Ξεκίνησε η πρώτη δίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στις Βρυξέλλες
Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες η δίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μοναδικού επιζώντα από τους τρομοκράτες που εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015.
Ο Αμπντεσλάμ, έχοντας γενειάδα και φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι με μακριά μανίκια, δήλωσε μέσω του δικηγόρου του ότι δεν επιθυμεί οι δημοσιογράφοι να τον τραβήξουν φωτογραφία.
Λίγο αργότερα είπε στο δικαστήριο ότι αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις.
Ο Αμπντεσλάμ μεταφέρθηκε στη
Η δίκη του, που διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αφορά το περιστατικό που προηγήθηκε της σύλληψής του τον Μάρτιο του 2016 όταν πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών που διεξήγαγαν έρευνα για τον εντοπισμό του.
Η υπόθεση αυτή είναι μόνο το προοίμιο άλλης δίκης που θα διεξαχθεί αργότερα στο Παρίσι και θα αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις οποίες συμμετείχε, από τις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 130 άνθρωποι.
«Πρέπει να παραμείνει μια κανονική δίκη. Αν υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, θα εκκενώσω την αίθουσα», προειδοποίησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Λικ Ενάρ πριν από την έναρξη της διαδικασίας.
Γύρω από το δικαστικό μέγαρο έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη της αστυνομίας, ενώ ελικόπτερο πετά πάνω από το κτίριο φωτίζοντάς το με έναν προβολέα.
Θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και του στρατού έχουν σταθμεύσει κοντά στο κτίριο και μέσα σε αυτά φαίνονται στρατιώτες ένοπλοι και με καλυμμένα τα πρόσωπα.
Περίπου 12 δημοσιογράφοι που είχαν λάβει άδεια από το δικαστήριο περίμεναν από νωρίς το πρωί για να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο.
Ο 28χρονος Αμπντεσλάμ, Γάλλος μαροκινής καταγωγής, μεγάλωσε στο Μόλενμπεκ, μια συνοικία των Βρυξελλών, όπου και ριζοσπαστικοποιήθηκε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να συμμετείχε σε έναν πυρήνα τζιχαντιστών ο οποίος εμπλέκεται σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις: Στις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, αυτές της 22ας Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς και στην αποτυχημένη επίθεση στο τραίνο Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι τον Αύγουστο του 2015.
Τα γεγονότα για τα οποία δικάζεται από σήμερα ως την Παρασκευή ο Αμπντεσλάμ εκτυλίχθηκαν στις 15 Μαρτίου 2016.
Γάλλοι και Βέλγοι ερευνητές δέχθηκαν αναπάντεχα πυρά στη διάρκεια μιας έρευνας ρουτίνας σε ένα από τα κρησφύγετα στις Βρυξέλλες του τζιχαντιστικού πυρήνα.
Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ο 35χρονος τρομοκράτης Μοχάμεντ Μπελκαΐντ από την Αλγερία σκοτώθηκε, αφού προσπάθησε να καλύψει τον Αμπντεσλάμ και έναν συνεργό του, τον Σοφιάν Αγιάρι, έναν 24χρονο Τυνήσιο που δικάζεται μαζί του στις Βρυξέλλες.
Τρεις ημέρες αργότερα ο Αμπντεσλάμ και ο Αγιάρι συνελήφθησαν στο Μόλενμπεκ.
Οι δύο τρομοκράτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «απόπειρα δολοφονίας πολλών αστυνομικών» και «κατοχή απαγορευμένων όπλων» και κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε 40 χρόνια κάθειρξη.
Ακολουθούν πέντε σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τον άνθρωπο-κλειδί στην πλέον αιματηρή επίθεση που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει το Ισλαμικό Κράτος σε ευρωπαϊκό έδαφος.
1. ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ
Τρεις Βέλγοι αστυνομικοί και ένας Γάλλος συνάδελφός τους τραυματίστηκαν ελαφρά όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον τους καθώς ερευνούσαν μια κατοικία στη συνοικία Φορέ των Βρυξελλών στις 15 Μαρτίου 2016 σε σχέση με τις επιθέσεις του Παρισιού.
Την περίοδο εκείνη ο Αμπντεσλάμ ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη αλλά η αστυνομία δεν αναζητούσε ειδικώς εκείνον τη συγκεκριμένη μέρα. Ένας ένοπλος έπεσε νεκρός από σφαίρες, ενώ δύο άλλες άνδρες, που αργότερα ταυτοποιήθηκαν ως ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ο τυνήσιος υπήκοος Σοφιέν Αγιάρι, διέφυγαν.
Τρεις μέρες αργότερα αντοπίστηκαν σε ένα υπόγειο στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών κοντά στο πατρικό σπίτι του Αμπντεσλάμ. Όταν εισέβαλε η αστυνομία, ο Αμπντεσλάμ πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε, ενώ ο άλλος ύποπτος συνελήφθη σώος.
Μαζί με τον Σοφιάν Αγιάρι, ο Αμπντεσλάμ δικάζεται για τον τραυματισμό των αστυνομικών, με κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας ”με τρομοκρατικό περιεχόμενο” και παράνομη κατοχή όπλων.
″Για τις πράξεις αυτές πιθανόν να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια”, δήλωσε ο Λικ Ενάρ, ο πρόεδρος του γαλλόφωνου δικαστηρίου των Βρυξελλών στην τηλεόραση του Reuters.
Ο Σοφιάν Αγιάρι, ο οποίος σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης έχει πολεμήσει με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, φέρεται ότι εισήλθε στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2015 προσποιούμενος τον σύρο πρόσφυγα και χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες.
2. Ο ΑΜΠΝΤΕΣΛΑΜ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψή του, τρεις βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 32 ανθρώπους και τραυμάτισαν 340 στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε σταθμό του μετρό.
Οι βελγικές εισαγγελικές αρχές θεωρούν ότι ο Αμπντεσλάμ συνδέεται με τους βομβιστές αλλά δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Φέρεται ότι ανήκε σε έναν πυρήνα του ΙΚ ο οποίος προετοίμαζε επιθέσεις για εκείνο το Πάσχα, αλλά όταν συνελήφθη επισπεύθηκαν. Οι τζιχαντιστές συνεργάτες του πιθανόν να φοβήθηκαν ότι θα αποκαλυφθούν.
Ο συνήγορός του δήλωσε αργότερα ότι ο πελάτης του αρνείται ότι γνώριζε για τις επιθέσεις.
3. ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Αυτό προκύπτει από πληροφορίες των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, που βασίστηκαν σε μια κατάθεσή του που έδωσε στην αστυνομία αμέσως μετά τη σύλληψή του, όπου περιέγραψε ότι οδηγούσε το αυτοκίνητο με επιβαίνοντες τρεις από τους άλλους δράστες.
Έφερε πάνω του ζώνη με εκρηκτικά, η οποία όμως δεν εξερράγη και έτσι την πέταξε σε έναν κάδο απορριμμάτων.
Αφού κατέθεσε στις αρχές ότι είχε σχεδιάσει να ανατιναχθεί έξω από το Stade de France, αργότερα φέρεται να άλλαξε γνώμη.
Ωστόσο, το γαλλικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο ίδιος είχε αναφέρει σε μήνυμά του που βρέθηκε σε έναν πεταμένο υπολογιστή στις Βρυξέλλες ότι η ζώνη του με τα εκρηκτικά ήταν ελαττωματική.
″Πολύ θα ήθελα να ήμουν ανάμεσα στους μάρτυρες (τους άλλους εννέα φερόμενους δράστες, όλοι εκ των οποίων σκοτώθηκαν) αλλά ο Αλλάχ αποφάσισε διαφορετικά γιατί η ζώνη μου ήταν ελαττωματική”, φέρεται να δήλωσε.
Εκτός από τους 130 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο Παρίσι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 353 καθώς οι τζιχαντιστές του ISIS πυροβολούσαν αδιακρίτως μέσα σε έναν συναυλιακό χώρο, ένα μπαρ και το στάδιο.
Ο Αμπντεσλάμ εξακολουθεί να αναμένει να δικαστεί για τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στις επιθέσεις με κατηγορίες για ανθρωποκτονία που συνδέονται με την τρομοκρατία και για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
4. ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ
Μετά τη μεταφορά του στη Γαλλία τον Απρίλιο 2016, ο 28χρονος Αμπντεσλάμ έχει ανακριθεί από τις αρχές πέντε φορές, με την τελευταία στα μέσα Νοεμβρίου. Όλες τις φορές αρνήθηκε να απαντήσει.
Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, φέρεται να απάντησε σε μια γυναίκα η οποία του έστειλε επιστολή στη φυλακή, στην οποία είπε: ”Δεν ντρέπομαι γι αυτό που είμαι”.
5. ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΦΥΛΑΚΗ
Ο πρώην πιο καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη θα μεταφερθεί από τη φυλακή όπου κρατείται σήμερα νότια του Παρισιού, στο Φλερί - Μεροζί, σε μια πιο κοντά στα βελγικά σύνορα για όσο διαρκέσει η δίκη του.
Η Βεντέν-λε-Βιέγ, κοντά στη Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, απέχει περίπου 150 χλμ από τις Βρυξέλλες και είναι μια από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της χώρας. Ο Αμπντεσλάμ θα έχει μια ολόκληρη πτέρυγα για τον εαυτό του, είπαν στο AFP πηγές των συνδικάτων.
Η συγκεκριμένη φυλακή έγινε πρωτοσέλιδο στον γαλλικό Τύπο στις 12 Ιανουαρίου, όταν ένας κρατούμενος τζιχαντιστής επιτέθηκε σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους με ψαλίδια και ένα μαχαίρι προκαλώντας μια σπάνια μαζική διαμαρτυρία από τις αρχές της φυλακής.
Ο κρατούμενος αυτός, ο ισλαμιστής Γερμανός Κρίστιαν Γκαντζάρσκι, αντιμετώπιζε απέλαση στις ΗΠΑ για κατηγορίες που σχετίζονταν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχοντας εκτίσει 15 χρόνια για μια επίθεση της αλ Κάιντα σε συναγωγή της Τυνησίας το 2002 με 21 νεκρούς.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πιθανόν να τον περιμένουν περίπου 100 αστυνομικοί μέσα και γύρω από το κτίριο των δικαστηρίων στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ελικόπτερα θα επιβλέπουν από αέρος την πόλη στη διάρκεια της δίκης και οι χώροι στάθμευσης κοντά στο δικαστήριο θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί, σύμφωνα με το AFP.
Συμπτωματικά, μια άλλη δίκη που συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι διεξάγεται στη γαλλική πρωτεύουσα: ο Τζαουάντ Μπενταούντ κ αι ο Μοχάμεντ Σουμάχ κατηγορούνται ότι παρείχαν στέγη στους δράστες και σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι πιθανόν να τους επιβληθεί εξαετής ποινή φυλάκισης. Ένας τρίτος άνδρας, ο Γιουσέφ Αϊτ Μπουλαχτσέν, αντιμετωπίζει πέντε χρόνια φυλάκισης αν καταδικαστεί με την κατηγορία ότι δεν κατήγγειλε ένα έγκλημα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γυαλιά οράσεως από ΕΟΠΥΥ -Απόφαση για το πώς τελικά θα παρέχονται
- Άνοιξε ένα παλιό μπαούλο και αυτό που τον περίμενε ήταν εξωπραγματικό!
- Άνδρας επιχείρησε να αρπάξει 10χρονη από τη Χαλκίδα
- Θρήνος για την 22χρονη Στέλλα Γιακουμάκη - Αυτή είναι η αιτία θανάτου της άτυχης φοιτήτριας (pics)
- Βρέθηκε κρεμασμένος στο μονόζυγό του 27χρονος στο Βόλο
- Sunday Live - Τηλεθέαση: «Πονοκέφαλος» στον ΑΝΤ1 μετά την πρεμιέρα του νέου σόου
- Ολυμπιακός: Τα δύο μεγάλα ονόματα για τα οποία μουρμουράνε στο λιμάνι - Οι εξελίξεις με Γκαρθία
- Παναθηναϊκός: Βάζει χρήματα ο Αλαφούζος
- Eurovision 2018: Μόνο η ΕΡΤ θα το σκεφτόταν αυτό! Δείτε πότε είναι ο ελληνικός τελικός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Μία σύλληψη και πέντε προσαγωγές στο συλλαλητήριο
- Πώς ένα μαντίλι Hermes έγινε ένα από τα επίσημα σύμβολα του ΝΑΤΟ (και σήμερα είναι από τα πιο δημοφιλή κομμάτι του οίκου)
- Επεισόδια στο Καραϊσκάκη: Δύο συλλήψεις, ένας τραυματίας αστυνομικός
- Στον Άρειο Πάγο φοιτητές της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
- Ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε δορυφόρο της NASA που είχε χαθεί στο διάστημα για 12 χρόνια
- Τόσκας για το συλλαλητήριο: Ακριβής αριθμός οι 140.000
- Ξεκίνησε η πρώτη δίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στις Βρυξέλλες
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ξεκίνησε η πρώτη δίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στις Βρυξέλλες
- Ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε δορυφόρο της NASA που είχε χαθεί στο διάστημα για 12 χρόνια
- Στον Άρειο Πάγο φοιτητές της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
- Επεισόδια στο Καραϊσκάκη: Δύο συλλήψεις, ένας τραυματίας αστυνομικός
- Μία σύλληψη και πέντε προσαγωγές στο συλλαλητήριο
- Πώς ένα μαντίλι Hermes έγινε ένα από τα επίσημα σύμβολα του ΝΑΤΟ (και σήμερα είναι από τα πιο δημοφιλή κομμάτι του οίκου)
- Τόσκας για το συλλαλητήριο: Ακριβής αριθμός οι 140.000
- Δημήτρης Καμμένος: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να απαξιώσει το μήνυμα του συλλαλητηρίου
- Για πρώτη φορά βρέθηκαν ενδείξεις εξωπλανητών σε άλλο γαλαξία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάρδας: Περίπου 500.000 πήραν μέρος στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
- Τι να κάνεις αν το παρακάνεις με το αλάτι ή τη ζάχαρη
- Οι μαθηματικοί υπολογισμοί του Μάρδα για τον αριθμό των διαδηλωτών
- Τόσκας: Αν οι διαδηλωτές ήταν 1.000.000 θα έφταναν μέχρι τους Αμπελόκηπους
- Α ΕΛΜΕ Κορινθίας: Ημερήσια διάταξη - Συνεδρίαση 6/2
- Γ. Κυρίτσης: «Άθλια η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη»
- Ξεκίνησε η πρώτη δίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ
- Γ. Μπουτάρης: «Τα συλλαλητήρια δεν πρέπει να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις»
- Άρχισε στις Βρυξέλλες η δίκη του «μακελάρη» του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ
- Κικίλιας: Αυτός που υπολόγισε 140.000 άτομα στο συλλαλητήριο «πρέπει να κοιταχτεί»