress test. Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι, ίσως, ο SSM να ασκήσει πίεση «βγάζοντας» τα αποτελέσματα
το καλοκαίρι πριν την έξοδο από το πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μία λύση με τους Ευρωπαίους σχετικά με τις τράπεζες.

«Το ΔΝΤ δεν ζητά διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών ενώ συμπλήρωσε ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης που προβλέπει ο SSM .Tα stress test θα γίνουν ταυτόχρονα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, είπε αλλά τα αποτελέσματα θα εκδοθούν πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών για το θέμα είπε «αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα».

Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην γ' αξιολόγηση το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός δήλωσε πως «δεν θα το θέσουμε διότι δεν είναι λογικό». Ανέφερε δε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να «κυνηγήσουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι φέτος θα φτάσει το 2% του ΑΕΠ. Μιλώντας για τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας, προέβλεψε ανάπτυξη 2% εφέτος και υψηλότερη το 2018 και έκανε λόγο για βελτίωση των δεικτών στις λιανικές πωλήσεις και τις εξαγωγές και για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες στη μεταποίηση και τη βιομηχανία, καθώς και για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Εξέφρασε επίσης βεβαιότητα ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς η υποαπόδοση στον φόρο εισοδήματος αντισταθμίζεται από την υπεραπόδοση σε άλλους τομείς, όπως π.χ. σε ΕΦΚΑ και ΦΠΑ.

Ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε μεν ότι έχουν επιβληθεί περισσότεροι φόροι αλλά τόνισε ότι αυτοί έχουν επιβληθεί σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι πολλά κομμάτια της κοινωνίας συνεχίζουν να υποφέρουν, αλλά επανέλαβε (και σε αυτή τη συνέντευξη) ότι «έχουμε προβεί σε πολλές ενέργειες για να τους βοηθήσουμε». Μιλώντας για το αφορολόγητο εξήγησε ότι χρησιμοποείται ως αντίβαρο σε σχέση με τις φοροαπαλλαγές Πρόσθεσε δε ότι προβλέπονται φοροελαφρύνσεις για τα επόμενα χρόνια ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει εφέτος υπεραπόδοση σχετικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα διανεμηθεί εκ νέου μέρισμα.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθη «Θέλουμε την όποια επένδυση, χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς κανέναν κανόνα;» και έφερε ως παράδειγμα την Eldorado, λέγοντας ότι εκτός από την εξόρυξη του χρυσού υπάρχει στη Χαλκιδική και ο τουρισμός. Ο υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι πολλοί ξένοι επενδυτές με τους οποίους συνομιλεί δηλώνουν πως ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Προσθέτοντας ότι αυτοί που αποχωρούν από τη χώρα αντικαθίστανται από άλλους επιχειρηματίες, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις από την Τουρκία που σκέπτονται να έρθουν στη χώρα μας.

Σε ερώτηση για τον κ. Σόιμπλε και την «μετακίνησή που» στην Bundestang ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το όραμα του κ. Σόιμπλε για την Ευρώπη δεν περπατάει. «Ξέρουμε ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε με τα καλά του και τα κακά του. Υπήρξε περίοδος που ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ όμως τώρα δεν έχει αυτή την άποψη. Ο κ. Σόιμπλε ήταν ευρωπαϊστής, όχι όπως εγώ» σημείωσε.

Οι αλλαγές που θέλει να φέρει στην Ευρώπη ο κ. Μακρόν και ακολουθεί η κ. Μέρκελ είναι σε διαφορετικό κλίμα, ανέφερε και απέφυγε να τοποθετηθεί για τις απόψεις του φερόμενου ως νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, του προέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών κ.Λίτνερ . Δεν ξέρω τι θέλει ο κ. Λίτνερ είπε χαρακτηριστικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα