Τσίπρας: Να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει την πολιτική της προκλητικότητας

Η Σύνοδος είχε πολλα θέματα, είπε ο πρωθυπουργός, Aλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε από τις Βρυξέλλες νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής επισημαίνοντας τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα.

«Μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο» είπε και συνέχισε τονίζοντας: «βρισκόμαστε μπροστά σε μία ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Η Ελλάδα, όμως, θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που με κόπο έχουν κατακτηθεί».

Ωστόσο, είπε ότι «παρ′ όλα αυτά συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ» προσθέτοντας πως «θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα θα προασπίσει με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής».

«Ζήτησα ξεκάθαρες λύσεις, προκειμένου να προχωρήσει οποιασδήποτε ευρώ-τουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει την πολιτική της προκλητικότητας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς σταθερά τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας στην Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει αδυναμία. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα αδύναμη. Θέλουμε τη συνεργασία, τον διάλογο, τη συνεννόηση, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά να διεκδικούμε το δίκιο μας», είπε.

Συμπλήρωσε δε, πως «είναι νομίζω σαφές ότι η ανακοίνωση της ΕΕ είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γειτονική χώρα και απόλυτα ισχυρό αναφορικά με το Αιγαίο. Ήταν το ισχυρότερο μήνυμα που έχει διατυπωθεί ποτέ. Ενημέρωσα για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας την ερχόμενη Δευτέρα και στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών ο πρωθυπουργός είπε: «με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα των δυο στρατιωτικών στον Ερντογάν».

Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι «Δεν φοβόμαστε αλλά προβληματιζόμαστε. Θα έπρεπε να συζητάμε άλλα. Το μήνυμα είναι σαφές». Πιο αναλυτικά τόνισε:

«Δεν φοβόμαστε γιατί έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα(...).Μπορεί να είναι φωνακλάδες και πολυλογάδες (σσ οι Τουρκοι) αλλά δεν τους θεωρούμε και ανόητους».

«Το μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν ηχηρό. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές της καλής γειτονίας και αυτό θα έπρεπε να το είχαν αναγνωρίσει. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ που να υποστηρίζει τόσο την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», συνέχισε.

«Απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτουν» είπε σημειώνοντας ότι σήμερα θα πρεπε να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό και για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και όχι για θερμό επεισόδιο.

Για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς ο κ. Τσίπρας είπε πως «Εχουμε ένα γεγονός το οποίο θα μπορούσε να είχε λυθεί την ίδια μέρα. Μας προβληματίζει ότι δεν λύθηκε. Εχουμε τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψηλής ασφάλειας και την παραμονή τους εκεί χωρίς να γνωρίζουμε για ποιοι λόγο κατηγορούνται αυτό από μόνο δημιουργεί αμφιβολίες, καχυποψία». Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «όσο πιο γρήγορα λυθεί τόσο καλύτερα θα είναι και για την πορεία των χωρών μας τη σχέση καλής γειτονίας που θάπρεπε να έχουμε».

Για τα περί ομηρείας τόνισε: «Εάν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν κάνει αυτήν την επιλογή».

«Μέσα σε μία κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνούν» είπε ερωτηθεις για τις τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δημοσιοποιεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ωστόσο, προσέθεσε πως του εξέθεσε το ζήτημα της προκλητικότητας στο Αιγαίο και το ζήτημα των δυο αξιωματικών.

Τέλος ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί κάποιος να παίξει εύκολα μαζί της».

Τόνισε πως «ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να διαχειριστούμε μια νευρικότητα από την άλλη πλευρά ήταν η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με ισχυρές σχέσεις και με πολλές άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Οι Ευρωπαίοι δεν μας αγάπησαν γιατί είμαστε καλά παιδιά, αλλά γιατί σταθεροποιήσαμε τη χώρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε στο προηγούμενο πολιτικό προσωπικό για τη σωρεία των σκανδάλων.

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και δεν γυρίζει πίσω» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε σχετικά Τι σημαίνει η απόφαση της Συνόδου για το Αιγαίο και πώς θα επηρεάσει τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα
Keywords
Τυχαία Θέματα