Τσίπρας: Αφετηρία για την έξοδο από την κρίση το 2016. Θα σηματοδοτήσει «στροφή στην ανάπτυξη»

«Αν το 2015 ήταν το έτος της σταθεροποίησης της χώρας στην Ευρωζώνη, το έτος του οριστικού τέλους του «Grexit», το 2016, θα πρέπει να είναι η χρονιά για την αφετηρία για την έξοδο από την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπoυργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

«To 2016 θα είναι η χρονιά που θα εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη πολιτική,
οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο μας. Διότι η μόνη, απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα είναι ο σεβασμός στη νωπή λαϊκή ετυμηγορία, που διατυπώθηκε τρείς φορές μέσα στη χρονιά που φεύγει,
στην επίμονη, δηλαδή, επιλογή του λαού μας να γυρίσει επιτέλους σελίδα. Με αυτό το δεδομένο, το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία θα εμπεδωθεί, κατά προτεραιότητα, για τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα. Για όσους κωδικοποιημένα αποκαλούμε "μη προνομιούχους"» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι το 2015 «αν και αρκούντως επεισοδιακό», ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία. «Παρά τις μεγάλες δυσκολίες της σκληρής διαπραγμάτευσης πετύχαμε στην οικονομία επιδόσεις που όσους προέτρεξαν να μιλήσουν καταστροφή τους διαψεύδουν..το 2015 κλείνει με μηδενική ύφεση, δηλαδή με στασιμότητα».

Μιλώντας για τις τράπεζες, είπε ότι κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό - «και αυτό είναι απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα μας».

«Πετύχαμε, επίσης, την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία της μεγάλης πλειοψηφίας των δανειοληπτών» σημείωσε. Αναφερόμενος στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, δήλωσε ότι θα ψηφιστεί μέσα στον μήνα.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι προβλέπει, για πρώτη φορά από το 2008, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και αναδιανομή πόρων για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων και των κοινωνικών πολιτικών, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία και την αύξηση των πιστώσεων για τα νοσοκομεία κατά 300 εκατ.

Σχετικά με το χρέος, ο κ.Τσίπρας είπε ότι η αναδιάρθρωση θα τεθεί προς συζήτηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Η αποκατάσταση της βιωσιμότητας και η ομαλή εξυπηρεσιμότητα του χρέους είναι το αναγκαίο σήμα για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές.Το αναγκαίο σήμα ότι η γενεσιουργός αιτία της κρίσης - η υπερχρέωση - έχει αντιμετωπιστεί. Και ότι η δημοσιονομική προοπτική της χώρας έχει αλλάξει» πρόσθεσε.

«Στόχος της κυβέρνησης να ολοκληρώσουμε (την αξιολόγηση) το συντομότερο δυνατό, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για τη προστασία των αδυνάτων, για να μη πληγούν περαιτέρω οι κοινωνικές κατηγορίες που έχουν πληρώσει και με το παραπάνω το μάρμαρο της κρίσης, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι. Και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι εφικτό. Θα ήταν ακόμη ευκολότερο αν σε αυτή την αυτονόητη βάση υπήρχε πάνδημη συμφωνία του πολιτικού συστήματος».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι «η μεταρρύθμιση που οφείλουμε εμείς οι ίδιοι στις επόμενες γενιές...Για να έχουν και οι επόμενες γενιές αξιοπρεπείς συντάξεις.Θα αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες διεύρυνσης της χρηματοδοτικής βάσης του ασφαλιστικού συστήματος. Έτσι ώστε, το νέο ασφαλιστικό σύστημα να είναι πραγματικά βιώσιμο. Δηλαδή, να μην έχει ως πυρήνα του τις χαμηλές και μειούμενες συντάξεις».

Μιλώντας για το προσφυγικό, τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η συσχέτιση ανάμεσα σε αυτό και την τρομοκρατία, αναφέροντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η αφορμή εκδήλωσης των μαζικών προσφυγικών ροών.

«Δεν είναι άλλη από τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την ειρηνική διαχείριση των κρίσεων σε άλλες χώρες της Ασίας. Παράλληλα όμως, η εγκατάσταση και επανεγκατάσταση των προσφύγων απαιτεί συλλογικές λύσεις και διασυνοριακές συνεργασίες. Οι φράχτες και τα συρματοπλέγματα δεν είναι η λύση. Είναι η συνολική επιδείνωση της κρίσης» σημείωσε.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα