Βόμβα στα θεμέλια της αξιολόγησης η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό

Βόμβα στα θεμέλια της επικείμενης αξιολόγησης χαρακτηρίζουν τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό έμπειρα στελέχη και στο θέμα της διαπραγμάτευσης αλλά και στον τομέα του Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι δύο πλευρές έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της μεταρρύθμισης και κυρίως στον τρόπο που θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που ορίζει το Μνημόνιο, γεγονός που αυτή τη στιγμή κάνει αγεφύρωτες τις διαφορές μεταξύ Αθήνας
και δανειστών.

Αν και αρκετοί είναι αυτοί που σχολιάζοντας τη στάση που κρατούν οι δύο πλευρές τη χαρακτηρίζουν ως «στρατηγική τοποθέτηση» πριν ξεκινήσει επίσημα η διαπραγμάτευση, δεδομένο θεωρείται ότι το Ασφαλιστικό θα κρίνει τόσο την επιτυχή ολοκλήρωση όσο και το χρόνο που θα επέλθει η συμφωνία.

Ήδη οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι δεν έχει διάθεση να αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών για νέες περικοπές ακόμα και στις κύριες συντάξεις, επιμένοντας στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Επιπλέον η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία των συντάξεων στις οικογένειες αλλά και στην οικονομία, δεδομένου ότι τα στοιχεία δείχνουν πως ένα μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων στηρίζουν όχι μόνο το δικό τους νοικοκυριό αλλά και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, εξαιτίας της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της μείωσης των μισθών.

Σε αυτό το πλαίσιο τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ετοιμάζουν μελέτη με την οποία θα αποδεικνύεται ότι η μείωση των κύριων συντάξεων όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού συστήματος, αλλά θα παρατείνει την ύφεση και θα στερήσει ρευστό από την αγορά.

Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση επιμένει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς να προηγηθεί ο «εθνικός διάλογος» με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να τους παρουσιάσει το σχέδιο της και να ακούσει τις απόψεις όλων των φορέων.

Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, καθώς οι δανειστές έχουν απαιτήσει από το υπουργείο Εργασίας να τους παρουσιάσει ολοκληρωμένες τις κυβερνητικές προτάσεις στις αρχές Ιανουαρίου, πριν δηλαδή την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου.

Αντίστοιχα η κυβέρνηση επιθυμεί να καταθέσει το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου, με στόχο να ψηφιστεί το αργότερο έως τα τέλη του Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η εμπλοκή με τους δανειστές και να ανοίξει το συντομότερο δυνατό ο δρόμος για τη διαχείριση του χρέους.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να παρουσιάσει και στη συνέχεια να συναποφασίσει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (KΥΣΚΟΙΠ) το τελικό σχέδιο μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού Συστήματος. Στόχος το νέο σχέδιο να καθιστά βιώσιμα τα Ταμεία, ενώ παράλληλα θα επιτυγχάνει τους στόχους εξοικονόμησης δαπανών, προκειμένου οι δανειστές να μην αυξήσουν τις απαιτήσεις τους για νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Η διαφαινόμενη «εμπλοκή» στο Ασφαλιστικό είναι προφανές ότι έχει να κάνει άμεσα και με τη διελκυστίνδα που έχει ξεκινήσει αναφορικά με την παραμονή και το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος του, το οποίο λήγει το Μάρτιο του 2016.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η «σκληροπυρηνική» στάση που κρατούν τα στελέχη του ΔΝΤ αναφορικά με τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στο Ασφαλιστικό δεν βοηθούν στην εξεύρεση κοινής λύσης.

Οι συγκεκριμένοι φόβοι ενισχύονται και από το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει για την παραμονή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, καθώς γνωρίζει ότι έχει πάντα το ρόλο του «σκληρού» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και μάλιστα ενόψει τη πρώτης αξιολόγησης που θα κρίνει την υλοποίηση τουλάχιστον του 60% του προγράμματος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα