Βρετανία: Καθήκοντα σε μία αποσταθεροποιημένη κυβέρνηση για τον Τζαβίντ

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι όρισε νέο υπουργό Εσωτερικών τον Σατζίντ Τζαβίντ, έπειτα από την παραίτηση της Αμπερ Ραντ εξαιτίας του σκανδάλου που προκλήθηκε από τη μεταχείριση των μεταναστών από την Καραϊβική της γενιάς των Windrush, σε μία νέα κρίση που αποσταθεροποιεί την βρετανική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρετανία: Παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Άμπερ Ραντ λόγω σκανδάλων

Με την αποχώρηση της Αμπερ

Ραντ, η Τερέζα Μέι περνά και πάλι στην πρώτη γραμμή για να υπερασπισθεί μία πολιτική της οποίας υπήρξε κύριος αρχιτέκτονας κατά την θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών από το 2010 έως το 2016 στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε «πραγματική λυπημένη» από την αποχώρηση της υπουργού της, τον αντικαταστάτη της οποίας βρήκε μέσα σε ελάχιστες ώρες λίγες ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές που θεωρούνται τεστ για τη συντηρητική κυβέρνηση, η οποία είναι ήδη διαιρεμένη εξαιτίας του Brexit και εξαιρετικά ευάλωτη, αφού διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και εξαρτάται από τις ψήφους του ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας DUP.

Σύμφωνα με την βουλευτή Ντάουν Μπάτλερ, αρμόδια για θέματα ισότητας στη σκιώδη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος, η Τερέζα Μέι χάνει επίσης την ανθρώπινη ασπίδα της. «Είναι ώρα να παραιτηθεί με τη σειρά της», έγραψε στο Twitter η βουλευτής.

Οι Εργατικοί ζητούν ο νέος υπουργός Εσωτερικών να εμφανισθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου σήμερα το απόγευμα, όπως επρόκειτο να κάνει η Άμπερ Ραντ. «Περιμένουμε με ανυπομονησία τον Σατζίντ Τζαβίντ θα έρθει στη Βουλή των Κοινοτήτων για να εξηγήσει τα ψέματα της Ραντ, πώς θα επανορθώσει την κατάσταση, όταν θα παρουσιάσει τον νόμο για την αποζημίωση των θυμάτων, που έχει θέσει αριθμητικούς στόχους, πόσοι άνθρωποι απελάθηκαν αδίκως και τι γνώριζε η πρωθυπουργός», έγραψαν στον λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος στο Twitter στελέχη των Εργατικών.

Παιδί της μετανάστευσης

Η Αμπερ Ραντ πλήρωσε το σκάνδαλο που επονομάζεται Windrush, που αφορά τη μεταχείριση των μεταναστών που προέρχονται από την Καραϊβική και έφθασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, και προκάλεσε κύμα κατακραυγής στη χώρας.

Χιλιάδες μετανάστες από τις χώρες της Κοινοπολιτείας έφθασαν ανάμεσα στο 1948 -όταν το Windrush, το πρώτο πλοίο που μετέφερε μετανάστες, κατέπλευσε κοντά στο Λονδίνο- και τις αρχές της δεκαετίας του ’70, για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Τότε, οι μετανάστες αυτοί απέκτησαν το δικαίωμα να παραμείνουν επ΄αόριστον στη χώρα.

Αλλά εκείνοι που δεν ζήτησαν ποτέ έγγραφα ταυτότητας με όλους τους τύπους έτυχαν μεταχείρισης παράνομου μετανάστη και τους ζητήθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για κάθε χρόνο παρουσίας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χθες, από τις στήλες της Sunday Telegraph, ο Σατζίντ Τζαβίντ, 48 ετών, οι γονείς του οποίου είχαν μεταναστεύσει από το Πακιστάν κατά τη δεκαετία του ’60, εξέφρασε την πικρία του, εξηγώντας ότι και η δική του οικογένεια θα μπορούσε να δεχθεί απειλές απέλασης.

Με τον διορισμό του, το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται για πρώτη φορά στα χέρια μίας πολιτικής προσωπικότητας που προέρχεται από τη μετανάστευση.

Χάρη στην παρουσία του, η Τερέζα Μέι διατηρεί μία εύθραυστη ισορροπία στις τάξεις της κυβέρνησης ανάμεσα στους φιλοευρωπαίους και τους υποστηρικτές του Brexit. Η Αμπερ Ραντ ήταν φιλοευρωπαία. Ο Σατζίντ Τζαβίντ είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και στη συνέχεια τάχθηκε κατά ενός «ήπιου» Brexit.

Η παραίτηση της Ραντ είναι η τέταρτη κυβερνητικού στελέχους σε έξι μήνες: προηγήθηκαν εκείνες του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντέιμιαν Γκριν, αλλά και της υφυπουργού αρμόδιας για την αναπτυξιακή βοήθεια Πρίτι Πατέλ.

Από σήμερα, τα σημαντικότερα υπουργεία της βρετανικής κυβέρνησης, των Οικονομικών, των Εξωτερικών και των Εσωτερικών βρίσκονται στα χέρια τριών ανδρών: του Φίλιπ Χάμοντ, του Μπόρις Τζόνσον και του Σατζίντ Τζαβίντ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα