Βόρεια Συρία: Το μητριαρχικό χωριό που δημιούργησαν οι γυναίκες που γλίτωσαν από τον θάνατο
Στο χωριό του Jinwar στη Ροζάβα της Βόρειας Συρίας οι γυναίκες προσπαθούν και πάλι να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Μετά την τουρκική εισβολή που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα, στην περιοχή που με κόπο ανέστησαν από το μηδέν, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι κάτοικοι καλούνται να παλέψουν για τη ζωή τους.
Στην επαρχία, από τότε που δημιουργήθηκε, μένουν μεταξύ άλλων οικογένειες Κούρδων, Γιαζίντι και Αράβων. Είναι όλες γυναίκες, ενώ τα μοναδικά αγόρια που υπάρχουν στην περιοχή είναι παιδιά.
Η φυλη των Γιαζίντι -που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι μαζικές δολοφονίες και οι απαγωγές που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος εναντίον τους στο Ιράκ συνιστούν εθνοκάθαρση. Οι εκατοντάδες γυναίκες που απήχθησαν παντρεύτηκαν με τη βία, πουλήθηκαν σαν να αποτελούν αντικείμενα ή θυσιάστηκαν από μαχητές και υποστηρικτές του ισλαμικού κράτους.
Αναφέρεται μόνο ότι με βάση τους υπολογισμούς, περίπου 6.400 Γιαζίντι έπεσαν στα χέρια των μαχητών των ισλαμιστών. Λίγο περισσότερες από 3.000 κατάφεραν να δραπετεύσουν την ώρα που η τύχη των υπολοίπων αγνοείται ακόμα και σήμερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Rojava: Χτίζοντας ένα «αυτόνομο κράτος» από την αρχή στη Βόρεια Συρία. Απλά ένα κοινωνικό πείραμα ή μία «αθόρυβη» επανάσταση;
Πορτρέτα γυναικών της Αν.Τουρκίας που εκπλήσσουν με τη στάση ζωή τους. Το εναλλακτικό μοντέλο ισότητας που θα ξάφνιαζε τη Δύση
Εισβολή της Τουρκίας στην Συρία - Εικόνες μέσα από την περιοχή των Κούρδων που βομβαρδίζεται
Οι κόρες της φωτιάς
Οι γυναίκες που κατάφεραν να επιβιώσουν όμως ενώθηκαν με άλλες και έκαναν πράξη ένα μικρό θαύμα που ακούει στο όνομα Jinwar. Στη Ροζάβα, μετά την ήττα των τζιχανιστών, επιχείρησαν έτσι να δημιουργήσουν τη δική τους ουτοπία. Οι Κούρδισσες ανάρτισσες, που δεν έπαψαν ούτε λεπτό να μάχονται με τα όπλα στο χέρι, οι Γιαζίντι και όσες έφτασαν εκεί προσπάθησαν να οικοδομήσουν έναν χώρο όπου οι γυναίκες θα βίωναν την ολοκληρωτική τους χειραφέτηση.
Το οικολογικό χωριό Jinwar έγινε το σπίτι τους και αποτέλεσε ως εκ τούτου, ένα κοινωνικό πείραμα στην κορυφή του οποίου θα βρίσκονταν η μητριαρχία. Τα σπίτια στην περιοχή είναι πλίθινα και οικολογικά ενώ οι άνθρωποι συναλλάσσονται με βάση τα προϊόντα που ανταλλάσσουν. Το χρήμα ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα.
Die Frauen* und Kinder aus dem ökologischen Frauendorf #JINWAR erzählen über den Einfluss des Krieges auf ihr Leben im Dorf: https://t.co/ne4BY3J29b
— WomenDefendRojava Deutschland (@WomenDefendRoj1) October 21, 2019Οι γυναίκες εκεί δεν θέλουν να παντρευτούν ενώ βρίσκουν καταφύγιο με τα παιδιά τους αν έχουν χάσει τους συζύγους τους στον πόλεμο ή αν έχουν βιώσει την οποιαδήποτε μορφή πατριαρχικής καταπίεσης. Αναζητούν μια αυτόνομη ζωή και αποδεικνύουν πως μπορούν και θέλουν να ζήσουν «χωρίς τους περιορισμούς των καταπιεστικών δομών εξουσίας της πατριαρχίας και του καπιταλισμού», ανέφεραν μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει στον βρετανικό Guardian πριν από περίπου ένα χρόνο.
H 35χρονη Fatma Emin έχασε τον άνδρα της από τα πυρά του ISIS τον Αύγουστο του 2015 και έκτοτε η ανατροφή των παιδιών πέρασε αποκλειστικά στα χέρια της. Οι συγγενείς του συζύγου της αξίωσαν να παρατήσει τη δουλειά της και να μεγαλώσει τα έξι παιδιά της υπό το άγρυπνο βλέμμα τους.
Είναι μία από τις γυναίκες που κατέφυγε στη λωρίδα αυτή της γης στη βορειοανατολική Συρία που χτίστηκε αποκλειστικά από γυναίκες για τις γυναίκες. Ανεξάρτητα από θρησκείες, πολιτικά φρονήματα, εθνότητες και κουλτούρες. Οι κάτοικοι της κοινότητας είναι όλες θύματα βιασμού, φυλακίσεων, ενδοοικογενειακής βίας, ξεριζωμού, θύματα του ισλαμικού κράτους, ή απλώς των συζύγων τους.
H καλλιέργεια ενός μεγάλου οπωρώνα στην περιοχή της Ροζάβα είναι μια πράξη έντονης αντίστασης. Οι γυναίκες με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να καταστήσουν το χωριό αυτάρκες και ικανό να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς μια κοινότητα μπορεί να ζήσει και να εργαστεί με τη γη με βιώσιμο τρόπο. Οι μαχήτριες του Jinwar χτίζουν τα σπίτια τους, συναποφασίζουν, πορεύονται μαζί στην κοινή τους ζωή.
In einem kurzen Video erklären die Frauen und die Kinder aus dem Frauendorf Jînwar in NO-#Syrien, was der völkerrechtswidrige Angriffskrieg der Türkei für sie bedeutet:https://t.co/GWCQezbGmY#WomenDefendRojava#riseup4rojavapic.twitter.com/kulvUlsAtd
— CENÎ - Kurdisches Frauenbüro für Frieden e.V. (@ceni_v) October 21, 2019«Στο χωριό μας οι γυναίκες λαμβάνουν την καλύτερη θεραπεία για τα βασανιστήρια που έχουν υποστεί στο παρελθόν. Ο τόπος αυτός είναι ειρηνικός και καταφύγιο από τον πόλεμο. Τώρα είμαστε ελεύθερες», είχε τονίσει η 35χρονη Barwa Darwish στο ρεπορτάζ του Guardian.
Oι γυναίκες του Jinwar, μετά την τουρκική εισβολή, στέλνουν μήνυμα στους υποστηρικτές τους μέσω facebook, διευκρινίζοντας πως θα συνεχίσουν να παλεύουν, ακόμα κι αν οι αγώνες που δίνουν είναι συνήθως άνισοι. Αναφέρουν πως μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία πολλοί από τους συγγενείς τους σκοτώθηκαν, πολλά από τα σπίτια που έχτισαν δεν υπάρχουν πια, όμως δεσμεύονται να συνεχίσουν αγέρωχες.
Σε ένα από τα μηνύματά τους στη σελίδα «Jinwar-Free Women’s Village Rojava» επισημαίνουν μεταξύ άλλων:
Όπως θα έχετε δει όλοι, οι τουρκικές απειλές για την έναρξη μιας επίθεσης στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (NES) έχουν εντατικοποιηθεί. Αυτή η προσπάθεια κατοχής είναι μια άμεση και υπαρξιακή επίθεση στη ζωή μας, στα μέσα επιβίωσής μας, στην κοινωνία μας, στα κέρδη μας και στους αγώνες μας ως γυναίκες.
Το Jinwar είναι ένας από τους χώρους που κινδυνεύουν να σβήσουν σε περίπτωση τουρκικής κατοχής. Το χωριό βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα και είναι η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, η οποία το ίδρυσε επίσημα το 2014 ως πολυεθνικό πολιτικό πρόγραμμα, με ρίζες στο ιστορικό αγώνα του κουρδικού λαού για πολιτική αναγνώριση, ισότητα και δημοκρατία.
Χωρίς την επανάσταση της Ροζάβα και τις εμπειρίες των αγώνων των γυναικών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και περιόδους της ιστορίας, το Jinwar δεν θα υπήρχε. Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που έγιναν οι πρώτες προετοιμασίες για την κατασκευή του Jinwar. Από τότε πολλά πράγματα έχουν αναπτυχθεί, χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν να στηρίξουν στο χτίσιμο, το χωριό μεγάλωσε και έγινε ένας πολύ γνωστός και ζωντανός τόπος, σημαντικός για πολλούς στην περιοχή. Γυναίκες και παιδιά ζουν εδώ, αναπτύσσοντας κοινοτιστική ζωή, μαθαίνοντας, μοιράζοντας, δουλεύοντας στα χωράφια και τους κήπους, στην ακαδημία, στο σχολείο, στο φούρνο, στο μαγαζί του χωριού, στο κέντρο υγείας.
Το Jinwar αντιπροσωπεύει την πραγματοποίηση του ονείρου μιας ελεύθερης ζωής, τη δυνατότητά μας ως γυναίκες να συγκεντρώνουμε τη δύναμή και τη γνώση μας και να αναπτύσσουμε κοινοτικές εναλλακτικές λύσεις σε κάθε πτυχή της ζωής μας – παρά τις επιθέσεις και τις δυσκολίες που αποτελούν κομμάτι αυτού του τρόπου.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε να χάσουμε όσα έχουν δημιουργηθεί από τόσους πολλούς. Καλούμε όλες τις γυναίκες και τους ανθρώπους να στηρίξουν την αντίσταση μας.
Ας σηκώσουμε τις φωνές μας και να αναλάβουμε δράση για την απελευθέρωση των γυναικών, ας αγωνιστούμε για εναλλακτικές λύσεις.
Ας υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον ενάντια στις επιθέσεις του τουρκικού κράτους και από όλες τις άλλες μορφές πατριαρχικής βίας και καταπίεσης.
Jin, Jiyan, Azadî! – Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία!
«Από την αρχή, η Επανάσταση στην Ροζάβα ήταν μια διεθνιστική επανάσταση. Μια επανάσταση όχι μόνο για την απελευθέρωση του κουρδικού πληθυσμού στη Συρία, αλλά και της Μέσης Ανατολής από τους αιώνες της αποικιοκρατίας, της καταπίεσης και των δικτατοριών.
Και ήταν μια διεθνιστική επανάσταση, επειδή πολλοί διεθνιστές εντάχθηκαν σε αυτή την επανάσταση, στην πρώτη γραμμή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του τουρκικού φασισμού, βοηθήσαμε στα νοσοκομεία, φυτέψαμε δέντρα και εργαστήκαμε για να οικοδομήσουμε μια δημοκρατική, οικολογική κοινωνία βασισμένη στην απελευθέρωση των γυναικών. Και πολλοί επαναστάτες προσχώρησαν στον αγώνα σε όλο τον κόσμο, επειδή η επανάσταση στη Συρία μας έδειξε σε όλους μας ότι ένας άλλος κόσμος δεν είναι μόνο θεωρητικά εφικτός, αλλά στην πραγματικότητα είναι ενσωματωμένος στην καθημερινή ζωή.
Σήμερα ήρθε η στιγμή, να δείξουμε τι χτίσαμε τα τελευταία χρόνια με τη συντροφικότητα και τον διεθνισμό σε όλο τον κόσμο. Σήμερα ήρθε η στιγμή να εφαρμόσουμε ξανά τον διεθνισμό, εφαρμόζοντας την υπεράσπιση της επανάστασης και μέσω αυτού θα υπερασπιστούμε τις ελπίδες, τις επιθυμίες και τα όνειρά μας», υπογραμμίζουν σε άλλο τους μήνυμα.
(Με πληροφορίες από Guardian,Jinwar - Free Women’s Village Rojava, CNN)
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Οι αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου για το άσυλο Οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν περνάνε στα Βρασνά, γιατί «έτσι» - Μπλόκο στη εγκατάσταση προσφύγων Νεκρό το αγοράκι που αγνοείτο μετά την σύγκρουση σκάφους του Λ.Σ με λέμβο που μετέφερε πρόσφυγες- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σάκης Αρναούτογλου: Θα αλλάξει ο καιρός - Έρχεται κύμα ψύχους
- «Θα ήθελα η κηδεία μου να είναι διασκεδαστική, αντί για γαρύφαλλα να μου πετάνε…»
- Γιάννης Τσιμιτσέλης: «Ζητάω επίσημα συγγνώμη από τη Μιμή Ντενίση…»
- Άγριες Μέλισσες: Αυτοί είπαν «όχι» στη σειρά
- Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει χτίσιμο αφορολόγητου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
- Ελληνίδα τραγουδίστρια: «Ο μπαμπάς μου είναι δάσκαλος στην Αλβανία» (βίντεο)
- ΕΦΚΑ: Προαιρετική ασφάλιση σε μακροχρόνια ανέργους, για σύνταξη. Οι προϋποθέσεις
- Έλληνας ο καλύτερος γιατρός της χρονιάς στις ΗΠΑ
- ΕΦΚΑ: Προαιρετική ασφάλιση σε μακροχρόνια ανέργους, για σύνταξη-Οι προϋποθέσεις
- Εύα Καϊλή: Καταβεβλημένη στην κηδεία της καλής της φίλης, Σοφίας Κοκοσαλάκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Γιατί αλλάζουμε ξανά ώρα και τι γίνεται με την κατάργηση
- Ο «Γκρι καρδινάλιος», ο «Παπάρας» και ο «Μπουνταλάς»
- Η στρατηγική των ΕΛΠΕ για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα
- Τι να κάνετε αν ο σύντροφός σας έχει διαφορετικές συνήθειες ύπνου
- Βόρεια Συρία: Το μητριαρχικό χωριό που δημιούργησαν οι γυναίκες που γλίτωσαν από τον θάνατο
- Χούλιγκαν: «Είχα τα πολεμοφόδια σπίτι μου για τις γιορτές του Πάσχα»
- Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία μάρκα…
- Καλοκαίρι 2000: Όταν είχαν βρεθεί 58 Κινέζοι νεκροί μέσα σε φορτηγό - Η τραγωδία επαναλαμβάνεται
- Επίθεση χούλιγκαν στου Ρέντη: Η Αστυνομία ταυτοποίησε ακόμα πέντε άτομα
- Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και Εμπόριο στις Υπηρεσίες: μια σημαντική σχέση
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Βόρεια Συρία: Το μητριαρχικό χωριό που δημιούργησαν οι γυναίκες που γλίτωσαν από τον θάνατο
- Γιατί αλλάζουμε ξανά ώρα και τι γίνεται με την κατάργηση
- Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία μάρκα…
- Επίθεση χούλιγκαν στου Ρέντη: Η Αστυνομία ταυτοποίησε ακόμα πέντε άτομα
- Χούλιγκαν: «Είχα τα πολεμοφόδια σπίτι μου για τις γιορτές του Πάσχα»
- Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και Εμπόριο στις Υπηρεσίες: μια σημαντική σχέση
- Η στρατηγική των ΕΛΠΕ για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα
- Τι να κάνετε αν ο σύντροφός σας έχει διαφορετικές συνήθειες ύπνου
- Καλοκαίρι 2000: Όταν είχαν βρεθεί 58 Κινέζοι νεκροί μέσα σε φορτηγό - Η τραγωδία επαναλαμβάνεται
- Ο «Γκρι καρδινάλιος», ο «Παπάρας» και ο «Μπουνταλάς»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Πούτιν μετά την Συρία προετοιμάζει «απόβαση» στην Αφρική
- Αποκαλύφθηκε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Mazda
- Πάργα : Τουρίστρια έπεσε από το κάστρο και σκοτώθηκε
- Λαμία: 12 χρόνια για τον καυγά στο καφενείο που βγήκαν μαχαίρια
- Πάργα: Βουτιά θανάτου για τουρίστρια - Έπεσε από το κάστρο
- Ανατροπή φορτηγού στον Κηφισό με τραυματία - Ουρές χιλιομέτρων
- ΣΥΡΙΖΑ: “Ενώνουμε τη φωνή μας υπέρ του ΚΕΘΕΑ”
- Έξαλλοι στον ΠΑΟΚ με το νέο χορηγό του Άρη - Αφοπλιστική η απάντηση της Μαλαματίνας
- Η Όλγα Κεφαλογιάννη πρέσβης του ανθρωπιστικού έργου της HOPEgenesis
- Στρατιώτης στην ΕΛΔΥΚ κατηγορείται για άσεμνες πράξεις σε φοιτήτριες