Βουδαπέστη και Πράγα καλούν να δημιουργηθεί κοινός ευρωπαϊκός στρατός

Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Τσεχίας απηύθυναν έκκληση για τη δημιουργία το ταχύτερο ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης χθες Παρασκευή στη Βαρσοβία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τους ομολόγους τους της Πολωνίας και της Σλοβακίας, ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 για το Brexit στην Μπρατισλάβα.

«Πρέπει να δώσουμε την προτεραιότητα στην ασφάλεια και να αρχίσουμε την οικοδόμηση
ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού», υπογράμμισε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε να συμφωνεί, ωστόσο περιορίστηκε σε μια πολύ γενική τοποθέτηση: «η ασφάλεια είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα» και «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, μαζί, για την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε.

Καλώντας να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα των κρατών του Χώρου Σένγκεν, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα σημείωσε πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ενίσχυση της συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά και «την έναρξη μιας συζήτησης για την πιθανή δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού».

Η οικοδέσποινα της συνάντησης, η Πολωνία, έχει την ίδια θέση. Μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ την 23η Ιουνίου, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι αξίωσε την έναρξη θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας, με έναν πρόεδρο ο οποίος θα είναι επικεφαλής ενός ισχυρού κοινού στρατού.

Την Παρασκευή η επικεφαλής της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης Μπεάτα Σίντλο επανέλαβε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις ώστε η ΕΕ να γίνει ισχυρότερη και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, καλώντας αυτές οι μεταρρυθμίσεις να δώσουν κυρίως στους Ευρωπαίους την αίσθηση ότι είναι «οι κυρίαρχοι στην ΕΕ».

Κατά την άτυπη σύνοδο των 27 – ερήμην των Βρετανών – την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα αναμένεται να συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς το ΗΒ.

«Το Brexit δεν είναι απλά ένα συνηθισμένο συμβάν, είναι μια καμπή στην ιστορία της ΕΕ, για την οποία πρέπει να επεξεργαστούμε μια συνετή αντίδραση», είπε η Μέρκελ.

Το γερμανικό όραμα μιας ομόσπονδης Ευρώπης βρίσκεται στον αντίποδα εκείνου των νέων κρατών μελών, που θα επιθυμούσαν μάλλον μια συνομοσπονδία κρατών.

Άλλο ένα λεπτό ζήτημα στη σύνοδο θα είναι η κρίση των μεταναστών και των προσφύγων: οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται σθεναρά στο σύστημα ανακατανομής βάσει ποσοστώσεων που προτείνουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η Μέρκελ δήλωσε βέβαιη ότι μπορεί να βρεθεί «κοινό έδαφος». Οι πολίτες δεν θα αποδεχθούν την Ευρώπη παρά μόνο εάν αυτή «εγγυάται την υλική τους ευημερία. Οφείλουμε να προσφέρουμε θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες. Έχουμε πολλά να κάνουμε», ανέφερε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα