Τσίπρας: Το κόστος αναβάθμισης των F-16 θα ενταχθεί στην ήδη υπάρχουσα δαπάνη, δεν μιλάμε για νέα

Το κόστος της αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16 θα ενταχθεί στην ήδη υπάρχουσα δαπάνη για τους εξοπλισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας- δεν μιλάμε για νέα δαπάνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα αντισταθμιστικά των F-16 και τη βάση της Σούδας. Επίσης, σημείωσε
ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού συνολικά του στρατεύματος.

Δεν μιλάμε για αγορά νέων αεροσκαφών, μιλάμε για αναβάθμιση των υπαρχόντων τόνισε, συμπληρώνοντας πως έχει κριθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών. Επίσης, υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε καμία συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη. Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα "παράθυρο" για την ΕΑΒ, αλλά εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως κράτησε ανεύθυνη στάση, σήκωσε κουρνιαχτό και όταν κατάλαβε το λάθος σταμάτησε το θέμα, «ελπίζω γιατί κατάλαβε το λάθος και όχι γιατί κάποιος της τράβηξε το αυτί». Επίσης, για τη Σούδα είπε πως στήθηκε από μερίδα ΜΜΕ ένας «μύθος» για δήθεν συμφωνία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, που υπέβαλε τη σχετική ερώτηση στον πρωθυπουργό, από πλευράς του έθεσε ερωτήματα: «Τι εννοείτε κ. Τσίπρα όταν λέτε ότι η βάση της Σούδας πρέπει να αναβαθμιστεί; Για πόσα δισεκατομμμύρια μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16. Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με τι ρυθμούς; Ειδικά σε περίοδο κρίσης και ανέχειας έπρεπε να απαντήσετε πρώτα στο εσωτερικό της χώρας πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό».

Ο κ. Θεοδωράκης συμπλήρωσε πως απαιτούνται ξεκάθαρες κουβέντες από τους υπερεθνικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. «Δεν θέλουμε να μεροληπτεί το ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας. Θέλουμε να εγγυηθεί η ΕΕ ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Συμφωνούμε με τον πρόεδρο Μακρόν για κοινό αμυντικό δόγμα».

O επικεφαλής του Ποταμιού καταλόγισε στην κυβέρνηση «περίεργη δεκτικότητα» απέναντι στην αμερικανική πλευρά και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι πήγε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσει. Επίσης έθεσε ερωτήματα για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και τα ανταλλάγματα που ζητήθηκαν για την επέκταση της βάσης της Σούδας, ενώ ρώτησε επίσης ποιος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Ακόμη, δήλωσε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον συγκυβερνήτη και υπουργό 'Αμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος - όπως είπε - «αντιμετωπίζει όλο αυτό την καιρό το υπουργείο ως εφαλτήριο, για ανορθόδοξες φιλοδοξίες και επιλογές και λέει ψέματα στη Βουλή» και επέρριψε την ευθύνη «για την παρουσία και τη συνέχιση της πολιτικής του κ. Καμμένου» στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Επέμεινε ότι μέχρι το 2018, που θα έρθει η τελική συμφωνία για τη Σούδα πρέπει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση όλα της τα χαρτιά και σημείωσε ότι ένα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης της Σούδας, δεν μπορεί να είναι χωρίς ανταλλάγματα για τον ελληνικό λαό, οικονομικά και γεωστρατηγικά, ενώ πρότεινε να «μπει στο τραπέζι» και μια πρωταρχική έγκριση αγοράς F-35 που θα προμηθευτεί και η Τουρκία.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα