Βιβλιοπαρουσίαση: Πολιτικές Μυθογένεσης του Δημήτρη Γιατρομανωλάκη (Εκδόσεις Ίκαρος)
Άρχισα να γνωρίζω το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο και την ιδιοφυή σκέψη του διαπρεπούς επιστήμονα Δημήτρη Γιατρομανωλάκη το 2009 και δημοσιεύοντας εκείνη την χρονιά ένα επίκαιρο κείμενο σχετικά με το έργο του.
Η συνάντηση μας τότε, στο Ζonar’s, το σημερινό Athénée - ως σημείο αναφοράς της αθηναϊκής καθημερινότητας όπως νοσταλγικά αυτή αποτυπώνεται σε έναν Έλληνα του εξωτερικού, είχε απλότητα και αμεσότητα επικοινωνίας. Κάτι, που χαρακτηρίζει τους πραγματικά καλλιεργημένους ανθρώπους.
Mε ζεστή σοκολάτα, σοφία,
Ενώ, προσεγγίσαμε και μια θεματική που ο ίδιος τότε ερευνούσε, με έκδηλη την αγάπη του στην τέχνη και μέρος της παρουσίασε σε μια διάλεξη κύρους, με επιστημονικό χαρακτήρα.
Στη συνέχεια, δύο χρόνια μετά, δηλαδή σήμερα, η διευρυμένη αυτή έρευνα του, αποτελεί το περιεχόμενο για ένα πρωτότυπο από κάθε άποψη, κι επίκαιρο βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ‘Ικαρος’. Τίτλος του, Πολιτικές Μυθογένεσης.
Εξειδικευμένος ερευνητής, με σπάνια διεπιστημονικότητα- ενδεικτική διαφορά του από άλλους εξίσου πρωτοπόρους διεθνείς επιστήμονες-διαβάζει συχνά, τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη των μαθηματικών παρότι ο ίδιος ανήκει σε άλλο επιστημονικό πεδίο.
Η δυνατότητα του επίσης, να επικοινωνεί με απλό τρόπο τις γνωσιακές του δυνάμεις, είναι κάτι, που δεν συναντάς συχνά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και του προσδίδει ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό.
Αυτός ο σύγχρονος διανοητής, βαθύς γνώστης και ακαταπόνητος μελετητής της Ευρωπαϊκής τέχνης και σκέψης, από την Αρχαιότητα μέχρι και την Πρωτοπορία του Εικοστού Αιώνα, συνεπαίρνει σε διαλέξεις του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σε αμφιθέατρα και αίθουσες με μια γκάμα επιστημονικού και μη κοινού, που περιλαμβάνει κυρίως νέους ανθρώπους.
Ο Δημήτρης Γιατρομανωλάκης, αφοσιωμένος στις δικές του επιστήμες, έχει εξειδικευτεί στην αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τέχνη, στην Επιγραφική και την Παπυρολογία- με την διδασκαλία του σημαντικότερου σήμερα, φημισμένου παπυρολόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Peter J.Parsons.
Ο ίδιος, είναι από τους διασημότερους φοιτητές του και στην πολιτισμική ιστορία. Τα βιβλία επίσης, που έχει συγγράψει κι επιμεληθεί είναι πολλά και όλα σχεδόν, σχετίζονται με την Ελληνική Αρχαιότητα που τόσο αγαπά, ενώ έρχονται σε διάλογο και με την επιστήμη της Ιστορικής και Συγκριτικής Ανθρωπολογίας (έχει διοριστεί και διδάσκει και σε τμήμα Ανθρωπολογίας).
Ο πολιτισμός της Αρχαίας Ελλάδας, είναι βέβαια, αυτό που κυρίως τον εμπνέει και τον απασχολεί ερευνητικά ενώ η φήμη του ‘’genius’’ που τον συνοδεύει, είναι για εκείνον μη αναγνωρίσιμο κεφάλαιο, κάτι δηλαδή, που το προσπερνάει απλοποιώντας τις καταστάσεις και περιγράφοντας τις...σε γήινες αποχρώσεις!
Μιλώντας για την προσφιλή του περιοχή, της Μεθοδολογίας στην Έρευνα, ακόμη κι όταν η συζήτηση γίνεται δύσκολα σύνθετη κι εξειδικευμένη, διακρίνεις την διαφορετικότητα του, να είναι απλός και προσηνής.
Ο Έλληνας επιστήμονας είχε την καθοριστική εμπειρία να περάσει τρία χρόνια της διεθνούς καριέρας του ως ερευνητής στο διάσημο και μοναδικό στο είδος του Διεπιστημονικό Κέντρο, Society of Fellows του Πανεπιστημίου Harvard ή, όπως αλλιώς είναι γνωστό, Society for Geniuses.
Η πλειονότητα των Εταίρων της Society είναι ερευνητές και πολλοί από αυτούς νομπελίστες θετικών επιστημών.
Υπήρξαν, βέβαια, και περιπτώσεις Εταίρων που σχετίζονταν με θεωρητικές επιστήμες, όπως ο Noam Chomsky στην Θεωρητική, ο Paul de Man, ο Stanley Cavell στη Φιλοσοφία.
Βασικός επισκέπτης της Society τότε, ο Stephen Hawking. Ο Δημήτρης Γιατρομανωλάκης που τον γνώρισε εκείνη την εποχή, έχει συναρπαστικές εντυπώσεις και ιστορίες να πει, από τις συναντήσεις μαζί του. Κοιτώντας τα πρόσφατα έργα του Έλληνα ερευνητή, ένα από αυτά, σχετίζεται με τομές στο χώρο της Μεθοδολογίας που ο ίδιος έχει εισαγάγει.
Όπως το 2016 δημοσίευσε τη μελέτη ’Soundscapes’ όπου διερευνά ηχοτοπία στην αρχαία ελληνική αγγειογραφία.
Στο νέο βιβλίο του με ένα μεγαλοφυές κείμενο, μπορεί κανείς να πει, και ύφος γραφής που σε γητεύει, είναι οι Πολιτικές Μυθογένεσης, είναι...οι μυθογενετικοί, όπως τους ορίζει ο Γιατρομανωλάκης μηχανισμοί στην τέχνη κα τη διανόηση της Ευρωπαϊκής Πρωτοπορίας (avant-garde).
Η σχέση της πρωτοπορίας με την ελληνική αρχαιότητα, ξεδιπλώνονται στις σελίδες του, καθώς και οι πολύπλοκοι διάλογοι στοχαστών και ζωγράφων της πρωτοπορίας με την προσωκρατική φιλοσοφία, αλλά και με την αρχαία ελληνική μυθολογία.
Η έκδοση από τον Ίκαρο, ιδιαιτέρως κομψή, με έξοχες φωτογραφίες πρωτοποριακών έργων τέχνης.
Το βιβλίο, δουλεμένο στην κάθε του λεπτομέρεια με αξιοζήλευτο δυναμισμό που αφορά στις επιστήμες της ιστορίας των ιδεών και της ιστορίας τέχνης.
Αλλά φυσικά, σχετίζεται με την ελληνική αρχαιότητα και, πιο σημαντικό για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, ότι είναι εύληπτο, διαβάζεται μονορούφι, σχεδόν σαν...αστυνομικό μυθιστόρημα, να εκτυλίσσεται σε αδιερεύνητα τοπία σκέψης.
Οι 150 σελίδες του, που κατακλύζουν με πρωτοτυπία τον αναγνώστη, κάνουν το βιβλίο, από τα πλέον συναρπαστικά που έχω διαβάσει και που έχουν γραφεί στην ελληνική γλώσσα την πρόσφατη δεκαετία.
Δεινότατος αφηγητής ο Δημήτρης Γιατρομανωλάκης, ξεχωρίζει με τη νεωτερικότητα του, δημιουργώντας ένα βιβλίο που μάς στροβιλίζει σε σαγηνευτικές μυθογενέσεις, αναδείχνοντας πώς, πρωτοποριακές φωνές στη Γαλλία και αλλού τέμνονται ριζοσπαστικά με το ελληνικό παρελθόν.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ«1821 Πριν και Μετά»: Η μεγάλη επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη«Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού για πρώτη φορά στο Εθνικό ΘέατροΒιβλιοπαρουσίαση: 1821-2021: Η «άλλη» εθνική ποίηση (Εκδόσεις Gutenberg)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Vodafone: Πρόβλημα στο δίκτυο - Τι έχει γίνει με το ίντερνετ
- Κιλκίς: Ένα χωριό… «Φύσκα» στον κορονοϊό – Στο 17% η θετικότητα!
- Lockdown: Στο τραπέζι τροποποίηση του κωδικού 6. Αλλάζουν οι μετακινήσεις μας;
- Κορωνοϊός: Η 20χρονη που νόσησε ήπια, αλλά κινδύνευσε να πεθάνει σε ΜΕΘ μέσα σε λίγες μέρες
- ΠΟΥ: Η πανδημία δεν θα τελειώσει φέτος - Ποια είναι τα καλά νέα
- Γυναίκα πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία τρεις ημέρες αφότου έκανε το εμβόλιο της Pfizer
- Survivor: Μπαίνει και προκαλεί πάταγο - Έλληνας παρουσιαστής φεύγει για Άγιο Δομίνικο (pics+vid)
- Εσύ έχεις φάει στο παλιότερο εστιατόριο της Ελλάδας;
- Lockdown: Αλλάζουν οι μετακινήσεις μας; Στο τραπέζι τροποποίηση του κωδικού 6
- Πάνω από 1.200 καλλιτέχνες απαντούν στους 56 υποστηρικτές της Μενδώνης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
- Βιβλιοπαρουσίαση: Πολιτικές Μυθογένεσης του Δημήτρη Γιατρομανωλάκη (Εκδόσεις Ίκαρος)
- Και η Θήβα απέκτησε φυσικό αέριο
- Σκυλακάκης: Κάθε εβδομάδα αυστηρού lockdown κοστίζει 200 εκατ. ευρώ στην οικονομία
- ΣΕΗ: 18 νέους φακέλους παρέδωσε ο Πασχάλης Τσαρούχας στον εισαγγελέα
- «1821 Πριν και Μετά»: Η μεγάλη επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Βιβλιοπαρουσίαση: Πολιτικές Μυθογένεσης του Δημήτρη Γιατρομανωλάκη (Εκδόσεις Ίκαρος)
- ΣΕΗ: 18 νέους φακέλους παρέδωσε ο Πασχάλης Τσαρούχας στον εισαγγελέα
- Σκυλακάκης: Κάθε εβδομάδα αυστηρού lockdown κοστίζει 200 εκατ. ευρώ στην οικονομία
- «1821 Πριν και Μετά»: Η μεγάλη επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη
- Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
- Και η Θήβα απέκτησε φυσικό αέριο
- Αντιδράσεις προσωπικοτήτων για την πενταμερή - Ποια λύση ετοιμάζεται για το Κυπριακό
- Μετρό παράλληλα με τη Λ. Κηφισίας
- Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κλείνει τα 90 και κάνει πάρτι στο Zoom
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 1ο εργαστήριο Περιφερειακού Δικτύου Γυναικείων Επιχειρήσεων
- Μπεκατώρου: Μου δίνουν κουράγιο οι αλλαγές στους θεσμούς που φέρνει το #metoo
- Μεγάλη επιχείρηση για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – 11 συλλήψεις
- ΚΕΔ: «Έκπληξη και απογοήτευση με Σνόντι»
- Κλείνει στις 16:30 ο σταθμός του Μετρό στο «Σύνταγμα»
- Σύσκεψη στο Μαξίμου για κορωνοϊό - Τα «έξυπνα μέτρα» που παρουσιάστηκαν
- «Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη», είπε ο Δρίτσας – ΝΔ καλεί Τσίπρα να πάρει θέση (ηχητικό)
- Victoria’s Secret: Η άνοδος και η πτώση μιας αυτοκρατορίας εσωρούχων
- Κουφοντίνας : Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικό χτύπημα – Με επείγον σήμα στο Πεντάγωνο προειδοποιεί για νέο «Συκούριο»