Βενιζέλος από Καβάλα: Πρόεδρος, αναθεώρηση, εκλογικός νόμος και μετά εκλογές

Τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών όχι τώρα, αλλά μήνες αργότερα, μέχρι το τέλος του 2015, πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από την Καβάλα όπου πραγματοποίησε ομιλία σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ.

Εκλογές ταχύτατα
αν δεν εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν τα περιθώρια συναινετικής εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή στις 29 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι εάν αυτό δεν συμβεί «εκλογές ταχύτατα για να κερδίσουμε χρόνο».

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές και κάλεσε τα μέλη και στελέχη του σε πλήρη οργανωτική ετοιμότητα για το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος επανέφερε την πρόταση για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, διευκρινίζοντας ότι δεν σημαίνει συμμετοχή σε κυβέρνηση αλλά ένα σχήμα αξιόπιστης και έντιμης συνεργασίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και είναι ο μόνος τρόπος δίκαιης συμμετοχής στην εθνική ευθύνη. Κατηγόρησε τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ότι καλλιεργούν ένα κλίμα και επιδίδονται, δυστυχώς, σε μια οργανωμένη προσπάθεια βαθιάς και μακροπρόθεσμης καταστροφής των προϋποθέσεων της εθνικής συναίνεσης, ακόμα και μετά τις βουλευτικές εκλογές, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διάγγελμα Σαμαρά

«Σταθερή θέση μας είναι η ανάγκη να επικρατήσει η εθνική σύνεση αν δεν μπορεί να επικρατήσει η συναίνεση για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μετά να συγκροτήσουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», σημείωνε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερε για τη δήλωση Σαμαρά, «χαίρομαι γιατί είναι στο πλαίσιο αυτό», ενώ συμπλήρωσε πως αναμένει ανταπόκριση από την αντιπολίτευση και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Είναι σταθερή η θέση μας, την επαναλαμβάνω σχεδόν κάθε μέρα: Είναι ανάγκη να επικρατήσει η εθνική σύνεση, αν δεν μπορεί να επικρατήσει η συναίνεση. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να συγκροτήσουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα ολοκληρώσει τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο, θα κάνει τη διαπραγμάτευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να αποκτήσουμε κι εκεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή όπως θα έχουμε και στην Ευρωζώνη και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις του Eurogroup έναντι της χώρας μας.

Χαίρομαι λοιπόν γιατί η σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού κινείται στο πλαίσιο αυτό. Και τώρα περιμένουμε την ανταπόκριση από τη μεριά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ιδίως από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά φυσικά και των ανεξάρτητων Βουλευτών.

Η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές, όχι στο τέλος της τετραετίας, νωρίτερα, εφόσον διαμορφωθεί και σταθεροποιηθεί το νέο πλαίσιο, καθαρίσει ο ορίζοντας, με θωρακισμένους και ανανεωμένους τους συνταγματικούς θεσμούς της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού συστήματος που πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της νέας εποχής.

Οι πολίτες πρέπει οι ίδιοι να προστατεύσουν τα επιτεύγματα και να σεβαστούν τις θυσίες τους. Και μπορούν, μετά από κάποιους μήνες, όταν θα έχουμε διαμορφώσει αυτό το ισχυρό πλαίσιο, να κάνουν την επιλογή τους την πολιτική, με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο, αξιολογώντας προτάσεις και συμπεριφορές των τελευταίων πέντε ετών. Αλλά πρέπει αυτό να γίνει με τους Έλληνες πολίτες να προσδοκούν το καλύτερο, χωρίς να διακινδυνεύουν το χειρότερο.

Άρα έχουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο το είχαμε προαναγγείλει και τονίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και περιμένουμε αυτό να αποκτήσει υπόσταση μέσα από την υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης, που δεν πρέπει να ασχολείται με τα μικρά και μίζερα, αλλά με τα μεγάλα και εθνικά προτάγματα.»
Keywords
Τυχαία Θέματα