Τσίπρας: Η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί

Η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων και της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, με τις τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις χωρικών υδάτων και εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις- που, όπως τόνισε, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ο
κ. Τσίπρας σχολίασε πως η κατάσταση αυτή δεν βοηθά καθόλου, σημειώνοντας πως είναι είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί καλή συνεργασία και γειτονία. Όπως πρόσθεσε, αυξάνονται οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό μας προσωπικό, καθώς και ενός ατυχήματος.

Το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας, τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα, και ότι συμφωνήθηκε ανοικτή επικοινωνία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να «προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις».

Ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο για το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε πως η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της γίνονται σεβαστές.

Από πλευράς του, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως παραβάσεις και παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν, και το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. Ακόμη, σημείωσε πως πρέπει να εστιάσουμε «όχι στα ζητήματα που διαφωνούμε αλλά να δώσουμε προτεραιότητα εκεί που υπάρχει συμφωνία», κάνοντας λόγο για ζητήματα τουρισμού ανθρωπίνων σχέσεων, κοινωνικής ασφάλειας κ.α. Σχετικά με τους πραξικοπηματίες, είπε πως ελπίζει «να μην κάνουν πραξικόπημα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων στις σχέσεις και την επίλυση χρόνιων ζητημάτων, ενώ τόνισε πως οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με νέες εκατέρωθεν επενδύσεις και μετακινήσεις για εργασία. «Ποτέ ξανά τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει υπάρξει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στις κοινωνίες και πολίτες και λαούς μας να μάθουν καλύτερα ο ένας στον άλλον» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως η στήριξη της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που πέρασε η Τουρκία (αναφερόμενος στο αποτυχημένο πραξικόπημα) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ακόμη, αναφέρθηκε στην επιτυχή, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, εν όψει των συνομιλιών στην Ελβετία, δήλωσε πως υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας για να γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός. Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το ίδιο γεωγραφικό πλάτος, και κοινή γεωγραφία σημαίνει κοινή μοίρα και κοινό μέλλον. «Τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας. Πρέπει να συζητούμε και ο διάλογος πρέπει να διέπει τις διμερείς σχέσεις και να μπορούμε να δημιουργούμε λύσεις. Η Τουρκία είναι στη φάση της πλήρους ένταξης στην ΕΕ και μέσα σε αυτή τη διαδικασία γνωρίζουμε πως η Ελλάδα ήταν πάντα αρωγός» είπε, ενώ σημείωσε πως «είμαστε ευγνώμονες» για τη στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά στην περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Σχετικά με το Κυπριακό, είπε πως είναι θέμα των δύο κοινοτήτων και θα πρέπει λυθεί από αυτές, ώστε να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αναφερόμενος στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Τουρκία, χαρακτήρισε πολύ αρνητική τη στάση της Ευρώπης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα