«Τσάρλς Πόνζι»: Η απάτη που «σάρωσε» το 1920 στις ΗΠΑ αναβίωσε από ιδιοφυείς Έλληνες με κέρδος 400 εκατ. ευρώ

Αντικείμενο έρευνας για τον αρμόδιο Ανακριτή αναμένεται να αποτελέσει ο ρόλος υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών στην πολύκροτη υπόθεση του κυκλώματος εξαπάτησης επενδυτών με πρωταγωνιστές έναν 48χρονο «γκουρού» των χρηματοοικονομικών και έναν πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη.

Οι κρατικοί υπάλληλοι, οι οποίοι δεν είναι κατηγορούμενοι, φέρονται να είχαν ελέγξει τον 48χρονο «εγκέφαλο» του κυκλώματος το 2009 για υπόθεση για την οποία τελικά απαλλάχθηκε λόγω «νομικής πλάνης». Στη συνέχεια, ωστόσο, κάποιοι από αυτούς τους οικονομικούς
ελεγκτές φέρονται να επένδυσαν χρήματα στα… προσοδοφόρα funds του κατηγορούμενου.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ένας από τους υπαλλήλους, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους υπογράφοντες του πορίσματος για τον ελεγχόμενο, φέρεται από το υλικό της ογκωδέστατης δικογραφίας να έχει δώσει περίπου 100.000 ευρώ στον 48χρονο και μετά από μερικούς μήνες να πήρε πίσω 250.000 ευρώ. Αυτές οι ενέργειες, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής έρευνας από τον αρμόδιο Ανακριτή.

Η μεγάλη οικονομική απάτη, σύμφωνα με τους εξειδικευμένους στα οικονομικά εγκλήματα ερευνητές της Αστυνομίας, οι οποίοι έχουν μεταπτυχιακά στα χρηματοοικονομικά, είναι τύπου «Τσάρλς Πόνζι», που εμφανίστηκε το 1920 στις ΗΠΑ.

Ήταν πολύ απλή στην πράξη και πολύπλοκη στη συνέχεια προκειμένου μέσα δεκάδων offshore, δύσκολα κανείς να μπορεί να φθάσει στον εμπνευστή της. Οι δράστες δημιούργησαν ένα… υψηλό κοινωνικό προφίλ, «πούλησαν» τις οικονομικές γνώσεις τους σε μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες και εφοπλιστές, οι οποίοι στη συνέχεια πείστηκαν να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια με απόδοση 3% το μήνα σε αγοραπωλησίες συναλλάγματος εκτός χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Αυτοί αποτέλεσαν τους «κράχτες» του κυκλώματος προκειμένου να προσελκύσουν χαμηλότερου βεληνεκούς επιχειρηματίες, συγγενείς τους μικρότερου οικονομικού επιπέδου ακόμη και συνταξιούχους που επένδυσαν τις οικονομίες και τα εφάπαξ. Τα κεφάλαια των νέων επενδυτών «πλήρωναν» αυτά των παλαιότερων, όταν όμως δεν βρέθηκαν άλλοι επενδυτές, έσκασε η φούσκα.
Οι κατηγορούμενοι για να γίνουν ακόμη πιο πειστικοί έστελναν κάθε μήνα ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές για την κερδοφορία της επένδυσής τους, ενώ το μόνο που είχαν στην κατοχή του ήταν κάποιες άϋλες βεβαιώσεις μεριδίων αμοιβαίου κεφαλαίου. Έτσι, τους έπειθαν να μην προβούν στην εξαργύρωση των κεφαλαίων, να επενδύσουν και νέα, όπως και να προσελκύσουν άλλους επενδυτές. Κάποιες από τις παραπλανητικές επιστολές προέρχονταν από διεθνή και αναγνωρισμένο όμιλο εταιρειών του εξωτερικού και ελεγκτική εταιρεία ορκωτών λογιστών, υπάλληλοι των οποίων είναι ανάμεσα στους κατηγορουμένους. Σημειώνεται ότι στα συμβόλαια με τους επενδυτές υπήρχε όρος πως «αν δεν είσαι επαγγελματίας επενδυτής μην συμμετέχεις σε αυτή την επένδυση υψηλού ρίσκου».

Οι «ριγμένοι» απευθύνθηκαν σε αυτούς που τους είχαν πείσει να επενδύσουν τα χρήματά τους αναζητώντας ευθύνες. Κάπως έτσι ο 53χρονος πρόξενος επί τιμή της Ουκρανίας στην Κρήτη (ο οποίος συνελήφθη προχθές), που είχε φέρει πολλούς επενδυτές προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας τον 48χρονο χρηματιστή για την εξαπάτησή του. Τον Απρίλιο του 2015 υπηρεσίες της Ουκρανίας είχαν εντοπίσει συνομιλία του 48χρονου χρηματιστή με συνεργάτη του στην Αμερική, στην οποία έλεγε: «Άσε με να σκοτώσω τον… (53χρονο επίτιμο πρόξενο), το σχεδιάζω αυτό. Κάποια μέρα, αλλά λίγη ειρήνη πρώτα».

Η δράση των πέντε κατηγορουμένων, ξεκινά από το 2005 και εξελίσσεται σε τρία διαφορετικά στάδια. Το 2005 ο 48χρονος συλληφθείς ίδρυσε στις Η.Π.Α. εταιρεία επενδύσεων σε συνάλλαγμα. Το 2010 ο ίδιος, συνεπικουρούμενος από τον 53χρονο «πρόξενο», ίδρυσε εταιρεία με το ίδιο αντικείμενο στην Ουαλία και πραγματικό δικαιούχο την 48χρονη συλληφθείσα σύζυγό του. Το 2012 μετέφεραν την έδρα της πρώτης εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την μετέτρεψαν σε Αντισταθμιστικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο.

Από το 2012,οπότε ιδρύθηκαν τα τρία funds , μέχρι το Μάιο του 2015, που ανεστάλησαν οι λειτουργίες του ομίλου , διακινήθηκαν διατραπεζικά, κεφάλαια, που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές στην εγκληματική οργάνωση, ύψους 190.000.000 δολαρίων ΗΠΑ και 1.500.000 ευρώ. Τα κέρδη της οργάνωσης ανέρχονται στα 35.000.000 δολάρια ΗΠΑ και 3.000.000 ευρώ. Επειδή όμως πολλοί από τους επενδυτές δεν κατέθεταν μόνο τραπεζικά τα κεφάλαιά τους, αλλά και με «βαλίτσες» μετρητών προς τα μέλη της οργάνωσης, λαμβάνοντας απλές βεβαιώσεις καταβολής των χρημάτων, οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, εκτιμούν ότι τα επενδυμένα κεφάλαια και τα κέρδη της οργάνωσης είναι 5πλάσια, και ενδεχομένως να φθάνουν και τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα