Υεμένη: Ο πρόεδρος Χάντι βρίσκεται ουσιαστικά σε κατ' οίκον περιορισμό στο Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία απαγορεύει εδώ και μήνες στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, τους γιους και υπουργούς του να επιστρέψουν στη χώρα τους, κατήγγειλαν αξιωματούχοι της Υεμένης στο Associated Press.

Οι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι η εχθρότητα μεταξύ του Χάντι και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που συμμετέχουν
στον αραβικό συνασπισμό εναντίον των ανταρτών Χούτι, είναι η αιτία για τον αποκλεισμό του προέδρου της Υεμένης.

Ο Χάντι και πολλά μέλη της κυβέρνησής του μένουν στο Ριάντ τον περισσότερο καιρό, μετά την κατάληψη το 2014 της πρωτεύουσας της Υεμένης Σανάα από τους Χούτι.

Η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα είναι οι δύο πυλώνες του συνασπισμού, που υπερασπίζεται την κυβέρνηση Χάντι και μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών από τον Μάρτιο του 2015.

Η αδυναμία του Χάντι να επιστρέψει στη χώρα του αποτελεί ακόμη μία ένδειξη του γεγονότος ότι έχει απολέσει την εξουσία, αν και τυπικά η νότια Υεμένη βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησής του.

Αφότου ο Χάντι έφυγε από την Υεμένη τον Φεβρουάριο έχει στείλει επανειλημμένα γραπτά αιτήματα στον Σαουδάραβα βασιλιά Σάλμαν ζητώντας του να μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα του. Κανένα δεν έχει γίνει δεκτό, σύμφωνα με αξιωματούχο της Υεμένης.

Μάλιστα τον Αύγουστο ο Χάντι είχε πάει στο αεροδρόμιο του Ριάντ σκοπεύοντας να ταξιδέψει για το Άντεν, όμως δεν του επετράπη, πρόσθεσε ο ίδιος.

Δύο άλλοι αξιωματούχοι της Υεμένης επιβεβαίωσε το Ριάντ έχει εμποδίσει τον Χάντι, τους γιους του και αρκετούς υπουργούς του να επιστρέψουν στην Υεμένη.

«Οι Σαουδάραβες τους έχουν επιβάλει ένα είδους κατ’ οίκον περιορισμό», εξήγησε ο πρώτος αξιωματούχος.

Η κατάσταση του Χάντι μοιάζει με αυτή του προκατόχου του, του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος είχε συμμαχήσει με τους Χούτι. Ωστόσο αυτή η συμμαχία φαίνεται τώρα να εξασθενεί και υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι σιίτες αντάρτες τον έχουν θέσει σε κατ’οίκον περιορισμό.

Η αποδυνάμωση του Χάντι συμπίπτει με την ενίσχυση της επιρροής των Εμιράτων στη νότια Υεμένη. Η χώρα έχει εκπαιδεύσει, χρηματοδοτήσει και εξοπλίσει πολιτοφυλακές στην Υεμένη που λογοδοτούν μόνο σε αυτή, έχει δημιουργήσει φυλακές και ένα σύστημα ασφαλείας παράλληλα με αυτό της κυβέρνησης Χάντι.

Έρευνα του AP το καλοκαίρι κατέγραψε 18 μυστικές φυλακές που λειτουργούν τα Εμιράτα ή σύμμαχοί τους, με πρώην κρατούμενους να κάνουν λόγο για εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων. Τα Εμιράτα έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες και τονίζουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι υπό τον έλεγχο του Χάντι.

Τα Εμιράτα δεν εμπιστεύονται τον πρόεδρο της Υεμένης, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά, ενώ είναι αντίθετα στη συμμαχία του με το κόμμα Ίσλαχ, το υεμενίτικο παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους και έναν πολιτικό από το περιβάλλον του Χάντι.

Σε μια προσπάθεια να κινηθεί ενάντια στα Εμιράτα, ο Χάντι είχε μια συνάντηση στις 2 Νοεμβρίου για να συζητήσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προκειμένου να εκδιώξει τα μέλη της που στηρίζονται από τη χώρα αυτή. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα