Τύποι εξουσίας και μορφές λογοκρισίας στα ελληνικά πανεπιστήμια
Σε προηγούμενο σημείωμά μας (2.8.19)στον φιλόξενο ιστότοπο της HuffPostGreece είχαμε επισημάνει ότι η επικέντρωση στη βάναυση και ορατή παρεμπόδιση της διακίνησης ιδεών σε κάποια ελληνικά ΑΕΙ παραβλέπει άλλες μορφές του ίδιου φαινομένου που δεν γίνονται ορατές από τον μη ασκημένο εξωτερικό παρατηρητή, επειδή λείπει από αυτές η βαναυσότητα. Γι αυτό και η δημοσιότητα κατά κανόνα ασχολείται με το πότε διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου ή του Συμβουλίου ενός Ιδρύματος από αυτοπροβαλλόμενες ως «επαναστατικές» εξωπανεπιστημιακές ομάδες κρούσης
Πολύ πιο σπάνια ασχολείται η δημοσιότητα με απειλές, πιέσεις και εκβιασμούς που ασκούνται προληπτικά και κατασταλτικά σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με συγκεκριμένα μοτίβα σκέψης ή με το περιεχόμενο αποφάσεων που έχουν ήδη λάβει συγκεκριμένα «διευθυντήρια» πολύ πριν συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα για τις «ευλογήσουν», όταν στα όργανα αυτά συμμετέχουν πρόσωπα εξαρτώμενα – λόγω βαθμίδας ή ακαδημαϊκά επίμεμπτης συμπεριφοράς που κινδυνεύει να ελεγχθεί ή προώθησης μέσω συναλλαγής άλλου ιδιοτελούς προσωπικού συμφέροντος – από τη βούληση του «διευθυντηρίου». Επίσης δεν έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα η δημοσιότητα με τις παρενέργειες που έχουν στην ελευθερία διακίνησης των ιδεών μέσα στα ΑΕΙ ατυχείς δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν δράστες συμπεριφορών που απάδουν στην ιδιότητα του ακαδημαϊκού λειτουργού, όταν αυτές επισημαίνονται δημόσια από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, π.χ. με την ιδιότητα του μέλους εκλεκτορικού σώματος, αλλά η επισήμανση εκλαμβάνεται υποκριτικά από τους δράστες ως «δυσφήμιση». Κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη. Έχοντας βεβαίως τις «πλάτες» του δικτύου στο οποίο ανήκουν και που με τις προστατευτικές του φτερούγες αναμένεται να προσφέρει στον δράστη την αναγκαία στήριξη, καταθέτοντας υπέρ της «ανομίας» μέσα στο δικαστήριο, αντί να στηρίξει τους κανόνες ακαδημαϊκής δεοντολογίας.
Όταν τα δίκτυα προστασίας και μονοπώλησης της διοικητικής εξουσίας μέσω εξασφαλισμένων πλειοψηφιών σκοπιμότητας λειτουργούν αποτελεσματικά, η πιθανότητα μιας καταδικαστικής απόφασης όχι για τον δράστη, αλλά για εκείνον που αποκάλυψε την επίμεμπτη συμπεριφορά του τελευταίου, είναι πιθανή. Ανάλογα με τη γνώση που διαθέτει ο δικαστής γύρω από ζητήματα ακαδημαϊκής δεοντολογίας, ανάλογα με τον χρόνο που έχει για να μελετήσει την υπόθεση σε βάθος, αλλά και ανάλογα με τον συνδυασμό μιας σειράς άλλων παραμέτρων, δεν είναι καθόλου απίθανο να προκύψει μια καταδικαστική απόφαση εναντίον του μέλους της κοινότητας που ασκεί ευόρκως το καθήκον του, ως οφείλει. Τέτοιες ατυχείς δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τον φορέα της επίμεμπτης δράσης υπάρχουν αρκετές και η μελέτη τους θα μπορούσε να αποτελέσει ήδη ένα πρώτης τάξεως θέμα για διδακτορική διατριβή. Ιδιαίτερα οι επιπτώσεις που έχουν παρόμοιες αποφάσεις στην ελευθερία διακίνησης των ιδεών στα πανεπιστήμια. Αν κάποιος δράστης λογοκλοπής καταφέρει, με τη συνδρομή του δικτύου προστασίας στο οποίο ανήκει, να καταδικαστεί μέλος εκλεκτορικού σώματος που ανακάλυψε την «ανομία» του, αντί να εξοβελιστεί ο ίδιος ο δράστης από το πανεπιστήμιο για τη συγκεκριμένη απάτη, τότε το πιο πιθανό είναι το επόμενο μέλος του εκλεκτορικού σώματος που θα εντοπίσει αντίστοιχες απάτες στο έργο υποψηφίων για εκλογή σε θέση καθηγητή να μην αναφέρει φωναχτά το συμβάν ούτε στον ίδιο τον εαυτό του. Θα αυτολογοκριθεί προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή καταδικαστική απόφαση της δικαιοσύνης, η οποία ενδέχεται να θεωρήσει ως πιο έγκυρες τις απόψεις του δικτύου – ειδικά όταν αυτό περιλαμβάνει και όργανα διοίκησης του Ιδρύματος – παρά τις απόψεις του ευσυνείδητου αγγελιοφόρου της «ανομίας».
Δίπλα στην εξουσία του Νόμου, η οποία - όταν δεν έχει νοθευτεί - παρεμποδίζει με θεμιτό τρόπο, ως οφείλει, την κυκλοφορία ολοκληρωτικών ιδεών και ιδεών που υπονομεύουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα εν ονόματι της ακαδημαϊκής ελευθερίας, υπάρχουν και άλλες μορφές εξουσίας που περιστέλλουν αθέμιτα την ελευθερία της σκέψης και της διακίνησης των προϊόντων της μέσα στα πανεπιστήμια. Δύο από αυτές, η διοικητική εξουσία - η οποία στο πεδίο της εφαρμογής του νόμου τον ανατρέπει ή τον ακυρώνει νομότυπα στην πράξη – και η εξουσία των δικτύων – η οποία ενδιαφέρεται για την προσαρμογή της σκέψης και της δράσης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, ανεξάρτητα από το τι ορίζει ο νόμος – έχουν ήδη δημιουργήσει μορφές λογοκρισίας στα πανεπιστήμια οι οποίες είναι γνωστές με τη λαϊκή φράση «ου μπλέξεις». Παράλληλα με τις τελευταίες υπάρχει και η (δήθεν επαναστατική) εξουσία των ομάδων κρούσης – που είτε λειτουργούν αυτόνομα και προγραμματικά contralegem, είτε σε συνέργεια με την εξουσία των δικτύων ως συμπληρωματική ultimaratio για τις περιπτώσεις που το δίκτυο δεν μπορεί με το οπλοστάσιο που διαθέτει να επιβάλει τη βούλησή του – στη δράση των οποίων επικεντρώνεται τελετουργικά η δημόσια συζήτηση περί πανεπιστημιακού ασύλου κάθε φορά που ανοίγει το θέμα.
Υπάρχει, τέλος, και η δικαστική εξουσία που με ατυχείς αποφάσεις λειτουργών της στέλνει ενίοτε λανθασμένα μηνύματα στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας εκδίδοντας καταδικαστικές αποφάσεις για μέλη που επιτελούν, ως οφείλουν, ευσυνειδήτως το καθήκον τους - με το γνωστό σκεπτικό «ας πάνε παραπάνω για να δικαιωθούν». Ταυτόχρονα εκπέμπει μηνύματα ενθάρρυνσης για επανάληψη της αποκλίνουσας συμπεριφοράς σε μέλη της κοινότητας που είναι ήδη φορείς ενεργειών που απάδουν προς την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, αλλά έχουν «ξεπλυθεί» από το στίγμα αυτό με την ευγενική αρωγή του δικτύου στο οποίο ανήκουν και το οποίο, εννοείται, υπηρετούν με αυταπάρνηση, εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία τους από μελλοντικούς κινδύνους.
Υπάρχουν ήδη επαρκή ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι σε ορισμένα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν καθιερωθεί καθεστώτα σκέψης και δράσης που μοιραία συνοδεύονται από το φαινόμενο της δημιουργίας «αντιφρονούντων». Για τους τελευταίους η ζωή και η δράση μέσα σε τέτοια περιβάλλοντα είναι οδυνηρά δυσάρεστη και θυμίζει άλλα καθεστώτα και άλλες εποχές. Οι κίνδυνοι και οι εκφοβισμοί που αντιμετωπίζουν οι «αντιφρονούντες» δεν είναι περιστασιακοί, όπως συμβαίνει με τους αποδέκτες των βάναυσα έκνομων συμπεριφορών ομάδων κρούσης που ασκούνται προσωρινά στην κοινωνική «επανάσταση» πριν κάνουν τη συστημική στροφή και ενταχθούν στο σύστημα που μέχρι χθες απέρριπταν για να το υπηρετήσουν με ζήλο. Είναι κίνδυνοι επίμονοι και διαρκείς με τους οποίους δεν ασχολείται η δημοσιότητα, σαν να μην υπήρχαν. Ο δρόμος για την επανακαδημαϊκοποίηση του πανεπιστημίου - δηλαδή για την υιοθέτηση και εφαρμογή στην πράξη των κανόνων λειτουργίας και δεοντολογίας που ισχύουν στα πανεπιστήμια χωρών με μεγάλη ακαδημαϊκή παράδοση - αν ποτέ ξεκινήσει η πορεία, θα είναι για τη χώρα μας μακρύς και πολύ κουραστικός. Αναπόφευκτα.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Η συζήτηση για το άσυλο αδικεί τους εαυτούς μας Πανεπιστημιακό άσυλο. Υπό το φως των θεσμών στην αρχαιότητα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΦΡΙΚΗ Θρίλερ στο Ναύπλιο - Βρέθηκε εκτός τάφου βρέφος που είχε γεννηθεί νεκρό και ετάφη πριν από μία εβδομάδα
- Στην Θεσσαλονίκη σήμερα η κηδεία του Ν.Σαμαρά, ενός από τους 5 καλύτερους πιλότους του κόσμου
- Πώς θα φτιάξεις τέλειες ψητές πατάτες στο φούρνο με ένα μυστικό υλικό
- Εεεπ!! Σε τσακώσαμε!! Δείτε πως στήνει ο "μάγος" τον μηχανισμό για να αιωρείται - (ΒΙΝΤΕΟ)
- Άνοια: Η απώλεια αυτής της αίσθησης αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο
- Του «κατέβασε» τη μούρη με μία μπουνιά - Μόλις μάθετε γιατί, θα του πείτε μπράβο! (vid)
- ΔΕΗ: Κλειδώνουν οι αλλαγές στα τιμολόγια
- Πρησμένοι αστράγαλοι: 9 πιθανές αιτίες
- Ραδιενέργεια: Γιατί παίρνουν όλοι ιώδιο μετά την έκρηξη πυραύλου στη Ρωσία
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Πελοπόννησο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Κλιματική αλλαγή και ουσιώδεις λύσεις
- HuffPost Weekend: «Προμηθέας» στην Επίδαυρο και Σινεμά στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- Harmony: Η Huawei αποκάλυψε το δικό της λειτουργικό για smartphones
- Το χρονικό της κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία
- Οργανωμένο σαμποτάζ καταγγέλλει η διοίκηση του ΟΑΣΘ - Κατέθεσε μήνυση και φωτογραφίζει υπαλλήλους
- Βουλή: Οι πιο επεισοδιακές αποχωρήσεις της δεκαετίας
- Μακελειό στο Ελ Πάσο: Η μητέρα του δράστη είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία για το όπλο του γιου της
- Τουρκία: Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην πόλη Ντειζλί
- Τύποι εξουσίας και μορφές λογοκρισίας στα ελληνικά πανεπιστήμια
- Τέσσερις συλλήψεις σε επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τύποι εξουσίας και μορφές λογοκρισίας στα ελληνικά πανεπιστήμια
- Ολλανδία: Κατέρρευσε τμήμα από το στέγαστρο στο γήπεδο της Άλκμααρ
- Bρετανία: Την αύξηση της σωματικής έρευνας για εξακρίβωση στοιχείων από την αστυνομία στηρίζει ο πρωθυπουργός
- Το χρονικό της κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία
- Kίνα: Περισσότεροι από 25 οι νεκροί από τον τυφώνα Λέκιμα
- Πώς 63.000 πλαστικά παπάκια βρέθηκαν ξαφνικά στο ποτάμι του Σικάγο
- Οταν οι Grateful Dead μάζεψαν 600.000 κόσμο στο φεστιβάλ Σαμερ Τζαμ του Γουότκινς Γκλεν
- Την Κυριακή στον Εισαγγελέα ο χειριστής του ταχύπλοου που συγκρούστηκε με αλιευτικό στο Θύνι Αργολίδας
- Σε συναγερμό την Κυριακή η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια και η Πελοπόννησος για εκδήλωση πυρκαγιάς
- Ο Ελληνας που κατάφερε να λύσει μαθηματικό γρίφο 78 ετών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κοροϊδία ή ένδειξη σεβασμού; Γιατί το γιγάντιο χέρι μέλους πληρώματος έγινε viral (vid)
- Ωρωπός: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε δέντρο – Δύο τραυματίες
- Κορεατική διαμάχη και… για τα καλλυντικά
- Εκτός πλάνων ο Στάικος, αξιώνει χρήματα ο Παναθηναϊκός
- Νέα τουρκική πρόκληση: Δεν θα διστάσουμε για τα δικαιώματά μας
- Η συγκλονιστική περιγραφή των διασωστών που βρήκαν την αστροφυσικό
- Πεφταστέρια: Το βράδυ της Δευτέρας κορυφώνονται και στην Ελλάδα οι Περσείδες
- Κώστας Βουτσάς: Έκλαψα πολύ για τη Ζωή Λάσκαρη!
- Απάντηση Γκουτέρες στις επιστολές Αναστασιάδη
- Ηλικιωμένος ανασύρθηκε νεκρός σε παραλία της Θεσσαλονίκης