Βαρουφάκης: Οδηγούμαστε στη δεκαετία του '30 εάν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό ο κατακερματισμός της Ευρώπης
Στην Μαδρίτη για να παρουσιάσει το κίνημα του DiEM25, για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παρουσιάζοντας το «κίνημά» του είπε πως αυτό στοχεύει να σταματήσει το ρεύμα εκείνο που απειλεί να φέρει την Ευρώπη και τους λαούς της αντιμέτωπους με τρομερά γεγονότα.
Όπως τόνισε «Η Ευρώπη θέλει να γλυτώσει από την αναβίωση της δεκαετίας του 30». Ο τρόπος για να γίνει αυτό, εξήγησε μεταξύ άλλων είναι μέσω
της δημοκρατίας και η «φόρμουλα» για να επιτευχθεί αυτό είναι η κοινή λογική για να προσεγγίσεις τόσο τους σοσιαλδημοκράτες όσο και τους φιλελεύθερους ακόμη και τους μετριοπαθείς συντηρητικούς.
Ο κ. Βαρουφάκης εκτός από την παρουσίαση του κινήματός του το Σαββατοκύριακο μίλησε στην ισπανική έκδοση της Huffington Post η οποία τον περιγράφει ως φιλικό και καταδεκτικό συνομιλητή που προσπαθεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από την κρίση «που πλέον έχει κάνει μεταστάσεις».
Στην ερώτηση που του κάνουν οι δημοσιογράφοι για το τί είναι το DiEM25 και ποιοι οι στόχοι του ο κ. Βαρουφάκης απαντά πως οι στόχοι είναι απλοί και δεν είναι άλλοι από το να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της Ευρώπης και να αποφευχθούν τραγικά γεγονότα που μπορούν να συμβούν στην προσεχή δεκαετία. «Εμείς πιστεύουμε αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της δημοκρατίας και του εκδημοκρατισμού όλων των θεσμών της ΕΕ αλλά και του εξορθολογισμού της πολιτικής, όπως με την έναρξη μιας διαδικασίας για ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα με πρωτοβουλία των ευρωπαίων πολιτών».
Κληθείς να απαντήσει ποιες είναι οι δυνάμεις εκείνες που κινούν το «κίνημα» ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Εσείς, εγώ, όλοι μας, οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτοί που έχουν εξαπατηθεί και έχουν γίνει δέκτες της περιφρόνησης των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης».
Υποστηρίζει δε ότι υπάρχει ένας διχασμός μεταξύ Βορρά και Νότου αλλά πλέον και μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ότι η κατάρρευση δεν συμβαίνει επειδή στους Ευρωπαίους πολίτες δεν αρέσει η ιδέα της Ευρώπης αλλά διότι χάνουν την εμπιστοσύνη τους και την πίστη τους στην ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών.
Χειμαρρώδης στη συνέντευξή του μιλά για φυγόκεντρες δυνάμεις και για την εθνικοποίηση της ελπίδας. Διευκρινίζοντας έκανε λόγο για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημειώθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης όπου όπως τόνισε εκεί συνετρίβη η Δημοκρατία για λόγους που η Ελλάδα δεν ήταν υπεύθυνη. Όμως, όπως εξήγησε, η κατάσταση που διαμορφώνεται οδηγεί στην άνοδο εθνικιστικών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, ή όπως το κόμμα της Λεπέν. Όλα αυτά θυμίζουν τη δεκαετία του 30 όπου το ένα έθνος στρεφόταν εναντίον του άλλου.
«Αυτό είναι η εθνικοποίηση της ελπίδας, της ελπίδας που μπορεί να κρυφτεί στην αγκαλιά του έθνους κράτους».Αυτό, όπως εξηγεί, μπορεί να συμβεί και με την Αριστερά, όπως με τον Σοσιαλισμό, σκεφτείτε τον με εθνικούς όρους λέει, που προσπάθησε να υποστηρίξει τον Στάλιν. Αυτό που κάνουμε το Diem, συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, είναι να φέρουμε την ελπίδα από άλλο δρόμο. Και αυτός ο δρόμος είναι ο διεθνισμός αντί του εθνικισμού. Πρέπει να εκδημοκρατιστεί η Ευρώπη προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε ερώτηση για το τρελός (lunatic) αριστερός εξηγεί πως ποτέ του δεν χαρακτήρισε την αριστερά έτσι, αλλά επρόκειτο για ένα όρο που όπως λέει κάποιοι είχαν διαρρεύσει και ψευδώς το είχαν αποδώσει στον Ντάισελμπλουμ και άλλους.
Για τη σχέση του με την Αριστερά εξηγεί με κάποιους έχει διαφωνίες και επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό η Αριστερά να μάθει να σέβεται όσους διαφωνούν μαζί της. Έχουμε παραδείγματα με τα Γκούλαγκ, και πολλά άλλα και συμβαίνει κάτι όπως με τους Χριστιανούς που είναι χωρισμένοι σε Προτεστάντες, Καθολικούς, Ορθόδοξους. «Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό και να σεβαστούμε και όσους δεν ανήκουν στην Αριστερά» τονίζει ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.
Για την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας είπε πως «οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται ότι είναι υγιείς, γιατί δεν είναι. Βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη».
Επιπλέον επεσήμανε πως απαιτείται από τους Ευρωπαίους εταίρους μια διαφορετική στρατηγική για να δημιουργήσουν μια τραπεζική ένωση που θα βασίζεται σε ειλικρινές συνθήκες. «Να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ως μέσο επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι επενδύσεις» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Για τις επενδύσεις ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο Γιούνκερ το οποίο το αξιολόγησε αρνητικά αφού μάλιστα είπε πως δεν πρόκειται για πραγματικό σχέδιο. Αυτό που προτείνει είναι επενδύσεις σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τράπεζες, περιφέρειες, δήμους και κράτη. «Αυτό είναι που πρέπει να κάνει η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κατάσταση που είμαστε τώρα».
Οι δημοσιογράφοι της ισπανικής έκδοσης της Huffington Post τον ρωτούν για τα περιθώρια που θα είχε ένας κυβερνητικός συνδυασμός με τη συμμετοχή του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος να επιβάλλουν αλλαγές στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Βαρουφάκης απαντά πως οι όποιες αλλαγές θα ήταν ήσσονος σημασίας. Όπως εξηγεί υπάρχει μεγάλη ύφεση σε όλη την περιφέρεια της Ευρώπης. «Η κρίση είναι τρομερή στην Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και στη Γερμανία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε το χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων στην Γερμανία από το 1945. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην Ευρωζώνη, οπότε μια ποσοστιαία μονάδα επάνω ή κάτω στα δημοσιονομικά της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ή της Ελλάδας είναι σαν να κάνεις αναδιάταξη στα καθίσματα του Τιτανικού. Αυτό που η Πορτογαλία και η Ισπανία πρέπει να κάνουν είναι να πάνε στις Βρυξέλλες και αντί να διαπραγματευθούν τα δημοσιονομικά τους να επαναδιαπραγματευθούν τους κανόνες της Ευρωζώνης, να αλλάξουν τη νομοθεσία της ΕΚΤ. Είναι παράλογο η ΕΚΤ να πρέπει να αγοράζει 60.000 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα κυρίως από γερμανικά ομόλογα, σπρώχνοντας προς τα κάτω τα επιτόκια χωρίς να βοηθούν την Πορτογαλία ή την Ισπανία, αντί να αγοράζει ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε μεγάλες ποσότητες και με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ξεκινήσει μια μεγάλη συμφωνία με την Ευρώπη και να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα αφορούν στις νέες τεχνολογίες και στην πράσινη ενέργεια. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αυτό κάνουν οι προοδευτικές κυβερνήσεις και όχι να διαπραγματεύονται για μικρά ποσά».
Στη μακρά συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης απαντά ότι δεν μπαίνουμε σε μια νέα οικονομική κρίση γιατί ακόμη είμαστε σε αυτή του 2008.
«Η κρίση είναι μεταστατική, πάει από μέρος σε μέρος. Η Ευρώπη δεν έχει ανακάμψει. Όμως έχουμε την τέλεια καταιγίδα με τις ανερχόμενες αγορές οι οποίες έχουν χαμηλές τιμές των πρώτων υλών τη στιγμή που το δολάριο ανεβαίνει. Αυτός ο συνδυασμός θα είναι μια τεράστια πρόκληση για τον καπιταλισμό διεθνώς. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για τεράστιες δυσκολίες που έχουν προκύψει εδώ και αλλού και δεν έχει κάνει τίποτα για να τις αποτρέψει από το να συμβούν.
«Πιστεύετε ότι η μεταναστευτική κρίση είναι πιο επικίνδυνη για την ΕΕ απ΄ότι η Ελλάδα;» τον ρωτούν.
«Δεν θα έπρεπε να είναι κρίση. Η Ευρώπη είναι μεγάλη και αρκετά πλούσια για να το διαχειριστεί. Το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε υπαρξιακή κρίση με το προσφυγικό ζήτημα απλά αποκαλύπτει το βαθμό του κατακερματισμού του ευρωπαϊκού σχεδίου. Δημιουργήσαμε κοινή νομισματική πολιτική σε σαθρές βάσεις που άρχισαν να καταρρέουν το 2008ν με τη διεθνή οικονομική κρίση. Θεωρήσαμε, υποκριτικά, ότι τη λύσαμε όμως την επεκτείναμε και στη συνέχεια είχαμε ένα μικρό εξωγενές σοκ, με τους πρόσφυγες και όλα εξερράγησαν. Η Ευρώπη πρέπει να ισχυροποιήσει τις βάσεις διότι εάν αυτός ο κατακερματισμός συνεχίσει θα καταλήξουμε εκεί που ήμασταν τη δεκαετία του 1930».
Οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν τις ερωτήσεις για το μεταναστευτικό και του ζητούν να τους πει τι θα συμβούλευε τον κ. Τσίπρα για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι καλύτερο μπορεί» δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος δηλώνει αλληλέγγυος στο συγκεκριμένο ζήτημα με τον κ. Τσίπρα. Ωστόσο ασκεί κριτική στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι την κατάσταση αλλά και στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Το γεγονός, λέει, ότι εμπλέκεται το ΝΑΤΟ αποδεικνύει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην Ευρώπη, χάνουμε την ακεραιότητά μας και την ψυχή μας, λέει και συνεχίζει: «Και οι Έλληνες που υποφέρουν εδώ και χρόνια από την μεγάλη κρίση και ανοίγουν τα σπίτια τους και τα μαγαζιά τους και τις καρδιές τους στους πρόσφυγες, όχι όλοι αλλά η πλειονότητα, πρέπει να δέχονται επευφημίες και όχι να τους συμπεριφέρονται σαν να είναι ένοχοι απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη η οποία θέλει να χτίσει στρατόπεδα συγκέντρωσης».
Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης
«Όσον αφορά στην εφαρμογή του μνημονίου...δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί να προσποιούνται όπως κάνουν από το 2010 αλλά δεν γίνεται. Ο λόγος που παραιτήθηκα είναι πολύ ξεκάθαρος. Αρνήθηκα να υπογράψω μια συμφωνία που όλοι ήξεραν ότι δεν θα δούλευε. Πήραμε ένα νέο δάνειο με συνθήκες τέτοιες που καθιστούν αδύνατο να επιστρέψουμε την προηγούμενη και την τωρινή βοήθεια...εκεί διαφώνησα με τον κ. Τσίπρα, του είπα “αποδέχεσαι” ένα ανέφικτο σχέδιο. Το πρόγραμμα αυτό είναι σχεδιασμένο για να αποτύχει. Κανείς δεν πιστεύει σε αυτό, ούτε η Λαγκάρντ, είμαι βέβαιως πως και ο Ντράγκι συμφωνεί μαζί μου, και ο Σόιμπλε στις μεταξύ μας συζητήσεις μου ότι δεν το πιστεύει και ο ίδιος. Ο ίδιος ο Τσίπρας το περιέγραψε ως πραξικόπημα...».
Στο ερώτημα τότε γιατί; Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης το αποδίδει σε άρνηση καθώς πολλοί στην Ευρωζώνη συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να επιβληθούν οι κανονισμοί. Γινόταν για λίγο άλλα όχι με την κρίση, σχολιάζει ο κ. Βαρουφάκης και κάνει μια αναδρομή στην οικονομική κρίση υποστηρίζοντας πως με το να δίνουν λεφτά στην Ελλάδα αυτή στη συνέχεια τα επέστρεφε και τα συγκεκριμένα ποσά πήγαιναν για να σώσουν την Deutsche Bank. Οι προβλέψεις του είναι δυσοίωνες εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα άλλαζε τίποτα εάν γύρναγε το χρόνο πίσω και βρισκόταν στο Eurogroup της Ρίγας.
«Εύχομαι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της τρόικα να έλεγαν άλλα πράγματα. Το ερώτημα δεν είναι εάν θα έπρεπε να πω κάτι διαφορετικό σε εκείνο το Eurogroup, αλλά τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πριν τις 24 Απριλίου και πως θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε σοβαρά για μια πραγματική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας για την οποία τελικά δεν ενδιαφέρονταν» καταλήγει ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.
Η συνέντευξη δόθηκε στην ισπανική έκδοση της Huffington Post και στους Gloria Rodríguez-Pina, Amaya Villar y Laura Suárez σε συνεργασία με τον Thilo Schäfer της de La Marea.
Όπως τόνισε «Η Ευρώπη θέλει να γλυτώσει από την αναβίωση της δεκαετίας του 30». Ο τρόπος για να γίνει αυτό, εξήγησε μεταξύ άλλων είναι μέσω
Ο κ. Βαρουφάκης εκτός από την παρουσίαση του κινήματός του το Σαββατοκύριακο μίλησε στην ισπανική έκδοση της Huffington Post η οποία τον περιγράφει ως φιλικό και καταδεκτικό συνομιλητή που προσπαθεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από την κρίση «που πλέον έχει κάνει μεταστάσεις».
Στην ερώτηση που του κάνουν οι δημοσιογράφοι για το τί είναι το DiEM25 και ποιοι οι στόχοι του ο κ. Βαρουφάκης απαντά πως οι στόχοι είναι απλοί και δεν είναι άλλοι από το να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της Ευρώπης και να αποφευχθούν τραγικά γεγονότα που μπορούν να συμβούν στην προσεχή δεκαετία. «Εμείς πιστεύουμε αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της δημοκρατίας και του εκδημοκρατισμού όλων των θεσμών της ΕΕ αλλά και του εξορθολογισμού της πολιτικής, όπως με την έναρξη μιας διαδικασίας για ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα με πρωτοβουλία των ευρωπαίων πολιτών».
Κληθείς να απαντήσει ποιες είναι οι δυνάμεις εκείνες που κινούν το «κίνημα» ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Εσείς, εγώ, όλοι μας, οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτοί που έχουν εξαπατηθεί και έχουν γίνει δέκτες της περιφρόνησης των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης».
Υποστηρίζει δε ότι υπάρχει ένας διχασμός μεταξύ Βορρά και Νότου αλλά πλέον και μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ότι η κατάρρευση δεν συμβαίνει επειδή στους Ευρωπαίους πολίτες δεν αρέσει η ιδέα της Ευρώπης αλλά διότι χάνουν την εμπιστοσύνη τους και την πίστη τους στην ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών.
Χειμαρρώδης στη συνέντευξή του μιλά για φυγόκεντρες δυνάμεις και για την εθνικοποίηση της ελπίδας. Διευκρινίζοντας έκανε λόγο για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημειώθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης όπου όπως τόνισε εκεί συνετρίβη η Δημοκρατία για λόγους που η Ελλάδα δεν ήταν υπεύθυνη. Όμως, όπως εξήγησε, η κατάσταση που διαμορφώνεται οδηγεί στην άνοδο εθνικιστικών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, ή όπως το κόμμα της Λεπέν. Όλα αυτά θυμίζουν τη δεκαετία του 30 όπου το ένα έθνος στρεφόταν εναντίον του άλλου.
«Αυτό είναι η εθνικοποίηση της ελπίδας, της ελπίδας που μπορεί να κρυφτεί στην αγκαλιά του έθνους κράτους».Αυτό, όπως εξηγεί, μπορεί να συμβεί και με την Αριστερά, όπως με τον Σοσιαλισμό, σκεφτείτε τον με εθνικούς όρους λέει, που προσπάθησε να υποστηρίξει τον Στάλιν. Αυτό που κάνουμε το Diem, συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, είναι να φέρουμε την ελπίδα από άλλο δρόμο. Και αυτός ο δρόμος είναι ο διεθνισμός αντί του εθνικισμού. Πρέπει να εκδημοκρατιστεί η Ευρώπη προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε ερώτηση για το τρελός (lunatic) αριστερός εξηγεί πως ποτέ του δεν χαρακτήρισε την αριστερά έτσι, αλλά επρόκειτο για ένα όρο που όπως λέει κάποιοι είχαν διαρρεύσει και ψευδώς το είχαν αποδώσει στον Ντάισελμπλουμ και άλλους.
Για τη σχέση του με την Αριστερά εξηγεί με κάποιους έχει διαφωνίες και επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό η Αριστερά να μάθει να σέβεται όσους διαφωνούν μαζί της. Έχουμε παραδείγματα με τα Γκούλαγκ, και πολλά άλλα και συμβαίνει κάτι όπως με τους Χριστιανούς που είναι χωρισμένοι σε Προτεστάντες, Καθολικούς, Ορθόδοξους. «Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό και να σεβαστούμε και όσους δεν ανήκουν στην Αριστερά» τονίζει ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.
Για την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας είπε πως «οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται ότι είναι υγιείς, γιατί δεν είναι. Βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη».
Επιπλέον επεσήμανε πως απαιτείται από τους Ευρωπαίους εταίρους μια διαφορετική στρατηγική για να δημιουργήσουν μια τραπεζική ένωση που θα βασίζεται σε ειλικρινές συνθήκες. «Να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ως μέσο επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι επενδύσεις» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Για τις επενδύσεις ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο Γιούνκερ το οποίο το αξιολόγησε αρνητικά αφού μάλιστα είπε πως δεν πρόκειται για πραγματικό σχέδιο. Αυτό που προτείνει είναι επενδύσεις σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τράπεζες, περιφέρειες, δήμους και κράτη. «Αυτό είναι που πρέπει να κάνει η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κατάσταση που είμαστε τώρα».
Οι δημοσιογράφοι της ισπανικής έκδοσης της Huffington Post τον ρωτούν για τα περιθώρια που θα είχε ένας κυβερνητικός συνδυασμός με τη συμμετοχή του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος να επιβάλλουν αλλαγές στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Βαρουφάκης απαντά πως οι όποιες αλλαγές θα ήταν ήσσονος σημασίας. Όπως εξηγεί υπάρχει μεγάλη ύφεση σε όλη την περιφέρεια της Ευρώπης. «Η κρίση είναι τρομερή στην Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και στη Γερμανία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε το χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων στην Γερμανία από το 1945. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην Ευρωζώνη, οπότε μια ποσοστιαία μονάδα επάνω ή κάτω στα δημοσιονομικά της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ή της Ελλάδας είναι σαν να κάνεις αναδιάταξη στα καθίσματα του Τιτανικού. Αυτό που η Πορτογαλία και η Ισπανία πρέπει να κάνουν είναι να πάνε στις Βρυξέλλες και αντί να διαπραγματευθούν τα δημοσιονομικά τους να επαναδιαπραγματευθούν τους κανόνες της Ευρωζώνης, να αλλάξουν τη νομοθεσία της ΕΚΤ. Είναι παράλογο η ΕΚΤ να πρέπει να αγοράζει 60.000 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα κυρίως από γερμανικά ομόλογα, σπρώχνοντας προς τα κάτω τα επιτόκια χωρίς να βοηθούν την Πορτογαλία ή την Ισπανία, αντί να αγοράζει ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε μεγάλες ποσότητες και με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ξεκινήσει μια μεγάλη συμφωνία με την Ευρώπη και να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα αφορούν στις νέες τεχνολογίες και στην πράσινη ενέργεια. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αυτό κάνουν οι προοδευτικές κυβερνήσεις και όχι να διαπραγματεύονται για μικρά ποσά».
Στη μακρά συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης απαντά ότι δεν μπαίνουμε σε μια νέα οικονομική κρίση γιατί ακόμη είμαστε σε αυτή του 2008.
«Η κρίση είναι μεταστατική, πάει από μέρος σε μέρος. Η Ευρώπη δεν έχει ανακάμψει. Όμως έχουμε την τέλεια καταιγίδα με τις ανερχόμενες αγορές οι οποίες έχουν χαμηλές τιμές των πρώτων υλών τη στιγμή που το δολάριο ανεβαίνει. Αυτός ο συνδυασμός θα είναι μια τεράστια πρόκληση για τον καπιταλισμό διεθνώς. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για τεράστιες δυσκολίες που έχουν προκύψει εδώ και αλλού και δεν έχει κάνει τίποτα για να τις αποτρέψει από το να συμβούν.
«Πιστεύετε ότι η μεταναστευτική κρίση είναι πιο επικίνδυνη για την ΕΕ απ΄ότι η Ελλάδα;» τον ρωτούν.
«Δεν θα έπρεπε να είναι κρίση. Η Ευρώπη είναι μεγάλη και αρκετά πλούσια για να το διαχειριστεί. Το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε υπαρξιακή κρίση με το προσφυγικό ζήτημα απλά αποκαλύπτει το βαθμό του κατακερματισμού του ευρωπαϊκού σχεδίου. Δημιουργήσαμε κοινή νομισματική πολιτική σε σαθρές βάσεις που άρχισαν να καταρρέουν το 2008ν με τη διεθνή οικονομική κρίση. Θεωρήσαμε, υποκριτικά, ότι τη λύσαμε όμως την επεκτείναμε και στη συνέχεια είχαμε ένα μικρό εξωγενές σοκ, με τους πρόσφυγες και όλα εξερράγησαν. Η Ευρώπη πρέπει να ισχυροποιήσει τις βάσεις διότι εάν αυτός ο κατακερματισμός συνεχίσει θα καταλήξουμε εκεί που ήμασταν τη δεκαετία του 1930».
Οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν τις ερωτήσεις για το μεταναστευτικό και του ζητούν να τους πει τι θα συμβούλευε τον κ. Τσίπρα για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι καλύτερο μπορεί» δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος δηλώνει αλληλέγγυος στο συγκεκριμένο ζήτημα με τον κ. Τσίπρα. Ωστόσο ασκεί κριτική στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι την κατάσταση αλλά και στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Το γεγονός, λέει, ότι εμπλέκεται το ΝΑΤΟ αποδεικνύει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην Ευρώπη, χάνουμε την ακεραιότητά μας και την ψυχή μας, λέει και συνεχίζει: «Και οι Έλληνες που υποφέρουν εδώ και χρόνια από την μεγάλη κρίση και ανοίγουν τα σπίτια τους και τα μαγαζιά τους και τις καρδιές τους στους πρόσφυγες, όχι όλοι αλλά η πλειονότητα, πρέπει να δέχονται επευφημίες και όχι να τους συμπεριφέρονται σαν να είναι ένοχοι απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη η οποία θέλει να χτίσει στρατόπεδα συγκέντρωσης».
Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης
«Όσον αφορά στην εφαρμογή του μνημονίου...δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί να προσποιούνται όπως κάνουν από το 2010 αλλά δεν γίνεται. Ο λόγος που παραιτήθηκα είναι πολύ ξεκάθαρος. Αρνήθηκα να υπογράψω μια συμφωνία που όλοι ήξεραν ότι δεν θα δούλευε. Πήραμε ένα νέο δάνειο με συνθήκες τέτοιες που καθιστούν αδύνατο να επιστρέψουμε την προηγούμενη και την τωρινή βοήθεια...εκεί διαφώνησα με τον κ. Τσίπρα, του είπα “αποδέχεσαι” ένα ανέφικτο σχέδιο. Το πρόγραμμα αυτό είναι σχεδιασμένο για να αποτύχει. Κανείς δεν πιστεύει σε αυτό, ούτε η Λαγκάρντ, είμαι βέβαιως πως και ο Ντράγκι συμφωνεί μαζί μου, και ο Σόιμπλε στις μεταξύ μας συζητήσεις μου ότι δεν το πιστεύει και ο ίδιος. Ο ίδιος ο Τσίπρας το περιέγραψε ως πραξικόπημα...».
Στο ερώτημα τότε γιατί; Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης το αποδίδει σε άρνηση καθώς πολλοί στην Ευρωζώνη συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να επιβληθούν οι κανονισμοί. Γινόταν για λίγο άλλα όχι με την κρίση, σχολιάζει ο κ. Βαρουφάκης και κάνει μια αναδρομή στην οικονομική κρίση υποστηρίζοντας πως με το να δίνουν λεφτά στην Ελλάδα αυτή στη συνέχεια τα επέστρεφε και τα συγκεκριμένα ποσά πήγαιναν για να σώσουν την Deutsche Bank. Οι προβλέψεις του είναι δυσοίωνες εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα άλλαζε τίποτα εάν γύρναγε το χρόνο πίσω και βρισκόταν στο Eurogroup της Ρίγας.
«Εύχομαι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της τρόικα να έλεγαν άλλα πράγματα. Το ερώτημα δεν είναι εάν θα έπρεπε να πω κάτι διαφορετικό σε εκείνο το Eurogroup, αλλά τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πριν τις 24 Απριλίου και πως θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε σοβαρά για μια πραγματική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας για την οποία τελικά δεν ενδιαφέρονταν» καταλήγει ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.
Η συνέντευξη δόθηκε στην ισπανική έκδοση της Huffington Post και στους Gloria Rodríguez-Pina, Amaya Villar y Laura Suárez σε συνεργασία με τον Thilo Schäfer της de La Marea.
-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.
Keywords
βαρουφακης, huffington post, χρυση αυγη, deutsche bank, ελλαδα, huffington, συνταγμα, τραπεζες, γαλλια, συμμετοχή, βρυξέλλες, ΕΚΤ, νέα, βασεις, σοκ, τσιπρας, συγκεκριμένο, νατο, μνημονιο, σόιμπλε, ΔΝΤ, τροικα, gloria, laura, feed, property, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, εθνος, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, λιστα λαγκαρντ, μιλα, οικονομικη κριση, αυγη, γερμανια, δημοκρατια, ισπανια, ιταλια, ομολογα, προγραμμα, υφεση, αγκαλια, απλα, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονοτα, γεγονος, γερμανικα, γινει, γινεται, δανειο, δευτερο, δολαριο, δρομος, δοθηκε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, ενεργεια, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, ευρωπη, ιδεα, κυβερνηση, κομμα, λεφτα, λογο, μαδριτη, μικρο, νατο, παρουσιαση, πιστη, πορτογαλια, πρασινη, ψυχη, ρευμα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σόιμπλε, σοκ, σπιτια, σταλιν, σχεδιο, τι ειναι, υγιεις, χρυση, αδυνατο, αγορες, deutsche bank, εφαρμογη, ενωση, ερωτησεις, gloria, huffington post, huffington, feed, καρδιες, laura, property, τρελος, τραπεζα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ράγισαν και οι… πέτρες στο τελευταίο «αντίο» του 7χρονου αγοριού – Δείτε φωτογραφίες
- Κυκλοφοριακό έμφραγμα στον Ισθμό της Κορίνθου
- Ο μεγάλος κίνδυνος από το σοκ του bail-in
- Oι τελευταίες στιγμές του Παντελίδη πριν το μοιραίο
- Πάτρα: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει στην πλ. Εθνικής Αντιστάσεως» - Επιθέσεις σε ανυποψίαστους πολίτες για λίγα ευρώ!
- Ελληνίδα ηθοποιός δεν έχει τηλεόραση σπίτι της εδώ κι έξι χρόνια!
- Στο μάτι έχουν βάλει τα σπίτια μας!
- Αλεξιάδης: Ετοιμάζουμε τον καινούριο ΕΝΦΙΑ
- Στη δημοσιότητα βίντεο με την τελευταία νυχτερινή έξοδο του Παντελή Παντελίδη (VIDEO)
- Αλλόκοσμη "μουσική" κατεγράφη στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και παρουσιάζεται από μυστικά αρχεία της ΝΑSΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Βαρουφάκης: Οδηγούμαστε στη δεκαετία του '30 εάν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό ο κατακερματισμός της Ευρώπης
- Το ΣτΕ επιδίκασε 700.000 ευρώ στους συγγενείς φαντάρου που απεβίωσε κατά την εκτέλεση εντολών ανώτερων
- Γιατί ο Στάλιν δε κατάφερε να ολοκληρώσει το Παλάτι των Σοβιετικών
- Εσείς μπορείτε να εντοπίσετε τον καμουφλαρισμένο πεζοναύτη που κρύβετε σε όλες αυτές τις φωτογραφίες;
- Γιατί μας...γυρίζει το μάτι και τι πραγματικά σημαίνει αυτή η κίνηση που κάνουμε οι άνθρωποι από τον 15ο αιώνα
- Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τον εμπρησμό τεμένους στο χωριό Δένεια
- ΕΣΠΑ: Πριμοδότηση με 10% επιχορήγηση των επιχειρηματικών σχεδίων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας
- Τόσκας: Βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι η επιτήρηση
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Βαρουφάκης: Οδηγούμαστε στη δεκαετία του '30 εάν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό ο κατακερματισμός της Ευρώπης
- Το ΣτΕ επιδίκασε 700.000 ευρώ στους συγγενείς φαντάρου που απεβίωσε κατά την εκτέλεση εντολών ανώτερων
- Εσείς μπορείτε να εντοπίσετε τον καμουφλαρισμένο πεζοναύτη που κρύβετε σε όλες αυτές τις φωτογραφίες;
- ΕΣΠΑ: Πριμοδότηση με 10% επιχορήγηση των επιχειρηματικών σχεδίων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας
- Γιατί μας...γυρίζει το μάτι και τι πραγματικά σημαίνει αυτή η κίνηση που κάνουμε οι άνθρωποι από τον 15ο αιώνα
- Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τον εμπρησμό τεμένους στο χωριό Δένεια
- Γιατί ο Στάλιν δε κατάφερε να ολοκληρώσει το Παλάτι των Σοβιετικών
- Τόσκας: Βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι η επιτήρηση
- Ελεύθερη η διέλευση στα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής
- Συνάντηση με Τσίπρα για την Τρίτη ζητούν οι αγρότες – Ομόφωνη απόφαση 69 μπλόκων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Καθάρισε» ο Παπαστεριανός για την Ξάνθη, 1-0 τον Πανθρακικό
- Άκαρπες οι έρευνες για 86χρονο στο Ηράκλειο
- Αγχωτική νίκη για ΑΕΚ 76-73 την Κηφισιά
- Περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ
- Σύσκεψη στο Μαξίμου για το ραντεβού Τσίπρα με τους αγρότες
- ΛΑΕ: Ο όρος «κατ’ επάγγελμα αγρότης» κρύβει τον αφανισμό της αγροτιάς
- Εγκλωβισμένοι 700 Αφγανοί πρόσφυγες στα σύνορα Σκοπίων - Σερβίας
- Παράνομες διακομιδές από ιδιωτικά «166»
- ΤΟ PHOTOSTORY TOY ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 4-0!