«Βlue Whale»: Τι είναι το υποτιθέμενο ρωσικό «παιχνίδι αυτοκτονίας» στο Ίντερνετ που φέρεται να συνδέεται με πολλούς θανάτους εφήβων

Διεθνή ανησυχία έχει προκαλέσει ένα υποτιθέμενο «παιχνίδι αυτοκτονίας» ρωσικής προέλευσης στο Ίντερνετ, που φέρεται να εξαπλώνεται και να συνδέεται με τους θανάτους 130 εφήβων.

Πρόσφατα η βρετανική ταμπλόιντ «The Sun» δημοσίευσε θέματα για το συγκεκριμένο παιχνίδι , ονόματι «Blue Whale», το οποίο εμφανίζεται να αποτελεί μια νέα, επικίνδυνη «μόδα» στο Διαδίκτυο. Όπως αναφερόταν σε ένα εξ αυτών, θεωρείται πως
πρόκειται για ένα online group στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να αυτοκτονήσουν- για την ακρίβεια, αναφέρεται ότι υπάρχει ένας «διαχειριστής γκρουπ» που αναθέτει «αποστολές» στα μέλη, που πρέπει να τις ολοκληρώσουν μέσα σε 50 ημέρες. Οι αποστολές αυτές περιλαμβάνουν από παρακολούθηση ταινιών τρόμου και ξύπνημα σε ασυνήθιστες ώρες μέχρι αυτοτραυματισμούς (εξ ου και το όνομα «μπλε φάλαινα»- ένας από τους πιο γνωστούς αυτοτραυματισμούς είναι το χάραγμα μιας φάλαινας με μαχαίρι στο χέρι)- κάτι που φαίνεται να κλιμακώθηκε, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαχειριστές ζήτησαν αυτοκτονίες.

Le « Blue Whale Challenge », le jeu suicidaire et stupide des réseaux sociaux arrive en France https://t.co/GUPTaW4i8B pic.twitter.com/iOHA3APeed

Esprit Ivoirien (@Esprit_225) March 29, 2017

Σύμφωνα με την εφημερίδα Novaya Gazeta, εκτιμάται πως έχουν λάβει χώρα 130 αυτοκτονίες παιδιών στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Απριλίου 2016- με ένα 15χρονο και ένα 16χρονο κορίτσι να βρίσκουν τον θάνατο πέφτοντας μαζί στο κενό από τον 14ο όροφο. Άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν άλλο ένα 15χρονο κορίτσι που πήδηξε από τον 5ο όροφο, ένα 14χρονο κορίτσι που φέρεται να πήδηξε στις ράγες του τρένου και ένα 13χρονο αγόρι στην Ουκρανία που, όπως αναφέρθηκε, σώθηκε την τελευταία στιγμή πριν πηδήξει και αυτό.

#BLUE #NATION ‘#Blue #Whale’ suicide game linked to 130 teen #deaths is just tip of the iceberg in the world’s suicide #capital #Russia pic.twitter.com/tQ7zpfWpah

— George Robert (@mertennikell) March 27, 2017

Όπως αναφέρει η The Sun, οι ρωσικές αρχές διερευνούν την υπόθεση, και επίσης αναφέρθηκε ότι δύο έφηβοι συνελήφθησαν επειδή κατέγραψαν τη διπλή αυτοκτονία των δύο πρώτων κοριτσιών.

Inquiétude au Mexique en raison de la mode macabre débutée en Sibérie, et dite #ballenaazul menant des adolescents au suicide #BlueWhale pic.twitter.com/B6R7185pv2

— LesNews (@LesNews) April 2, 2017

Ωστόσο, σε δημοσίευμα του BuzzFeed News αναφέρεται πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τα παιδιά που αυτοκτόνησαν έπαιζαν το συγκεκριμένο παιχνίδι. Όπως σημειώνεται, ο όλος «πανικός» άρχισε τον Νοέμβριο του 2015, όταν ένα κορίτσι (Ρίνα Παλένκοβα) ανέβασε φωτογραφία της στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VK με τη λεζάντα «αντίο» λίγο πριν αυτοκτονήσει πηδώντας στις γραμμές του τρένου. Η δημοσίευση αυτή «έγινε viral», και στη συνέχεια meme, το οποίο έγινε γνωστό εντός και εκτός Ρωσίας ως «Nya.Poka» (Νία, Αντίο).

Η κοπέλα είχε κάνει δημοσιεύσεις περί κατάθλιψης και αυτοκτονίας πριν τον θάνατό της, που κυκλοφόρησαν ευρέως μετά. Οι σελίδες που έκανε share η ίδια (πολλές εκ των οποίων έχουν κατεβεί) περιελάμβαναν μηνύματα περί θεμάτων ψυχικής υγείας, βίας και θανάτου.

Ακολούθησε δημοσίευμα της Novaya Gazeta τον Μάιο του 2016 περί «ομάδων αυτοκτονίας» και σταδιακά το θέμα άρχισε να αποκτά διαστάσεις. Η εφημερίδα επικρίθηκε από πολλούς, και απάντησε πως τα περί 130 θανάτων προέκυψαν από δίκτυα γονέων- ωστόσο οι προσπάθειες επικοινωνίας με τα γκρουπ αυτά ήταν ανεπιτυχείς. Όπως σημειώνει το BuzzFeed News, λίγο μετά, ο Σεργκέι Σόκολοφ, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της Novaya Gazeta, απολύθηκε μαζί με έναν συνάδελφό του για «μη αποδεκτές μεθόδους» όσον αφορά στην έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Στη συνέχεια οι κοινότητες «Blue Whale» άρχισαν να ανεβάζουν «περίεργα» μηνύματα, εκμεταλλευόμενα την έκταση που είχε πάρει το θέμα, και έρευνα πραγματοποίησε και η ιστοσελίδα Lenta.ru. Βάσει αυτής, «κοινότητες αυτοκτονίας» υπάρχουν στο VK από το 2015 και έγιναν πιο δημοφιλείς μετά τον θάνατο της Παλένκοβα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ένα από τα αρχικά αυτά γκρουπ απέκτησε «κλώνους», που ανέβαζαν περιεχόμενο το οποίο εμφανιζόταν να ενθαρρύνει αυτοκτονίες και αυτοτραυματισμούς, μέσω «μυστηριωδών» δημοσιεύσεων – και στη συνέχεια οι δημιουργοί (αποσκοπώντας σε επισκέπτες και διαφημίσεις) έφτιαξαν ένα παιχνίδι (Blue Whale) και έκαναν ότι πραγματικοί άνθρωποι είχαν αυτοκτονήσει. Άλλοι admins είπαν ότι σκοπός ήταν να έρθουν σε επαφή με πραγματικούς νέους που χρειάζονταν βοήθεια.

This Is How A Teenager's Suicide Sparked Panic Over "Blue Whale" Online Communities https://t.co/Y6oFZmvjAh via @RachaelKrishna @kertyschoo pic.twitter.com/rhdXFYOPiJ

Ryan Broderick (@broderick) April 5, 2017

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Lenta, ενδεχομένως να υπάρχουν όντως αυτοκτονίες, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν 130. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγε η έρευνα ήταν πως οι αυτοκτονίες που έλαβαν χώρα στα αλήθεια μάλλον δεν σχετίζονταν με τις ομάδες «Blue Whale».

Το θέμα έγινε γνωστό και στη Δύση, και τον Φεβρουάριο του 2017 ρωσικά ΜΜΕ άρχισαν να προβαίνουν ξανά σε δημοσιεύματα, όπου υπήρχαν αναφορές περί αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για το παιχνίδι- με αύξηση των αναζητήσεων στο Google. Το παιχνίδι περιγραφόταν αυτή τη φορά ως ένα «challenge» (πρόκληση) 50 ημερών, που είχε «αποστολές» και αυτοκτονίες. Κάποια στιγμή, δημοσιογράφος του Radio Free Europe διείσδυσε σε μια από αυτές τις κοινότητες, υποκρινόμενος ότι είναι 15χρονο παιδί. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, του ζητήθηκε να αυτοτραυματιστεί, ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με το αν το φαινόμενο περιλαμβάνει όντως αυτοκτονίες.

Τον Μάρτιο, το Life.ru ανέβασε δημοσίευμα όπου υποστηριζόταν πως το παιχνίδι έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ Ρώσοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί κ.α. έχουν αναφερθεί στο θέμα. Επίσης, στο Ίντερνετ έχουν εμφανιστεί ομάδες κατά των αυτοκτονιών του Blue Whale (ωστόσο ένας admin είπε στο BuzzFeed ότι το έκανε απλά για τα like, για να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο).

Σε κάθε περίπτωση, όπως καταλήγει το δημοσίευμα του BuzzFeed News, ένα μέλος της ομάδας δημοσίων σχέσεων του VK δήλωσε πως η εταιρεία κλείνει συστηματικά ομάδες και σελίδες με δημοσιεύσεις που δείχνουν να σχετίζονται με αυτοκτονίες, ενώ επίσης αναπτύσσεται αλγόριθμος που μπλοκάρει αυτόματα υλικό τέτοιου είδους.

Προειδοποιήσεις έχουν απευθύνει και οι αρμόδιες Aρχές στην Ελλάδα αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά αυτού του είδους.

«Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλά περιστατικά παιδιών τα οποία είναι σε προεφηβεία ή εφηβεία και πέφτουν θύματα παραπλάνησης, από αμφιβόλου ποιότητας site τα οποία τους προτρέπουν να κάνουν πράξεις που είναι στα όρια της παρανομίας και της τρέλας», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των Ελλήνων χρηστών ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα