Υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη;

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό και το Φορολογικό Σύστημα χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστιν Λαγκάρντ, που αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει υποστεί λιτότητα σε μεγάλο βαθμό.

Συνταξιούχοι, εργάτες, υπάλληλοι, επαγγελματίες βρίσκονται και πάλι σε αδιέξοδο με το φόβο για περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και με το φόβο για ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας, να πλανάται γύρω τους και να στραγγαλίζει
επιχειρηματική δραστηριότητα και τις ζωές απλών ανθρώπων.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το «Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας» του World Economic Forum, η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση ως προς την ανταγωνιστικότητα το 2016, κατέχοντας την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών, από την 81η που κατείχε στο παρελθόν.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ετήσια ΄Εκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας «Για την αντίληψη περί της Διαφθοράς», η Ελλάδα κατέχει την 58η θέση μεταξύ 168 χωρών του κόσμου.

Και το ερώτημα είναι: «H Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις σήμερα και σε ποιο βαθμό;»;

H απάντηση είναι: «Βεβαίως και Ναι».

Η χώρα μας χρειάζεται, επειγόντως, δομικές μεταρρυθμίσεις, που δεν θα συνεχίζουν όμως να στραγγαλίζουν τον συνταξιούχο, τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον επιχειρηματία, αλλά θα οδηγούν σε έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της ανάπτυξης, προωθώντας τη διαφάνεια στο κράτος και στις οικονομικές συναλλαγές, καταπολεμώντας δραστικά - και όχι μόνο στα λόγια - το «μαύρο χρήμα» και τη φοροδιαφυγή, προωθώντας την καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα δίνει ίσες ευκαιρίες για τους νέους, τις γυναίκες, αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας, αδιακρίτως.

Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον, η υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημόσιου τομέα (το νοικοκύρεμα δηλαδή), η νομοθεσία για τον έλεγχο των δαπανών στην υγεία, το θεσμικό πλαίσιο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, η θέσπιση κανόνων διακυβέρνησης των συστημικών Τραπεζών, το περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το Εθνικό Κτηματολόγιο, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, το πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται ριζικές, προοδευτικές αλλαγές στην κοινωνία και το κράτος, που όμως προϋποθέτουν πολιτική βούληση για να θεσμοθετηθούν και να υλοποιηθούν.

Μιλάμε για τα αυτονόητα και τις ριζικές αλλαγές που ξεκίνησαν στη εποχή μας με το μεταρρυθμιστικό έργο της περιόδου 2009 - 2011, διακυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Η Διαύγεια, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η θέσπιση της «Ενιαίας Αρχής Πληρωμών» για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και το Ενιαίο Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων, η Ίδρυση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, η θέσπιση Οικονομικού Εισαγγελέα, η Υπηρεσία μιας Στάσης για την Ίδρυση Επιχειρήσεων, το Ενιαίο Μητρώο Δημοσίων Υπαλήλων, ο Νόμος για τον Καλλικράτη και τη νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση, η μείωση των δαπανών και τα μέτρα Διαφάνειας για τους Εξοπλισμούς και η αναμόρφωση του Συστήματος Προμηθειών, είναι μέρος μόνο των ριζικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν τη διετία 2009 - 2011. Είναι μέρος μόνο της «Επανάστασης του Αυτονόητου».

Ναι. Σήμερα χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις, με προοδευτικό πρόσημο και επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες για όλους και όλοι πρέπει να συναινέσουμε σε αυτές.

Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε με άλλη ατζέντα και να μη μιλάμε αποκλειστικά για περικοπή συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, αύξηση της φορολογίας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα