Τζανακόπουλος: Δεν συζητείται μείωση αφορολόγητου, ούτε αύξηση σε ΦΠΑ

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για μείωση του αφορολογήτου είτε μέσω του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή είτε μη εντασσόμενη στον «κόφτη», ενώ δεν υπάρχει από την κυβέρνηση ούτε πρόθεση να αλλάξει το αφορολόγητο μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Δ. Τζανακόπουλος περιέγραψε τον στόχο της κυβέρνησης για κλείσιμο της αξιολόγησης και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο, ενώ εμμέσως πλην σαφώς υπογράμμισε ότι η εμπλοκή στην αξιολόγηση προέρχεται
από την στάση και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

«Έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε το ίδιο και από άλλους. Αυτό σημαίνει ότι παράλογες απαιτήσεις δεν θα γίνουν δεκτές», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα ο Δ. Τζανακόπουλος διέψευσε δημοσιεύματα και πληροφορίες για μείωση του αφορολογήτου μέσω της ένταξής του στον «κόφτη» «αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή). «Δεν έχουν καμία βάση» τα δημοσιεύματα για μείωση του αφορολογήτου με ένταξή του στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή ή κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά ούτε αύξηση στον ΦΠΑ.

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την αξιολόγηση φτάνει έως τον Μάρτιο και δη την ημερομηνία συνεδρίασης της ΕΚΤ για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. «Δεν είναι η ελληνική πλευρά που πιέζεται, δεν έχουμε άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Αυτό που μας πιέζει είναι ο ούτως ή άλλως φιλόδοξος στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% για το 2017», είπε ο Δ. Τζανκόπουλος και πρόσθεσε εμφατικά: «ο χρόνος δεν πιέζει την Ελλάδα, ο χρόνος πιέζει και άλλα κράτη μέλη που μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο και δεν έχουν τον τρόπο να μπουν σε αυτή με το βάρος της ελληνικής κρίσης η οποία μάλιστα θα έχει αναζωπυρωθεί με τεχνητό τρόπο, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα αποδίδει».

Με αυτό το σκεπτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι

-παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών δεν θα γίνουν δεκτές,

-η οποιαδήποτε συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος ούτε την ιδιότυπη εξαίρεση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά.

Για την εμπλοκή που υπάρχει στην διαπραγμάτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ είναι «πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων». «Τα προβλήματα είναι δομικά» και αφορούν την στάση και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, σημείωσε.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα