Βlood-e: Η ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών

Με αφορμή μία μετάγγιση αίματος που δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια των μαθητικών τους χρόνων, η Ναταλία Κρίτσαλη και η Ναταλία Μπουγαδέλλη, συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει μεγάλο κενό στην Ελλάδα όσον αφορά την αιμοδοσία και τον τρόπο που αυτή γίνεται. Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν την ιδέα πράξη και να δημιουργήσουν το Blood-e, μία startup επιχείρηση που επιδιώκει να αυξήσει τα ποσοστά των εθελοντών αιμοδοτών και να ενισχύσει την αιμοδοσία στην Ελλάδα.
Η Ναταλία Κρίτσαλη μιλά στην HuffPost Greece για την ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών που έχουν δημιουργήσει.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το Βlood-e;
Το Blood-e ως ιδέα προέκυψε το 2012 όταν ήμασταν μαθήτριες λυκείου και ήρθαμε αντιμέτωπες με το πρόβλημα της αιμοδοσίας. Η γιαγιά της Ναταλίας (Μπουγαδέλλη) χρειαζόταν μετάγγιση αίματος και δυστυχώς η ανάγκη δεν μπορούσε να καλυφθεί από συγγενείς και φίλους. Η μοναδική λύση που βρέθηκε τότε είναι να γίνει έκκληση στο διαδίκτυο, σε blogs και στο facebook. Με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποίησαμε τόσο το μέγεθος του προβλήματος όσο και την ανάγκη ύπαρξης μίας σελίδας όπου με ασφάλεια οι έχοντας ανάγκη για αίμα θα μπορούν να δημοσιεύουν τις εκκλήσεις τους. Το Μάιο του 2014, όταν πλέον αποκτήσαμε τις γνώσεις μέσω των σπουδών μας στο ηλεκτρονικό επιχειρείν και την πληροφορική καταφέραμε να κάνουμε την ιδέα μας πράξη.

Με ποιον τρόπο βοηθά το Βlood-e, ώστε να δώσει ο κόσμος αίμα;
Το Blood-e αποτελεί μία ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών. Μία κοινότητα στην οποία οι έχοντας ανάγκη για αίμα μπορούν με ασφάλεια να απευθύνουν την έκκληση τους για αίμα. Ακόμα, ως ομάδα δίνουμε μεγάλη αξία στην εκπαίδευση και στη καλλιέργεια της εθελοντικής κουλτούρας. Στα πλαίσια αυτά σκοπεύουμε να έχουμε παρουσία σε σχολεία και πανεπιστήμια και να τρέξουμε εκπαιδευτικά διαδραστικά προγράμματα που θα συμβάλλουν στο στόχο αυτό. Τέλος, το σημαντικότερο κομμάτι του έργου μας είναι η ενημέρωση και η παρακίνηση των πολιτών. Όλες οι δράσεις μας και οι ενέργειες προώθησης και επικοινωνίας που κάνουμε στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην ενημέρωση για το πρόβλημα της έλλειψης μονάδων αίματος.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα, στην οποία λειτουργεί καλά το σύστημα αιμοδοσίας;
Δυστυχώς, όχι. Η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου ετησίως αναζητούνται 700.000 μονάδες αίματος και από αυτές μόνο το 30-35% προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες. Το δυσάρεστο είναι ότι παρά τις προσπάθειες των νοσοκομείων για την αιμοδοσία δεν υπάρχουν οι πόροι αλλά και η οργάνωση για να γίνουν συντονισμένες δράσεις για την αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών. Τέλος, το σύστημα αιμοδοσίας της χώρας δεν είναι αυτοματοποιημένο και ψηφιοποιημένο.

Γιατί να γίνει κάποιος αιμοδότης;
Το σημαντικότερο όφελος που έχει ένας άνθρωπος που γίνεται αιμοδότης είναι ικανοποίηση που αντλεί γνωρίζοντας ότι το αίμα που έδωσε μπορεί να σώσει μέχρι και 3 ανθρώπινες ζωές. Ταυτόχρονα, η αιμοδοσία έχει πολλά οφέλη και για τον αιμοδότη, καθώς βελτιώνεται η ροή αίματος και ισορροπία των επιπέδων σιδήρου. Ειδικά στους άντρες η αιμοδοσία είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της υγείας τους.

Κερδίσατε το 3ο βραβείο στο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας i-bank Καινοτομία και Τεχνολογία και το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων και την Metlife. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα βοηθά τους νέους να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους;

Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και περισσότερες προσπάθειες στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και των startups. Στην περίπτωση μας έχουμε πάρει πολύ μεγάλη βοήθεια, ξεκινήσαμε το Μάιο του 2014 με τη στήριξη του Impact Hub Athens και το Μάρτιο του 2015 ως υπότροφοι του προγράμματος Angelopoulos CGI U Fellowship δεχτήκαμε μία σημαντική χρηματοδότηση για να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. Θεωρώ ότι οι προσπάθειες που γίνονται συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσεις και εάν γίνουν πιο συντονισμένες προσπάθειες και υπάρχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση τότε το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικό σε παγκόσμιο επίπεδο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα