«Βιο βαρβαράκια»

Σε μια εποχή αφθονίας στην οποία όμως ο άνθρωπος νοσεί, η Β΄ τάξη του τομέα οικονομίας του 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου δημιούργησε τα: «βιο βαρβαράκια ΑΕ» στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Παρατηρώντας τα προϊόντα που αγοράζουν τα παιδιά απ’ το κυλικείο διαπιστώσαμε την ανάγκη που προκύπτει για κάτι υγιεινό. Θέσαμε λοιπόν ως προτεραιότητα το ενδιαφέρον μας για την υγεία του καταναλωτή και να υπάρχει κενό στην

αγορά.

Καταλήξαμε στο παραδοσιακό γλυκό του τόπου μας «Βαρβάρα». Βασίζεται σε μια παραδοσιακή συνταγή της ΘΡΑΚΗΣ αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας με παραλλαγές όπου μαγειρεύεται στις 4/12 προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας των παιδιών απ’ τις αρρώστιες (αλλά και του πυροβολικού). Μια παραλλαγή της συνταγής ετοιμάσαμε και εμείς για εσάς!! Ένας χυλός σιταριού με σύκα, σταφίδες, μέλι, πετιμέζι, ρόδι, καρύδια και κανέλα. Όλα βιολογικής καλλιέργειας. Μια υπερτροφή που είναι σημαντικό να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, γιατί θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η αγορά στόχος σε πρώτη φάση είναι τα σχολικά κυλικεία, οι γονείς και ως τελικοί καταναλωτές οι μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Προτεραιότητα είναι τόσο η υψηλή ποιότητα του προϊόντος μας όσο και η όσο το δυνατόν μικροτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση από αυτή τη δραστηριότητα.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του προϊόντος μας είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης, με μέλι και πετιμέζι. Το σιτάρι αλέθεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή συνταγή και τρώγεται ως μια δροσερή κρέμα. Επιπλέον, όλα τα υλικά είναι βιολογικής καλλιέργειας.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των στελεχών (μεθοδικότητα, ψυχραιμία, αυθορμητισμός, παρορμητικότητα, εργατικότητα, στοχοθεσία κλπ) ήταν αυτά που προσδιόρισαν και τους ρόλους. «Μια καλή διαχειριστική ομάδα μπορεί να τα καταφέρει σε μια φτωχή αγορά αλλά μια αδύναμη ομάδα δεν θα τα καταφέρει ούτε σε μια ακμάζουσα αγορά».

Για την παραγωγή του προϊόντος μας απευθυνθήκαμε σε προμηθευτές βιολογικών προϊόντων με έδρα την Αθήνα την Κρήτη και τη Ρόδο αλλά και σε επιχειρήσεις γραφικών τεχνών για την εκτύπωση του διαφημιστικού υλικού.

Συγκεκριμένα οι χορηγοί μας ήταν οι ακόλουθοι:

Μελισσοκομική Δωδεκανήσου για το μέλι

ΒΙΟ ΥΓΕΙΑ ΕΠΕ για το σιτάρι (info@biohealth.gr)

Βουμβουλάκης Ιωάννης για τις σταφίδες (voumvoulakis@yahoo.gr)

ΤΟ ΠΑΝΕΡΙ για τη διαμεσολάβηση με χορηγούς (panerirodos@hahoo.gr)

Τροφοσύνθεση για τα κουπάκια και τα κουταλάκια (dimelis@otenet.gr)

Design and print – Κική Μαχαιράκη για τα μπλουζάκια (printnrho@gmail.com)

Praxisplus για την καθοδήγηση (info@praxisplus.gr)

Hedera για την εκτύπωση του πόστερ και των ετικετών.

Προτεραιότητά μας είναι το κοινωνικό όφελος και μετά το επιχειρηματικό. Μόνο τότε μια επιχείρηση θα έχει διάρκεια γιατί ο καταναλωτής το αντιλαμβάνεται και στο ανταποδίδει. Σεβασμός στο συνάνθρωπο και σεβασμός στο περιβάλλον. Αγαπάμε τον τόπο μας και μόνο με αυτή τη σκέψη θα επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε πλούσιοι δημιουργώντας μία επιχείρηση αλλά να ζήσουμε αξιοπρεπώς καλύπτοντας βασικές μας ανάγκες και όχι πλασματικές. Στοχεύουμε στη σταθερότητα και στη διάρκεια. Ακόμη και να μην πήγαινε καλά η επιχειρηματική μας ιδέα, αλλά συνήθιζε ο κόσμος να το μαγειρεύει συχνά στο σπίτι, κι αυτό θα ήταν ικανοποίηση για εμάς. Εξάλλου επιχειρώ σημαίνει ρισκάρω.

Η επιχείρηση μας ίσως να μην είναι «καινοτόμος» με τη στενή έννοια του όρου, όμως καμιά φορά γυρνώντας στο παρελθόν μαθαίνουμε πολύτιμα πράγματα.

Η ιστορία δείχνει ότι οι πρόγονοι μας πέρασαν πολύ χειρότερα αλλά αγωνίστηκαν. Αυτό θα κάνουμε και εμείς. Έχουμε πείσμα, ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι με τη δημιουργία ποτέ κανείς δεν χάνει όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. Το πολύ πολύ να στερηθούμε κάποια υλικά αγαθά που μας πλάσαραν ως αναγκαία.

Γι’ αυτό λοιπόν:

«Ρόδι για γονιμότητα, σύκα για ευεξία,

σταφίδες για ενέργεια, καρύδια για ευστροφία.

Ενώσαμε το μέλι μας μαζί με πετιμέζι

και αφήσαμε τη ζάχαρη μόνη να περιμένει».

Ο Ιπποκράτης έλεγε «Φάρμακο είναι η τροφή σου», μα ο σύγχρονος άνθρωπος μετέτρεψε την τροφή του σε φαρμάκι στο βωμό του κέρδους. Ας ανακαλύψουμε όλοι τον ξεχασμένο θησαυρό που μας χάρισαν οι πρόγονοι μας.!!!

Διαμέσου αυτής της μοναδικής εμπειρίας μάθαμε να συνεργαζόμαστε. Αντιληφθήκαμε τη σπουδαιότητα του να δίνεις χώρο και χρόνο στον άλλο να εκφράσει τις απόψεις του ακόμα κι αν διαφωνούμε. Συνειδητοποιήσαμε το πόσο σημαντικό είναι το ότι είμαστε διαφορετικοί και ο καθένας μας είναι ένα απαραίτητο κομμάτι του παζλ που λέγεται «επιχείρηση». Ενισχύθηκε η κοινωνική και η περιβαλλοντική μας ευαισθησία. Επιπλέον το γνωστικό αντικείμενο έγινε κατανοητό, βιώνοντας το και δίνοντας του μορφή.

Θερμά ευχαριστώ στην καθηγήτρια μας κα Νουμεροπούλου Μαριάννα για την καθοδήγηση και τη στήριξη, στο διευθυντή του σχολείου μας Κο Νταβέλλη Αφεντούλη για τη διευκόλυνση που παρείχε στο έργο μας αλλά και σ’ όλους τους καθηγητές του σχολείου μας που ο καθένας με διαφορετικό τρόπο έβαλε το λιθαράκι του ώστε να πάρει μορφή η προσπάθεια μας.

Οι μαθητές:

Χατζήογλου Ζεχρά- Γενική Διεύθυνση

Πίκου Ελευθερία - Διεύθυνση Παραγωγής

Λυράς Γεώργιος- Οικονομική Διεύθυνση

Καζέλλης Μιχάλης - Διεύθυνση Πωλήσεων & Μάρκετινγκ

Βασίλεβ Βασίλης -Λογιστής

Τοντόροβα Μαρία - Τμήμα ποιοτικού ελέγχου

Βασίλεβ Ιωάννα- Τμήμα έρευνας

Υπεύθυνη Καθηγήτρια:

Νουμεροπούλου Μαριάννα - Οικονομολόγος

Keywords
Αναζητήσεις
βαρβαρακια,
Τυχαία Θέματα