Τσίπρας: Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σηματοδοτεί το τέλος της μνημονιακής υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης

Το τέλος της μνημονιακής υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης και την αλλαγή των πολιτικών που στηρίζουν τον ταξικό διαχωρισμό μέσα στην πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, σηματοδοτεί η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας σε μία από τις «συμβολικές» πόλεις της Δυτικής Αθήνας, το Αιγάλεω, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

είναι μία «εμβληματική πρωτοβουλία» κυρίως για «τις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αττικής». «Εμείς δεν πιστεύουμε στις δήθεν πεφωτισμένες ελίτ που κινδυνεύουν από την επαφή με την, κατά τον κ. Μητσοτάκη, αδαή πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά.

Και γι’ αυτό, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «η πρωτοβουλία μας αυτή δεν αρέσει σε κάποιους. Σε αυτούς που θεωρούν ότι η γνώση, η έρευνα, η ακαδημαϊκή εξέλιξη, οφείλουν να υπόκεινται σε ταξικούς διαχωρισμούς. Σε αυτούς που θεωρούν ότι η εκπαίδευση συγκροτεί ένα μικρόκοσμο της αγοράς, στον οποίο κάποια ιδρύματα πρέπει να αποτελούν την ελιτ, για τους λίγους, τους ικανούς και τους άξιους και κάποια άλλα, να είναι σε δεύτερο πλάνο, σε μια άλλη ταχύτητα».

«Με αυτή τη λογική, είμαστε αποφασισμένοι όχι απλά να διαχωριστούμε αλλά και να συγκρουστούμε στην πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση
α) προστατεύεται από το Σύνταγμα και

β) «αποτελεί καθολικό κοινωνικό αγαθό. Και όπως όλα αυτά τα αγαθά, εμπεριέχουν το στοιχείο της ισοτιμίας. Όλοι και όλες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση. Όλοι και όλες, ανεξαρτήτως εισοδήματος και καταγωγής, οφείλουν να έχουν τις δυνατότητες».

Τέλειωσε ο κύκλος της υποχρηματοδότησης

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην εκπαίδευση ο πρωθυπουργός ανέφερε δύο: την αύξηση της χρηματοδότησης και την καταπολέμηση της υφιστάμενης υποστελέχωσης. «Η μνημονιακή περίοδος σημαδεύτηκε από τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και ειδικότερα των ΑΕΙ. Αυτός ο κύκλος έφτασε στο τέλος του», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και ανέφερε ότι

-στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 52 εκατ. ευρώ στα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια να υπάρξει αύξηση της επιχορήγησης των ΑΕΙ πάνω από 40%.

Η κατανομή των 52 εκατ. έγινε ως εξής

-11 εκατ. ευρώ αποδόθηκαν τον Νοέμβριο οριζόντια σε κάθε Τμήμα και σε κάθε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.

-7 εκατ. ευρώ αποδόθηκαν εκτάκτως από τον Τακτικό Προϋπολογισμό στα ΑΕΙ τον Δεκέμβριο.

-τα υπόλοιπα 34 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

500 εκατ. για έρευνα – προσλήφθηκαν 1.000 μέλη ΔΕΠ

Ακόμη αυξημένη είναι η χρηματοδότηση που κατευθύνεται και σε ερευνητικές δράσεις, τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, όσο και μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία, με κονδύλια που υπερβαίνουν τα 500 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό τονώθηκαν τα Ιδρύματα με νέους ερευνητές. Συγκεκριμένα τα ΑΕΙ ενισχύθηκαν με 500 θέσεις ΔΕΠ για το 2017 και άλλες 500 για το 2018, ενώ έχουν ήδη προκηρυχτεί πάνω από 300 υποτροφίες από το ΙΚΥ για υποψήφιους διδάκτορες.

Επιπλέον, ρητός στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του 2019 να ισχύσει στα ΑΕΙ η αναπλήρωση όλων των θέσεων που κενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων βάσει του κανόνα «ένας προς έναν».

Keywords
Τυχαία Θέματα