Βόρεια Μακεδονία: Διάλυση του Κοινοβουλίου - Πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου

Το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας διαλύθηκε (Κυριακή 16 Φεβρουαρίου) και όρισε την 12η Απριλίου ως ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, οκτώ μήνες πριν από το τέλος της τετραετίας. Οι εκλογές αναμένεται να λάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές των Σοσιαλδημοκρατών του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Η κίνηση της προσφυγής στις κάλπες, η οποία εγκρίθηκε από

108 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών, ακολουθεί την παραίτηση του Ζάεφ τον περασμένο μήνα, που ήρθε μετά την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει στη χώρα του μια ημερομηνία για να έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ζάεφ αντικαταστάθηκε από προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του υπουργού Εσωτερικών Όλιβερ Σπάσοφσκι, η οποία είχε ως αποστολή να εξασφαλίσει συνθήκες ελεύθερης και δίκαιης ψηφοφορίας.

«Έχω υπογράψει την απόφαση (για να ορίσω την ημερομηνία) για πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταλάτ Τζαφέρι, προέδρου της Βουλής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε τον Οκτώβριο να αφήσει τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ, παρά τις ανησυχίες για την αυξημένη εμπλοκή κινεζικών και ρωσικών συμφερόντων στα Βαλκάνια

Τα Σκόπια ανέμεναν την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών μετά την επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα, αφού άλλαξε το όνομα της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» από «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο Μακρόν ηγήθηκε επίσης μιας ομάδας ηγετών της ΕΕ, η οποία απέκλεισε την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία.

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο φιλοδοξούν επίσης να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η διαδικασία διεύρυνσης έχει «παγώσει» σε μεγάλο βαθμό, εν μέσω ανησυχιών στη Δύση σχετικά με τη μετανάστευση και το Brexit.

Η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, οι άλλες δυο υποψήφιες προς ένταξη χώρες από τα Βαλκάνια, υστερούν πολύ στην κάλυψη των σχετικών κριτηρίων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση, Όλιβερ Βαριέλι, πρότεινε να δοθεί στα μέλη της ΕΕ η εξουσία να καθυστερούν ή να αναστρέφουν τη διαδικασία αποδοχής νέων εθνών, ή να υποχρεώνουν υποψήφιες χώρες σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, εφόσον διαπιστώνουν σοβαρά προβλήματα.

Η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στις αρχές του 2020, μόλις η ένταξή της επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της συμμαχίας υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

πηγή: Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Μηταράκης: «Στο ψυγείο» οι επιτάξεις ακινήτων για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό Αντίδραση Αναστασιάδη στις τουρκικές προκλήσεις για τα Βαρώσια: Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα Ιατροδικαστικό Πόρισμα: Το νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου υπέστη σεξουαλική κακοποίηση
Keywords
Τυχαία Θέματα