Βέτο Γαλλίας στην ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας - Μαραθώνια η Σύνοδος Κορυφής

Ανυποχώρητος στην άρνησή του να επιτραπεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ ήταν και πάλι ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον γάλλο πρόεδρο να ασκεί τελικά, ως αναμενόταν, βέτο μαζί με δύο ακόμη χώρες και να μπλοκάρει την όλη διαδικασία.

Στην μαραθώνια συζήτηση κατά την πρώτη ημέρα της Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών-μελών της ΕΕ η ποία διήρκεσε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής και αφού του θέμα του Brexit είχε πάρει το δρόμο του, το θέμα της διεύρυνσης ήταν, όπως φαίνεται αυτό που περιέπλεξε περισσότερο τις εργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αφού υπήρξαν και πολλές παρασκηνιακές ενέργειες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου. Κάποια στιγμή μάλιστα στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση να «σπάσουν» οι δυο υποψηφιότητες με πολλές χώρες να παραδέχονται πως η Β.Μακεδονία έχει κάνει πολύ μεγαλύτερες προόδους από την Αλβανία. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στους ηγέτες της Ολλανδίας και της Δανίας - που αντιδρούν στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας - να υπερψηφίσουν την ενταξιακή πορεία της Β.Μακεδονίας.

Και πάλι ο Μακρόν όμως αντιστάθηκε και φέρεται να υποστήριξε πως η διεύρυνση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός για την Ένωση τονίζοντας το Παρίσι επιμένει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Ο κ.Μακρόν φέρεται να αρνήθηκε ακόμη και να να υπάρχει στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Ένωσης μια αναφορά που θα δεσμεύει τους ηγέτες της ΕΕ ότι θα συζητήσουν ξανά το θέμα την άνοιξη του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αντιδράσεις Μακρόν κάποιοι ηγέτες (κατά πληροφορίες η μία ήταν η Άγκελα Μέρκελ) αντέταξαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για πολιτική αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν.

«Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση», επομένως «θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη βαλκανική χώρα, προειδοποίησε ο Ναουσέντα.

«Δεν υπήρξε κατάληξη σήμερα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία», συμπλήρωσε πάντως. Δεν αποσαφηνίστηκε εάν το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σε αυτή τη σύνοδο· ο Ρίνε είπε ότι η συζήτηση επ’ αυτού θα συνεχιστεί σε κάποιο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Δεν εγκρίθηκε κανένα κείμενο για το ζήτημα αυτό διότι δεν υπάρχει συμφωνία για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», επιβεβαίωσε από την πλευρά της γαλλική διπλωματική πηγή.

Αντίδραση Τσίπρα

Την δυσφορία του που δεν άνοιξε ο δρόμος για τη ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα επικρίνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζοντας ότι «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.Μερικές φορές οι ευρωπαϊκές αξίες είναι πιο ισχυρές στα Βαλκάνια από ότι στις Βρυξέλλες. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το μέλλον και την ενότητα της Ευρώπης. Το οφείλουμε στους λαούς μας.»

Για την τουρκική εισβολή στη Συρία

Επίσης κατά την πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου συζητήθηκε και το θέμα της τουρκικής εισβολής στη Συρία, υπό το πρίσμα και της ανακοίνωσης πενθήμερης κατάπαυσης πηρός.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της», αναφέρει ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», συνεχίζει το κείμενο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην ΤουMe κία».

Η Τουρκία συμφώνησε χθες Πέμπτη να αναστείλει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά εάν οι κουρδικές πολιτοφυλακές αποχωρήσουν από την περιοχή μέσα σε πέντε ημέρες, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των οποίων στην Άγκυρα ήταν ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Οι κουρδικές δυνάμεις εμφανίστηκαν διατεθειμένες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, να τηρήσουν την «κατάπαυση του πυρός» με τα στρατεύματα της Τουρκίας.

Κατά τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Πενς, οι σύροι κούρδοι πολιτοφύλακες θα αναδιπλωθούν από έναν τομέα με βάθος 32 χιλιομέτρων που υποτίθεται θα μετατραπεί στη «ζώνη ασφαλείας» που η Άγκυρα απαιτούσε να δημιουργηθεί επί μήνες.

(Mε πληροφορίες από AFP, Balkan Insight, AΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Έρευνα: Στην προϊστορική Νάξο κατοικούσαν άνθρωποι πριν από τουλάχιστον 200.000 χρόνια Καταγγελίες για «χρήση λευκού φωσφόρου και ναπάλμ» από την Τουρκία σε βάρος Κούρδων αμάχων
Keywords
Τυχαία Θέματα