Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Θεωρώ μεγάλη μου τιμή που με στηρίζει ο Καραμανλής

«Θεωρώ μεγάλη μου τιμή που ο Κώστας Καραμανλής έχει αφήσει να εννοηθεί ότι με
στηρίζει« δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 και πρόσθεσε, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, πως «δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα. Δεν συνάδει με μια δημοκρατική πορεία να μην έχουν άποψη οι πρώην πρωθυπουργοί.
Ρωτήστε εκείνους που αμφισβήτησαν τη στήριξη».

«Εμένα με απασχολεί η πολιτική και όχι η παραπολιτική» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Εγώ πάντως δεν θα έχω», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θόρυβο που υπάρχει τα τελευταία 24ωρα γύρω από το πρόσωπο του κου Καραμανλή και το φερόμενο ως σχόλιο του για την στήριξη της υποψηφιότητάς του ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Γι' αυτό θα ρωτήσετε άλλους, τι ρωτάτε εμένα; Θεωρώ μεγάλη μου τιμή που ο Κώστας Καραμανλής έχει αφήσει να εννοηθεί ότι με στηρίζει. Άλλωστε δεν είναι κάτι που έγινε τώρα. Από τις πρώτες ημέρες το έλεγε -και στους συνομιλητές του- ότι “η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη είναι η καλύτερη”. Καθένας έχει δικαίωμα... Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους απλούς πολίτες να εκφράσουν άποψη και να ψηφίσουν και ταυτόχρονα τα στελέχη, οι πρώην πρωθυπουργοί να μην έχουν
άποψη. Δεν νομίζω ότι αυτό συνάδει με μια δημοκρατική πορεία, με μια τέτοια συνείδηση».

Σε σχετική ερώτηση απάντησε: Επειδή είμαι πάντα στα δύσκολα, επειδή είμαι πάντα μπροστά και θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένας μεγάλος πολιτικός οργανισμός που έχει μέλλον, αποδέχτηκα να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας».

Δημοσιογράφος: Δεν το μετανιώσατε; Ότι ενδεχομένως αυτό σας έφθειρε εκείνη την περίοδο;

Β. Μεϊμαράκης: «Όχι μόνο δεν το μετάνιωσα, αλλά θεωρώ ότι πήραμε ένα τέτοιο ποσοστό, το οποίο με υποχρέωνε να είμαι υποψήφιος πρόεδρος. Διαφορετικά δεν θα διεκδικούσα την ηγεσία...αν θέλετε είμαι υποψήφιος, γιατί δεν μπορώ
να απαρνηθώ όλους αυτούς που με εμπιστεύτηκαν».

Επίσης καταφέρθηκε και κατά του κ. Τσίπρα. «Μας έλεγε ότι τα μέτρα που θα φέρει θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, δεν θα πλήξουν τις ευαίσθητες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες, έχει ισοδύναμα, θα διαπραγματευτεί -γιατί το κάνει καλύτερα- και όλα αυτά τα σχετικά και μας έλεγε ότι θα τα φέρει σε εκείνη τη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε τον
ελληνικό λαό και τα κόμματα, δεν τα έφερε τότε και προκήρυξε εκλογές. Όταν του είπαμε “μην τις προκηρύσσεις, διότι “με το καλημέρα” στην καινούργια Βουλή, έχεις εφαρμοστικούς νόμους και θα έχεις “πληγωθεί” πάλι και η σταθερότητα δεν θα έχει επανέλθει”... Είμαστε δύο μήνες μετά τις εκλογές και ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σταθερότητα και βεβαιότητα, υπάρχει πάλι μια αστάθεια» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε: Επειδή είμαι πάντα στα δύσκολα, επειδή είμαι πάντα μπροστά και θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένας μεγάλος πολιτικός οργανισμός που έχει μέλλον, αποδέχτηκα να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας».

«Όχι μόνο δεν το μετάνιωσα, αλλά θεωρώ ότι πήραμε ένα τέτοιο ποσοστό, το οποίο με υποχρέωνε να είμαι υποψήφιος πρόεδρος. Διαφορετικά δεν θα διεκδικούσα την ηγεσία...αν θέλετε είμαι υποψήφιος, γιατί δεν μπορώ να απαρνηθώ όλους αυτούς που με εμπιστεύτηκαν».

Ο κ. Μεϊμαράκης καταφέρθηκε κατά του κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «κορόιδεψε τον ελληνικό λαό και τα κόμματα, δεν τα έφερε τότε και προκήρυξε εκλογές. Όταν του είπαμε “μην τις προκηρύσσεις, διότι “με το καλημέρα” στην καινούργια Βουλή, έχεις εφαρμοστικούς νόμους και θα έχεις “πληγωθεί” πάλι και η σταθερότητα δεν θα έχει επανέλθει”... Είμαστε δύο μήνες μετά τις εκλογές και ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σταθερότητα και βεβαιότητα, υπάρχει πάλι μια αστάθεια».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια “καταιγίδα” νομοσχεδίων και μέτρων. Αυτό νομίζω το βλέπουμε όλοι... Ας υποθέσουμε ότι την Κυριακή των εκλογών».

Σε ερώτηση για το εάν είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ τι στάση θα κρατήσει στη Βουλή δεδομένου ότι έρχεται μια σειρά από προαπαιτούμενα τον Ιανουάριο που είναι πολύ δύσκολα απάντησε:«Θα ακολουθήσετε την ίδια στάσης συνεννόησης που επιδείξατε το προηγούμενο διάστημα ή το πλαίσιο που περιγράψατε, που είναι και ένα ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εσάς και τον πρωθυπουργό, απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, σας οδηγεί σε άλλες κατευθύνσεις;» τον ρωτάει ο δημοσιογράφος για να πάρει την εξής απάντηση:

Β. Μεϊμαράκης: «Δεν είναι προσωπικό μας θέμα. Είναι πολιτικό ζήτημα και η πολιτική στάση εξαρτάται πάντα από τις συγκυρίες που επικρατούν και τα δεδομένα που υπάρχουν. Άλλα τα δεδομένα πριν από τις εκλογές... Η αστάθεια υπήρχε. Τώρα είμαστε μετά τις εκλογές, Δεκέμβριο και αποδεδειγμένα όσα μας είπε ο κ. Τσίπρας ήταν ψέματα. Ερχεται μετά από αρκετούς μήνες, με μια άλλη πολιτική που μου ζητάτε να την συζητήσω. Πρέπει, λοιπόν, για να συζητήσουμε, πρώτον, να κατατεθούν προτάσεις, αναλογιστικές μελέτες και μια πορεία 15ετίας για το ασφαλιστικό για να συνεννοηθούμε τι συζητάμε καταρχήν. Δεύτερον, πρέπει να μπορέσει να πείσει ότι αυτή είναι η μόνη λύση και τρίτον η συνεννόηση και η συζήτηση απαιτούν προτάσεις, αρχές, απόψεις και ήθος. Τίποτα από αυτά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεν μας έχουν δείξει. Κατά συνέπεια, εμείς θεωρούμε ότι πάει σε λάθος κατεύθυνση, το μείγμα της πολιτικής του πιστεύουμε ότι δεν μας βγάζει από την κρίση και δεν μπορούμε να συμβάλουμε θετικά σε μια πορεία που δεν πιστεύουμε και αντιθέτως βαθαίνει την ύφεση».

Κληθείς να απαντήσει σε περίπτωση που προκύψει κυβερνητική αστάθεια, ποια θα είναι η θέση του είπε: «Δεν θα προκύψει».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση είναι ισχυρή;

Β. Μεϊμαράκης: «Έτσι λέει ο κ. Τσίπρας... Δεν θέλει καμία συνεννόηση και βοήθεια. Με το ζόρι βοήθεια δεν δίνεται».

Για το πως βλέπει η Νέα Δημοκρατία την επόμενη ημέρα ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Ξέρω καλά τη Νέα Δημοκρατία, γιατί είμαι 41 χρόνια σε αυτό το κόμμα. Έχω μείνει και στις λύπες της και στις ήττες. Ουδέποτε σκέφτηκα να φύγω και προσπαθούσα πάντα να μπορέσει το κόμμα να ξαναστηθεί, να προχωρήσει και να γίνει και πάλι πλειοψηφία. Και έτσι θα κινηθώ. Επειδή ακούω “θα τα αλλάξουμε όλα” σε τέτοιο σημείο που σημαίνει πλέον “θα τα κατεδαφίσουμε”, εγώ δεν θα τα κατεδαφίσω. Θα κρατήσω όλα τα θετικά από την πορεία των 41 χρόνων, με σεβασμό στην ιστορία του κόμματος, με διάθεση κριτικής στα αρνητικά, στα λάθη και στις παραλείψεις -για να μην τα επαναλάβουμε- και θα μπορέσουμε με θεμέλιο αυτή την ιστορία να χτίσουμε κάτι καινούργιο που απαιτείται και που οι ιδέες μας πράγματι το
“κυοφορούν”.

Ακόμη προανήγγειλε έαν ένα συνέδριο που σε αυτό θα φτιαχτεί το νέο οργανόγραμμα και θα επικαιροποιήσει το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος.

Ξεκαθάρισε πως δεν φοβάται τη διάσπαση έσπευσε όμως να διευκρινίσει: «Όχι. Μην μπερδέψουμε όμως την οποιαδήποτε διάσπαση με την αποχώρηση. “Διάσπαση” σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων ενός κόμματος εξουσίας φεύγει, ενώ “αποχώρηση” σημαίνει ότι μια προσωπικότητα που αισθάνεται ότι αδικείται, θέλει να αποχωρήσει. Οι αποχωρήσεις στα μεγάλα κόμματα εξουσίας σε όλη την Ευρώπη είναι τακτικές. Έχουν δείξει όμως ότι δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος αποχωρεί, παίρνει κι ένα μεγάλο ποσοστό του κόμματος».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα