Βαρύς ο λογαριασμός. Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Αντιμέτωποι με το βαρύ λογαριασμό των νέων εκκαθαριστικών θα βρεθούν το επόμενο διάστημα εκατομμύρια φορολογούμενοι, εξαιτίας των αυξήσεων που έφεραν οι αλλαγές στη φορολογία οι οποίες αποφασίστηκαν στην προηγούμενη αξιολόγηση.

Οι μεγάλοι χαμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα είναι κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δηλώνουν ενοίκια καθώς και οι μισθωτοί με εισόδημα και από ελεύθερο επάγγελμα.

Συγκεκριμένα στη φετινή φορολογική δήλωση στην οποία υπολογίζονται τα εισοδήματα του 2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστές
22% ως και 45%. Ο χαμηλός συντελεστής είναι μικρότερος σε σχέση με το 26% που ίσχυε πέρυσι, ωστόσο ο υψηλός συντελεστής από το 33% αυξήθηκε στο 45%, ενώ η προκαταβολή φόρου από το 75% πάει στο 100%.

Μεγαλύτερος θα είναι ο λογαριασμός φέτος και για τα ενοίκια που έχουν εισπράξει οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο χαμηλός συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 ευρώ πάει στο 15% από το 11%. Για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι αυξημένος από το 33% στο 35%, ενώ για εισόδημα πάνω από 35.000 ο συντελεστής θα είναι 45% αντί 33%. Οι υψηλότεροι συντελεστές σημαίνουν ότι ιδιοκτήτης με εισόδημα 15.000 ευρώ από ενοίκια φέτος θα πληρώσει φόρο 2.850ευρώ ενώ το 2016 θα πλήρωσε 2.310 ευρώ.

Αυξημένος θα είναι ο φόρος και για τους μισθωτούς που έχουν εισόδημα και από ελεύθερο επάγγελμα. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ συν 10.000 ευρώ από ελεύθερο επάγγελμα πλήρωσε το 2016 φόρο 4.900 ευρώ, ενώ φέτος θα πληρώσει 500 ευρώ παραπάνω, με το φόρο να φτάνει τα 5.400 ευρώ.

Η καταληκτική προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις θα είναι η 30η Ιουνίου και όχι η 30η Απριλίου που προέβλεπε έως τώρα ο νόμος.

Τέλος οι χάρτινες αποδείξεις

Παρελθόν αποτελούν από φέτος οι κούτες, οι φάκελοι και οι σακούλες γεμάτες χάρτινες αποδείξεις, προκειμένου οι φορολογούμενοι να κερδίσουν την έκπτωση φόρου. Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλί για το 2017 οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατούν χάρτινες αποδείξεις, καθώς το αφορολόγητο πλέον χτίζεται με τις συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα.

Συγκεκριμένα οι πολίτες θα πρέπει να δικαιολογούν με «πλαστικό» χρήμα ή/και e-banking τα παρακάτω ποσά:

-Το 10% του ετήσιου εισοδήματος, για εισόδημα ως 10.000 ευρώ,

-Το 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και

-Το 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

Στην απόφαση του κ. Πιτσιλή ορίζεται επίσης ότι στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται ( π.χ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Άνοιξε η εφαρμογή του Α21

Διαθέσιμη είναι από τη Μ.Τετάρτη η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ (www.aade.gr ) για την υποβολή αιτήσεων (έντυπο Α21) για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων - πολύτεκνων οικογενειών. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι όμως να έχουν υποβάλει ήδη πρώτα την δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1 για το 2017.

Οι γονείς υποβάλλουν την αίτηση για τα εξαρτώμενα τέκνα τους και ο επίτροπος για τα τέκνα των οποίων έχει την επιμέλεια με δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με τις «βήμα προς βήμα» οδηγίες συμπλήρωσης που δίνει η ΑΑΔΕ:

- Οι γονείς μπαίνουν με τους κωδικούς του Taxisnet

- Αν έχει υποβληθεί αίτηση Α21 το αμέσως προηγούμενο έτος εμφανίζονται όλα τα στοιχεία συμπληρωμένα. Ο δικαιούχος πρέπει να ελέγξει τα στοιχεία που εμφανίζονται. Εισάγουν ή μεταβάλλουν στοιχεία εφόσον απαιτείται. Κάνουν οριστικοποίηση της αίτησης.

-Αν δεν έχει υποβληθεί αίτηση Α21 το αμέσως προηγούμενο έτος, συμπληρώνουν τα γενικά στοιχεία της αίτησης (οικογενειακή κατάσταση, διαμονή). Συμπληρώνουν τα στοιχεία των γονέων και των εξαρτώμενων τέκνων (ΑΜΚΑ, αρ. οικογ. μερίδας, δημοτολόγιο κ.λπ.). Επίσης συμπληρώνουν τον IBAN λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα και κάνουν οριστικοποίηση της αίτησης.

Η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν υποβάλει οριστικά τη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, ακόμη κι αν αυτή δεν έχει εκκαθαριστεί και έχουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών, ή κάτω των 19 ετών τα οποία φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, ή κάτω των 24 ετών τα οποία σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα