Βρετανικό Μουσείο: Πώς θα γίνουν οι αίθουσες της δυτικής πτέρυγας μετά την ανακαίνιση

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι νικήτρια του διαγωνισμού για τον επανασχεδιασμό της δυτικής πτέρυγας -όπου εκτίθενται και ταΓλυπτά του Παρθενώνα- αναδείχτηκε η Γάλλο-Λιβανέζα αρχιτέκτονας Lina Ghotmeh.

Στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε πέρυσι για την αναδιαμόρφωση της δυτικής πτέρυγας, όπου στεγάζονται επίσης οι ρωμαϊκές και αιγυπτιακές συλλογές, συμμετείχαν περισσότερα από 60 γραφεία. Πέντε εξ αυτών προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση, από την οποία ομόφωνα νικήτρια αναδείχτηκε

η ήδη πολυβραβευμένη -«rising star», όπως χαρακτηρίζεται- Lina Ghotmeh.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη British Museum (@britishmuseum)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lina Ghotmeh—Architecture (@linaghotmeh_architecture)

Η γεννημένη στη Βηρυτό, εγκατεστημένη στο Παρίσι 44χρονη αρχιτέκτονας, επικράτησε μεγάλων ονομάτων, όπως, σύμφωνα με το Architect’s Journal, ο David Chipperfield, το γραφείο του οποίου έχει αναλάβει την επέκταση και αναβάθμιση του δικού μας Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Μεταξύ άλλων, η Lina Ghotmeh έχει σχεδιάσει το Hermes Leather Workshop στη Νορμανδία, το Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας στο Tartu και το εντυπωσιακό πολυώροφο κτίριο κατοικιών Stone Garden κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού. Το Βρετανικό Μουσείο σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη ανάθεση του γραφείου της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dr Nicholas Cullinan OBE (@nicholascullinan)

Οι προτάσεις θα «μετατρέψουν τη Δυτική Πτέρυγα σε ένα ζωντανό μουσείο - έναν τόπο διαλόγου και επανεφεύρεσης», δημιουργώντας μια «αρχαιολογία του μέλλοντος, όπου οι ιστορικές αφηγήσεις διαπλέκονται με τις σύγχρονες προοπτικές», αναφέρεται σε ανάρτηση για το όραμα της Ghotmeh και της ομάδας της όσον αφορά την ανακαίνιση του Βρετανικού Μουσείου. 

Οι πρώτες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που δημοσίευσε η ίδια, όπως και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, στα social media δείχνουν πανύψηλες αίθουσες με ανοίγματα για το φυσικό φως και ανοιχτόχρωμες επιφάνειες στο χρώμα της πέτρας. 

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του τεράστιου έργου, σύμφωνα με προ μηνών δημοσίευμα των Financial Times, μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

«Οι προτάσεις της ομάδας της έδειξαν ένα εξαιρετικό και υλικά ευαίσθητο αρχιτεκτονικό όραμα για το Βρετανικό Μουσείο, και η ‘αρχαιολογική’ προσέγγισή τους κατανόησε τη φιλοδοξία το έργο αυτό να είναι τόσο μια πνευματική μεταμόρφωση όσο και μια αρχιτεκτονική», ανέφερε σε δήλωση του ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νίκολας Κάλιναν.

Η ανακαίνιση σημαίνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να μετακινηθούν -και μάλλον όχι να αποθηκευτούν- εξού και οι αισιόδοξες φωνές ότι οι εργασίες πιθανώς αυξάνουν τις πιθανότητες να προχωρήσουν οι συζητήσεις της χώρας μας με το Βρετανικό Μουσείο.

Related...Επαναπατρίζεται μελανόμορφο αγγείο από το Μουσείο Glencairn των ΗΠΑΑρχαία Μεσσήνη: Μελέτη πυροπροστασίας για τον αρχαιολογικό χώρο και το ΜουσείοOrin O'Brien: Ένα Όσκαρ για το μοναδικό κορίτσι στην ορχήστρα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανικό Μουσείο, Πώς,vretaniko mouseio, pos